10 geniale måder at forny dine sko på

Tøjvask

Er dine sko gamle og beskidte at se på? Og er de umulige at gøre pæne? Vent med at smide dem ud. Vi har samlet en liste over 10 geniale måder at få dine sko til at blive som nye igen. 

Prøv at friske dine sko op inden du smider dem ud.
Prøv at friske dine sko op inden du smider dem ud. Foto: iStock

1. Brug et viskelæder til at fjerne pletter fra dine ruskindssko

Et hvidt viskelæder kan mirakuløst fjerne mørke pletter på dine ruskindssko. Start med at viske forsigtigt på pletten.

2. Brug neglelakfjerner til at rengøre dine sneakers

Ved at bruge neglelakfjerner på gummiet af dine sneakers kan du fjerne genstridige mærker og pletter.

3. Brug bivoks til at gøre dine sko vandafvisende

Du kan bruge bivoks til at gøre dine lærredssko vandafvisende. Gnub bivoksen mod stoffet, indtil det er fordelt jævnt udover dine sko. 

4. Brug en neglefil til at fjerne pletter og skidt fra dine ruskindssko

De rigtig genstridige pletter på ruskind kan ofte fjernes med en neglefil. Start med at bevæge spidsen af neglefilen forsigtigt på pletten, for at se om dette har nogen effekt på pletten.

Vær påpasselig så du ikke ødelægger ruskindet.

Læs også:

Derfor er fnugrullen genial

Du bruger højest sandsynligt din fnugrulle med det ene formål, at fjerne uønskede hundehår, fnullermænd og andet skidt på dit tøj. I...

5. Brug shampoo til at fjerne oliepletter fra dine sneakers og andre sko

Det lyder simpelt - og det er det. Kom lidt shampoo i det vand du vasker dine sko med og se magien ske. Shampoo er fedtopløseligt, hvilket vil sige, at det har en rigtig god effekt på oliepletter. 

6. Brug hårbalsam til at friske dine lædersko op

Hvis pengepungen er tom, er det et nemt og billigt trick at bruge lidt hårbalsam til at friske dine lædersko op. Start med at komme lidt på indersiden af dine sko, og se hvordan læderet reagerer på balsammen.

7. Brug tandpasta til at fjerne skidt og snavs fra dine lædersko

Prøv at bruge lidt almindelig hvid tandpasta på en blød børste, næste gang du renser dine sko for skidt og snavs. Du vil blive overrasket over resultatet.

8. Brug et almindeligt, sort og hvidt-farvet avispapir til at friske dine blanke sko op

Et gammelt sparetip, når det gælder genopfriskning af blanke sko, er at bruge almindeligt, sort og hvidt-farvet avispapir. Gnid avispapiret hen over skoene, til du har opnået den ønskede effekt. 

Læs også:

Fjern husstøvmider fra din seng

Husstøvmider burde egentlig hedde fugtmider. Det er nemlig fugt og varme, de elsker og lever godt af sammen med dine hudskæl. Derfor er...

9. Brug hvid eddike til at fjerne vandpletter fra dine læderstøvler

Prøv med lidt hvid eddike til at fjerne grimme, indtørrede vandpletter fra dine læderstøvler. Giv derefter dine læderstøvler en god omgang skofedt.

10. Lav dine egne luftforfriskere til dine sure sko

Det er rigtig ærgerligt at måtte smide pæne sko ud, kun fordi de lugter grimt. Prøv derfor i stedet at lave dine egne luftforfriskende duftposer til dine sko. 

Det eneste du skal bruge er: snor, nogle stykker stof på størrelse med servietter, majsmel, bagepulver og duftolie (hvis du vil have en bestemt duft).

Bland 1 del bagepulver, 1 del majsmel og et par dråber duftolie i en lille skål. Bland det hele sammen og placer en spiseskefuld af blandingen i midten af stofstykkerne. Saml herefter stofstykkerne og bind dem sammen med en snor. 

Kom herefter de små poser i dine lugtende sko, når du ikke bruger dem.

Læs også:

Skal man fjerne græsset efter man har slået det?

Der er mange myter om afklippet græs: Er det bedst at lade det ligge, eller har græsset neden under bedst af, at man samler det op? Bliver...

18. oktober 2017
Mere om Tøjvask

Forsker afliver myter om uldvask - sådan vasker du dit uld korrekt

Tøjvask Det kan være svært at blive klog på, hvordan du bør vaske dit uldtøj. En norsk forsker har nu testet myterne om uldvask, og resultaterne vil overraske dig!

Sådan passer du bedst på din garderobe

Tøjvask Dit klædeskab er fyldt med forskellige materialer, som skal behandles forskelligt. Få her 21 tips til, hvordan du passer bedst på din garder...

Derfor bør du vaske dine jeans så lidt som muligt

Tøjvask Direktøren for en af verdens allerstørste denimbrands giver et vigtigt råd, hvad angår dine jeans. Læs med og find ud af hvorfor du bør...

Vask af dyner - sådan undgår du at ødelægge din dyne

Tøjvask Aldrig mere kedelige og sammenfaldne dyner, hvis du følger disse 10 råd til vask af dyner. Se her, hvordan du bør vaske og tørretumble din dyne, og hvor tit du bør gøre det. 

Kan jeg tørre mit tøj udenfor om vinteren?

Tøjvask Det kan måske virke lidt forkert at hænge sit våde tøj udenfor i frostvejret for at tørre, men hvorfor egentlig? Læs med og find ud af om...

Sådan får du dit tøj til at fremstå nyt i længere tid

Tøjvask Disse tips til, hvordan du får dit tøj til at fremstå nyt i længere tid, er utrolig nemme, og vi lover at du vil se en forskel.

8 tricks, der én gang for alle holder sengen bakteriefri

Tøjvask Denne artikel er ikke særlig appetitlig, men emnet er evigt aktuelt. Vores soveværelse, især sengetøjet, skal rengøres oftere, end vi tror.  

Her får du en guide over alle symbolerne for tørretumbling

Tøjvask Undgå tørre-katastrofer, når du bruger tørretumbleren. Få her et overblik over alle symbolerne for tørretumbling.

Sådan læser du strygesymbolerne på tøjet

Tøjvask Lær at aflæse strygesymbolerne, så du får mest muligt ud af strygningen.

Du vasker sandsynligvis dit tøj for ofte

Tøjvask Vi vasker vores tøj for meget, og det går ud over både tøj og miljø, siger husholdningsekspert.

6 råd til at undgå bakteriefyldte håndklæder

Tøjvask Vi bruger alle sammen håndklæder hver dag. Men på trods af det, er det langt fra os alle, der benytter os af de rette tricks, så vi kan...

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tøjvask Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Her er metoden til at vaske sort og hvidt tøj, så farven holder

Tøjvask Oplever du også, at dit sorte tøj bliver trist i farven, og at de hvide bliver misfarvet? Misfarvninger og slitage er et udpræget problem. Læs her, hvordan du bevarer tøjets farve.

Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tøjvask 40 grader eller kogevask? Er 90 grader nogensinde nødvendigt? Er koldvask ikke bare en dille? Få svarene her.

Dit sengetøj skal ikke vaskes så tit, som du tror!

Tøjvask Ved du egentlig hvor tit, du bør vaske dit sengetøj? Mange danskere vasker deres sengetøj alt for ofte – se her om du er én af dem.