13 tips til at slippe af med det vanskelige skidt

Øvrigt

En beskidt termokande, sorte mærker på trægulvet eller et toilet med rustfarvede rande, kan tage modet fra de fleste. Men det behøver ikke være tidskrævende, og i nogle tilfælde kan du klare rengøringen uden brug af meget stærke kemikaler.

Foto: istockphoto

Tip 1: Er vinkaraflen blevet ødelagt af rødvinens garvesyre?

Nogle vine har godt af at blive dekanteret i en karaffel, men det kan være hårdt ved glaskaraflen. Hæld varmt vand i karaflen, tilsæt 1 spsk. kalcineret soda, der er tre gange så stærk som almindelig soda. Lad væsken stå i karaflen indtil rødvinsmærkerne er væk.

Tip 2: Krystalkaraflen kan også blive pæn igen

Hvis karaflen er af krystal, så hæld lidt saltsyre 30% i, og lad det løbe lidt rundt i glasset. Er randene meget slemme, så lad væsken virke et par timer. Husk altid at skylle grundigt efter – uanset om du har brugt soda eller saltsyre.

Tip 3: Krus med rande efter te

Te-elskerens krus bliver ikke altid rent efter en en tur i opvaskemaskinen, men de grimme rande kan fjernes med 1 tsk. natron sammen med kogende vand. Lad vandet stå i en halv times tid. Har du ikke natron, kan citronsaft også bruges. Smør koppen med saften, og lad kruset stå et par timer.

Læs også: Fjern husstøvmider fra din seng

Tip 4: Termokanden er blevet brun indvendigt

Tilsæt 1 tsk. bagepulver, og fyld halvdelen af termokanden op med kogende vand, der bl.a. består af natron. Lad kanden stå en halv times tid - skyl den derefter grundigt. Du kan bruge soda i stedet for bagepulver, det har sammen virkning. Skyl kanden grundigt.

Tip 5: Ovndøren er brun og fedtet

Det brune nas på ovndørens indvendige side kan være svær at få væk med almindelige rengøringsmidler. Tag en klat tandpasta og lidt knofedt, så er ovnlågen ren igen.

Tip 6: Glassene er blevet tågede eller mælkede af opvaskemaskinen

Hvis dine glas er blevet matte efter at være vasket i opvaskemaskine, kan det skyldes for meget opvaske- og afspændingsmiddel. Prøv at lægge glassene i varmt vand med eddikesyre (2 dl 32% eddikesyre til 1 liter vand). Hvis det ikke hjælper, skyldes det hvide lag  glaspest, som desværre ikke kan fjernes.

Læs også: Sådan bruger og passer du din opvaskemaskine bedst

Læs også: Nemme tips til at pudse sølvtøj og ædle metaller

Tip 7: Få dine glas til at skinne

Vasker du op i hånden, men synes glassene bliver matte at se på, er der en nem metode til at få dem til at skinne. Hæld eddike i flasken med opvaskemiddel i forholdet ¾ opvask og ¼ eddike.

Tip 8: Giv skærebrættet en opfriskning

Er skærebrættet af træ blevet kedeligt og uhygiejnisk at se på, kan du drysse lidt groft salt ud over hele brættet. Tag en halv citron og skrub saltet grundigt rundt på hele skærebrættet. Giv den anden side af skærebrættet samme tur. Skyl derefter brættet i varmt vand.

Tip 9: Er køkkenvasken blevet mat og kedelig

Er du ikke meget for at bruge skurepulver til stålvasken i køkkenet, kan du i stedet smøre vasken ind i en god klat tandpasta, som du lader sidde i 10-15 minutter. Gnid efter med en hårdt opvredet klud, skyl vasken med vand og opvaskemiddel, og du har en stålvask, der ser ud som om den er ny.

Læs også: De 6 vigtigste tips til at holde opvaskemaskine i tip-top stand

Læs også: Sådan kan du bedst rengøre blomstervasen

Tip 10: Få toilettet til at se nyt ud

Er der grimme rustfarvede rande i dit toilet, så skyldes det, at der er okker i vandet. Okker binder sig nemlig til kalken. Væd toiletpapir med citronsyre og sæt papiret på kalkrandene. Lad det sidde natten over. Fjern papiret og skrab randene med en svamp. I det daglige, kan du holde toilettet rent ved hjælp af en opvasketablet, som skal stå i toilettet natten over.

