13 tips til at slippe af med det vanskelige skidt

Øvrigt

En beskidt termokande, sorte mærker på trægulvet eller et toilet med rustfarvede rande, kan tage modet fra de fleste. Men det behøver ikke være tidskrævende, og i nogle tilfælde kan du klare rengøringen uden brug af meget stærke kemikaler.

Foto: istockphoto

Tip 1: Er vinkaraflen blevet ødelagt af rødvinens garvesyre?

Nogle vine har godt af at blive dekanteret i en karaffel, men det kan være hårdt ved glaskaraflen. Hæld varmt vand i karaflen, tilsæt 1 spsk. kalcineret soda, der er tre gange så stærk som almindelig soda. Lad væsken stå i karaflen indtil rødvinsmærkerne er væk.

Tip 2: Krystalkaraflen kan også blive pæn igen

Hvis karaflen er af krystal, så hæld lidt saltsyre 30% i, og lad det løbe lidt rundt i glasset. Er randene meget slemme, så lad væsken virke et par timer. Husk altid at skylle grundigt efter – uanset om du har brugt soda eller saltsyre.

Tip 3: Krus med rande efter te

Te-elskerens krus bliver ikke altid rent efter en en tur i opvaskemaskinen, men de grimme rande kan fjernes med 1 tsk. natron sammen med kogende vand. Lad vandet stå i en halv times tid. Har du ikke natron, kan citronsaft også bruges. Smør koppen med saften, og lad kruset stå et par timer.

Læs også: Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Tip 4: Termokanden er blevet brun indvendigt

Tilsæt 1 tsk. bagepulver, og fyld halvdelen af termokanden op med kogende vand, der bl.a. består af natron. Lad kanden stå en halv times tid - skyl den derefter grundigt. Du kan bruge soda i stedet for bagepulver, det har sammen virkning. Skyl kanden grundigt.

Tip 5: Ovndøren er brun og fedtet

Det brune nas på ovndørens indvendige side kan være svær at få væk med almindelige rengøringsmidler. Tag en klat tandpasta og lidt knofedt, så er ovnlågen ren igen.

Tip 6: Glassene er blevet tågede eller mælkede af opvaskemaskinen

Hvis dine glas er blevet matte efter at være vasket i opvaskemaskine, kan det skyldes for meget opvaske- og afspændingsmiddel. Prøv at lægge glassene i varmt vand med eddikesyre (2 dl 32% eddikesyre til 1 liter vand). Hvis det ikke hjælper, skyldes det hvide lag  glaspest, som desværre ikke kan fjernes.

Læs også: Sådan bruger og passer du din opvaskemaskine bedst

Læs også: Sådan undgår du sorte pletter på bløde fuger i badeværelset

Tip 7: Få dine glas til at skinne

Vasker du op i hånden, men synes glassene bliver matte at se på, er der en nem metode til at få dem til at skinne. Hæld eddike i flasken med opvaskemiddel i forholdet ¾ opvask og ¼ eddike.

Tip 8: Giv skærebrættet en opfriskning

Er skærebrættet af træ blevet kedeligt og uhygiejnisk at se på, kan du drysse lidt groft salt ud over hele brættet. Tag en halv citron og skrub saltet grundigt rundt på hele skærebrættet. Giv den anden side af skærebrættet samme tur. Skyl derefter brættet i varmt vand.

Tip 9: Er køkkenvasken blevet mat og kedelig

Er du ikke meget for at bruge skurepulver til stålvasken i køkkenet, kan du i stedet smøre vasken ind i en god klat tandpasta, som du lader sidde i 10-15 minutter. Gnid efter med en hårdt opvredet klud, skyl vasken med vand og opvaskemiddel, og du har en stålvask, der ser ud som om den er ny.

Læs også: De 6 vigtigste tips til at holde opvaskemaskine i tip-top stand

Læs også: Hortensia i krukker og bede er en fryd til langt ud på vinteren

Tip 10: Få toilettet til at se nyt ud

Er der grimme rustfarvede rande i dit toilet, så skyldes det, at der er okker i vandet. Okker binder sig nemlig til kalken. Væd toiletpapir med citronsyre og sæt papiret på kalkrandene. Lad det sidde natten over. Fjern papiret og skrab randene med en svamp. I det daglige, kan du holde toilettet rent ved hjælp af en opvasketablet, som skal stå i toilettet natten over.

