Se hvor ofte du bør skifte din tandbørste

Øvrigt

Salgstal viser, at vi kun skifter tandbørste et par gange om året. Gamle og slidte tandbørster er mindre effektive, og øger risikoen for tandkødsbetændelse og ikke mindst huller i tænderne. Så hvor tit skal vi egentlig skifte tandbørsten? 

Hvor tit skifter du din tandbørste?
Hvor tit skifter du din tandbørste? Foto: istockphoto

Den evige diskussion

Du har sikkert diskuteret emnet før: Hvor tit bør vi skifte vores tandbørste? Meningerne er mange, men svaret er enkelt. Ihvertfald hvis du spørger eksperter og tandlæger landet over. 

De er alle enige om, at danskerne er alt for dårlige til at få udskiftet tandbørsten. Offentliggjorte salgstal fra AC Nielsen Company viser, at danskerne i gennemsnit kun køber ny tandbørste 2,27 gange årligt. 

Så tit skal du skifte tandbørsten

For at opretholde en sund mundhygiejne bør du udskifte din tandbørste regelmæssigt. Dette vil sige inden børsten slides helt ned og bliver ineffektiv. Du tænker sikkert: Hvornår gør den det? Svaret herpå er, at tandbørstens levetid varierer meget alt efter hvor hårdt du børster samt kvaliteten på din tandbørste. Ifølge tandlæge og ejer af Palæklinikken, Carsten Blok, er en god tommelfingerregel dog, at tandbørsten skal udskiftes mindst én gang hver tredje måned. Han uddyber:

- En gammel og slidt tandbørste kan ikke børste lige så effektivt som en ny tandbørste, og det kan blandt andet føre til betændelse i tandkødet, paradentose og flere huller i tænderne. Derfor er det vigtigt at skifte tandbørsten ud cirka hver tredje måned for at opretholde en god mundhygiejne.

Dette budskab understøttes af tidligere offentliggjorte undersøgelser i The Journal of Clinical Dentistry. Undersøgelserne viser, at tre måneder gamle tandbørster er så nedslidte, at effekten forringes med op til 30 procent. De nedslidte og bøjede børstehår gør det sværere at fjerne plak fra tænderne og at komme ordentligt ind i krogene og mellem tænderne.

Carsten Blok fremhæver sidst, men ikke mindst, at en slidt tandbørste kan betyde overførsel af smitsomme sygdomme til familiemedlemmer. Der er med andre ord risiko for smittefare.

Slidte tandbørster udgør smittefare

Den slidte tandbørste kan dermed udgøre en sundhedsrisiko for dine familiemedlemmer. Dette skyldes, at vi, hver gang vi børster tænder, overfører millioner af bakterier til tandbørsten. Den våde tandbørste har desuden optimale betingelser for bakteriernes vækst og trivsel. Derfor kan du med fordel aftørre din tandbørste efter brug.

Bakterierne spreder sig nemt fra tandbørste til tandbørste, når familiens tandbørster står samlet i ét krus. Dette kan betyde at svamp, influenza, herpes og andre smitsomme sygdomme overføres til flere familiemedlemmer, der deler samme tandbørstekrus. 

Således afslutter Carsten Blok med en opfordring til os dansekere om at udskifte vores tandbørster mindst hver trejde måned. Han konkluderer, at det er meget vigtigt, at skifte tandbørsten jævnligt - især efter sygdom i familien. 

16 december 2015
0

Så ofte skal du rengøre madrassen og 7 andre ting i dit hjem

Tænker du også over, hvorvidt den ugentlige rengøring egentligt burde blive til et dagligt gøremål?

0

Fjerne klistermærker og etiketter - sådan gør du

Klistermærker på møbler og vægge kan være hyggelige minder om, dengang børnene var små. Mest af alt er de dog bare grimme. Heldigvis kan de...

0

Har du også problemer med en sløv støvsugerledning?

Din støvsugerledning er blevet sløv med tiden og du ved ikke helt, hvad du kan eller skal gøre for, at den kan blive optimal igen. Væk den...

0

Din vandflaske kan gøre dig syg

Hvis man er på farten eller skal til træning, er det ofte rart at have flaske vand med i tasken. Men en undersøgelse viser, at din drikkedun...

0

Så forskelligt gør mænd og kvinder rent

Hvordan ser det egentlig ud med kvinders og mænds forhold til rengøring? Slår de gamle kønsrollemønster stadig igennem? Se resultaterne af...

0

Hvilken rengøringstype er du?

TAG TESTEN: Kan du ikke tåle, at det roder det mindste, eller rager det dig en høstblomst? Folk har forskellige strategier, når det kommer...

0

Sådan vasker du dit lammeskind

Ja, vi ved det godt. Lammeskindet skal vaskes en gang imellem. Se her, hvad du IKKE skal gøre!

0

8 tips til at blive hurtigere færdig med rengøringen

Spar tid på rengøringen med disse enkle smutveje til et renere hjem.

0

10 ting du ikke gør rent (men burde gøre)

Hvis du vil bakterierne i din bolig til livs og have et godt indeklima, så er det på tide at kigge på de skumle afkroge og blinde vinkler,...

0

Hvordan gøres hundelegetøjet rent - og hvornår smides det ud?

Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt rengør al hundens legetøj, og hvornår det er på tide at smide det ud? Så læs med her.

0

Sådan rengør du dine gamle og brugte pensler

Skal du rengøre brugte eller gamle pensler, skal og må du ikke bruge terpentin. Find i stedet de bedste og mest effektive råd her.

0

Sådan fjerner du lugten fra dine sko

Det er ikke rart med ildelugtende sko, men der findes heldigvis en masse tricks, der kan hjælpe dig med at fjerne lugten.

0

9 ting, der gør rengøringen mere vanskelig end den behøver at være

Sprayer du rengøringsmidlet direkte på overfladerne og vasker vinduer i solskin? Så bør du straks stoppe. Spar dig selv for ekstra arbejde,...

0

Disse rengøringsmidler skal du ALDRIG blande

For at undgå hoste, øjensvie og ødelæggelse af overflader i hjemmet, så er der nogle rengøringsmidler, som du kun må bruge hver for sig.

0

6 tips til at forlænge dine tæppers levetid

Der er mange fordele ved tæpper, men rengøring er ikke en af dem. Her er de 6 obligatoriske krav til rengøring af tæpper, hvis du vil bevare...