Se hvor ofte du bør skifte din tandbørste

Øvrigt

Salgstal viser, at vi kun skifter tandbørste et par gange om året. Gamle og slidte tandbørster er mindre effektive, og øger risikoen for tandkødsbetændelse og ikke mindst huller i tænderne. Så hvor tit skal vi egentlig skifte tandbørsten? 

Hvor tit skifter du din tandbørste?
Hvor tit skifter du din tandbørste? Foto: istockphoto

Den evige diskussion

Du har sikkert diskuteret emnet før: Hvor tit bør vi skifte vores tandbørste? Meningerne er mange, men svaret er enkelt. Ihvertfald hvis du spørger eksperter og tandlæger landet over. 

De er alle enige om, at danskerne er alt for dårlige til at få udskiftet tandbørsten. Offentliggjorte salgstal fra AC Nielsen Company viser, at danskerne i gennemsnit kun køber ny tandbørste 2,27 gange årligt. 

Så tit skal du skifte tandbørsten

For at opretholde en sund mundhygiejne bør du udskifte din tandbørste regelmæssigt. Dette vil sige inden børsten slides helt ned og bliver ineffektiv. Du tænker sikkert: Hvornår gør den det? Svaret herpå er, at tandbørstens levetid varierer meget alt efter hvor hårdt du børster samt kvaliteten på din tandbørste. Ifølge tandlæge og ejer af Palæklinikken, Carsten Blok, er en god tommelfingerregel dog, at tandbørsten skal udskiftes mindst én gang hver tredje måned. Han uddyber:

- En gammel og slidt tandbørste kan ikke børste lige så effektivt som en ny tandbørste, og det kan blandt andet føre til betændelse i tandkødet, paradentose og flere huller i tænderne. Derfor er det vigtigt at skifte tandbørsten ud cirka hver tredje måned for at opretholde en god mundhygiejne.

Dette budskab understøttes af tidligere offentliggjorte undersøgelser i The Journal of Clinical Dentistry. Undersøgelserne viser, at tre måneder gamle tandbørster er så nedslidte, at effekten forringes med op til 30 procent. De nedslidte og bøjede børstehår gør det sværere at fjerne plak fra tænderne og at komme ordentligt ind i krogene og mellem tænderne.

Carsten Blok fremhæver sidst, men ikke mindst, at en slidt tandbørste kan betyde overførsel af smitsomme sygdomme til familiemedlemmer. Der er med andre ord risiko for smittefare.

Slidte tandbørster udgør smittefare

Den slidte tandbørste kan dermed udgøre en sundhedsrisiko for dine familiemedlemmer. Dette skyldes, at vi, hver gang vi børster tænder, overfører millioner af bakterier til tandbørsten. Den våde tandbørste har desuden optimale betingelser for bakteriernes vækst og trivsel. Derfor kan du med fordel aftørre din tandbørste efter brug.

Bakterierne spreder sig nemt fra tandbørste til tandbørste, når familiens tandbørster står samlet i ét krus. Dette kan betyde at svamp, influenza, herpes og andre smitsomme sygdomme overføres til flere familiemedlemmer, der deler samme tandbørstekrus. 

Således afslutter Carsten Blok med en opfordring til os dansekere om at udskifte vores tandbørster mindst hver trejde måned. Han konkluderer, at det er meget vigtigt, at skifte tandbørsten jævnligt - især efter sygdom i familien. 

16 december 2015
0

Sådan vasker du dit skindtæppe korrekt

Undgå at ødelægge dit lammeskind, når det skal gøres rent.

0

Tjekliste: Sådan gør du din cykel forårsklar

Rengøring er absolut en vigtig del ved vedligeholdelsen og forårsklargøringen af din cykel. Derfor bør du ikke tøve med at gribe både klud,...

0

Sådan fjerner du rester af tape fra dine vinduer

Lim og klister er knap så pænt på nypudsede vinder – men hvordan fjerner man det uden at ridse glasset?

0

Tips til at finde den helt rigtige rengøringshjælp

Hundehårene hober sig op i hjørnerne og spejlene har pletter – måske er det på tide at få rengøringshjælp? Og faktisk kan du spare lidt,...

0

Et nyt liv til de enlige sokker

Det er et af livets største mysterier. Hvor bliver sok nr. 2 af? Men glem nu det – og læs om de geniale måder, du kan genbruge de enlige...

0

Opvask har en overraskende effekt på dit mentale helbred

Hvis du tager opvasken i hånden, kan det forbedre dit mentale velvære.

0

3 hurtige tricks til at redde dine møbler fra pletter og ridser

Fugtringe på dine møbler, ridser og stearinpletter. Bare rolig - det kan alt sammen komme af.

0

Derfor er fnugrullen genial

Du bruger højest sandsynligt din fnugrulle med det ene formål, at fjerne uønskede hundehår, fnullermænd og andet skidt på dit tøj. I virkeli...

0

Så nemt kan du lave dine egne vasketabs

Kalk og snavs har sat sig fast i toilettet, og du kan simpelthen ikke komme strabadserne til livs. Vi viser dig, hvor nemt det er at lave...

0

Hvordan fjernes etiketter fra glas nemmest?

Har du også svært ved at få etiketter og det klæberige lim af gamle syltetøjsglas? Se den nemmeste løsning i videoen her.

0

Sådan rengør og vedligeholder du marmor

Ægte marmor er et fantastisk materiale i boligen. Men du skal være nænsom med rengøringen, og pletter kan ikke bare fjernes med sæbe og...

0

Møbelrensning - sådan behandler du pletter på dine møbler

Støv, fedt og pletter på sofaen eller stolene kan skæmme møblernes udseende. Er du hurtig, når pletten opstår, kan du være heldig at fjerne...

0

Få rene tæpper med disse 7 tricks

Tæpper passer ikke rigtig ind i vaskemaskine. Så hvad gør man, når uheldet er ude og pletten breder sig på tæppet?

0

Disse ting må du ALDRIG bruge opvaskemiddel til

Man kan bruge opvaskemiddel til rigtig mange ting. Mange husmortricks indebærer brugen af det, men der er altså en række ting, hvor du helt...

0

Nem støvsugning uden ledning og pose

Athlet hedder den nye støvsuger fra Bosch. Den klarer sit job uden anmærkninger, er nem at bruge og fylder ikke meget i et skab.