Tip 11: Badeforhæng med grimme, orange rande

Badeforhæng bliver tit orange i bunden pga. okker og kalkaflejring. Vil du ikke bruge klorin, så kan du prøve med husholdningseddike. Tag en spand med vand og hæld en kop eddike i. Sæt spanden så bunden af forhænget bliver dækket af vand. Lad det stå natten over. Er forhænget slemt angrebet, så gentag processen. Vask derefter gardinet.

Tip 12: Sorte mærker efter sko på gulvet

Har du holdt fest, kan du næsten ikke undgå, at der er kommet sorte mærker på trægulvet fra sko. Tag et blødt viskelæder, og gnid forsigtigt til det sorte mærke er væk. Virker også på vinylgulve, men vær ekstra forsigtig, hvis gulvet er lakeret.

Tip 13: Hvide stikkontakter, der er blevet beskidte

De hvide stikkontakter bliver hurtig beskidte at se på, men vand og sæbe sammen med elektricitet er en farlig cocktail. Er der kommet grimme streger og pletter på kontakten, kan du også tage et viskelæder i brug.

6 december 2014
0

Tjekliste: Sådan gør du din cykel forårsklar

Rengøring er absolut en vigtig del ved vedligeholdelsen og forårsklargøringen af din cykel. Derfor bør du ikke tøve med at gribe både klud,...

0

Så ofte skal du rengøre madrassen og 7 andre ting i dit hjem

Tænker du også over, hvorvidt den ugentlige rengøring egentligt burde blive til et dagligt gøremål?

0

Fjerne klistermærker og etiketter - sådan gør du

Klistermærker på møbler og vægge kan være hyggelige minder om, dengang børnene var små. Mest af alt er de dog bare grimme. Heldigvis kan de...

0

Har du også problemer med en sløv støvsugerledning?

Din støvsugerledning er blevet sløv med tiden og du ved ikke helt, hvad du kan eller skal gøre for, at den kan blive optimal igen. Væk den...

0

Din vandflaske kan gøre dig syg

Hvis man er på farten eller skal til træning, er det ofte rart at have flaske vand med i tasken. Men en undersøgelse viser, at din drikkedun...

0

Så forskelligt gør mænd og kvinder rent

Hvordan ser det egentlig ud med kvinders og mænds forhold til rengøring? Slår de gamle kønsrollemønster stadig igennem? Se resultaterne af...

0

Hvilken rengøringstype er du?

TAG TESTEN: Kan du ikke tåle, at det roder det mindste, eller rager det dig en høstblomst? Folk har forskellige strategier, når det kommer...

0

Sådan vasker du dit lammeskind

Ja, vi ved det godt. Lammeskindet skal vaskes en gang imellem. Se her, hvad du IKKE skal gøre!

0

8 tips til at blive hurtigere færdig med rengøringen

Spar tid på rengøringen med disse enkle smutveje til et renere hjem.

0

10 ting du ikke gør rent (men burde gøre)

Hvis du vil bakterierne i din bolig til livs og have et godt indeklima, så er det på tide at kigge på de skumle afkroge og blinde vinkler,...

0

Hvordan gøres hundelegetøjet rent - og hvornår smides det ud?

Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt rengør al hundens legetøj, og hvornår det er på tide at smide det ud? Så læs med her.

0

Sådan rengør du dine gamle og brugte pensler

Skal du rengøre brugte eller gamle pensler, skal og må du ikke bruge terpentin. Find i stedet de bedste og mest effektive råd her.

0

Sådan fjerner du lugten fra dine sko

Det er ikke rart med ildelugtende sko, men der findes heldigvis en masse tricks, der kan hjælpe dig med at fjerne lugten.

0

9 ting, der gør rengøringen mere vanskelig end den behøver at være

Sprayer du rengøringsmidlet direkte på overfladerne og vasker vinduer i solskin? Så bør du straks stoppe. Spar dig selv for ekstra arbejde,...

0

Disse rengøringsmidler skal du ALDRIG blande

For at undgå hoste, øjensvie og ødelæggelse af overflader i hjemmet, så er der nogle rengøringsmidler, som du kun må bruge hver for sig.