Tip 11: Badeforhæng med grimme, orange rande

Badeforhæng bliver tit orange i bunden pga. okker og kalkaflejring. Vil du ikke bruge klorin, så kan du prøve med husholdningseddike. Tag en spand med vand og hæld en kop eddike i. Sæt spanden så bunden af forhænget bliver dækket af vand. Lad det stå natten over. Er forhænget slemt angrebet, så gentag processen. Vask derefter gardinet.

Tip 12: Sorte mærker efter sko på gulvet

Har du holdt fest, kan du næsten ikke undgå, at der er kommet sorte mærker på trægulvet fra sko. Tag et blødt viskelæder, og gnid forsigtigt til det sorte mærke er væk. Virker også på vinylgulve, men vær ekstra forsigtig, hvis gulvet er lakeret.

Tip 13: Hvide stikkontakter, der er blevet beskidte

De hvide stikkontakter bliver hurtig beskidte at se på, men vand og sæbe sammen med elektricitet er en farlig cocktail. Er der kommet grimme streger og pletter på kontakten, kan du også tage et viskelæder i brug.

6 december 2014
0

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

0

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

0

Sådan kan du bedst rengøre blomstervasen

Synes du, det er lidt svært at få rengjort de vaser, der har stået blomster i? Vi har et helt genialt trick, der løser problemet på ingen...

0

Rengør din madras med... vodka

Dette er et usædvanligt rengøringstip, som vil få de fleste til at stoppe op og tænke en ekstra gang – men tricket er reelt og vil gavne...

0

Barberskum klarer de genstridige pletter

Vi har allerede lært at både natron, eddike og vodka fungerer fremragende som alternative husholdningsmidler. Nu melder barberskum sig på...

0

Sådan fjerner du lugten fra dine sko

Det er ikke rart med ildelugtende sko, men der findes heldigvis en masse tricks, der kan hjælpe dig med at fjerne lugten.

0

Derfor skal du altid slå brættet ned, før du skyller ud

Slå brættet ned, før du skyller ud - der er nemlig bakterier i luften.

0

Hvordan fjernes etiketter fra glas nemmest?

Har du også svært ved at få etiketter og det klæberige lim af gamle syltetøjsglas? Se den nemmeste løsning i videoen her.

0

Tjekliste: Sådan gør du din cykel forårsklar

Rengøring er absolut en vigtig del ved vedligeholdelsen og forårsklargøringen af din cykel. Derfor bør du ikke tøve med at gribe både klud,...

0

7 trin: Fra i dag sjusker du aldrig mere med håndvask

Når du har læst dette, er det slut med at vaske hænder for hurtigt. Rigtig mange er dårlige til håndhygiejne, men her er guiden, så du...

0

Disse rengøringsmidler skal du ALDRIG blande

For at undgå hoste, øjensvie og ødelæggelse af overflader i hjemmet, så er der nogle rengøringsmidler, som du kun må bruge hver for sig.

0

6 enkle tricks til at stryge dit tøj UDEN et strygejern

Du er på rejse, og du har ikke noget strygejern. Eller dit strygejern er gået i stykker og du SKAL til et møde eller en fest i nystrøget...

0

9 overraskende brug af kendte rengøringsredskaber

Rengøringsredskaber kan bruges til meget mere end det, de er købt til. Se nogle af de herlige bonusopgaver, du blandt andet kan bruge fnugru...

0

Møbelrensning - sådan behandler du pletter på dine møbler

Støv, fedt og pletter på sofaen eller stolene kan skæmme møblernes udseende. Er du hurtig, når pletten opstår, kan du være heldig at fjerne...

0

Få rene tæpper med disse 7 tricks

Tæpper passer ikke rigtig ind i vaskemaskine. Så hvad gør man, når uheldet er ude og pletten breder sig på tæppet?