Natron som universalmiddel

Øvrigt

Natron har et hav af anvendelsesmuligheder. Det er oven i købet billigt, effektivt og godt for miljøet. Se hvad du kan bruge vidunderproduktet til her.

Natron er et genialt rengøringsmiddel
Natron er et genialt rengøringsmiddel Foto: www.raadtilalt.dk

Rengør dit badeværelse

Vi kender allesammen de genstridige pletter på badeværelset, som bare ikke vil gå af!

Drys lidt natronpulver på en fugtig svamp og skrub fliser, badekar, toilet og hvad du ellers synes trænger på dit badeværelse. Til sidst tørrer du af med en våd klud. 

Hvis du har virkelig genstridigt snavs, så lav en blanding der indeholder 1 del natron, 1 del groft salt og 1 del eddike. Lad blandingen sidde en halv time og tør af med den våde klud.

Rengør din ovn

Fastbrændt snavs i ovnen er noget af det sværeste at få af! Drys først natron over hele bunden af ovnen. Herfter sprøjter du vand på, således at det hele er fugtigt. Lad det sidde natten over. Dagen efter kan du tørre det hele af med en våd klud eller svamp. Du vil opdage at din ovn er fuldstændig som ny!

Fjern lugten fra dine sure sko

Vi har alle prøvet at have sure sko. Det er trist, da sidste udvej kan være at smide dem ud. Heldigvis kan natron løse problemet. Drys natron i dine sko, når du ikke skal bruge dem. Lad det være i et døgn.

Når du igen skal bruge skoene, ryster du ganske enkelt bare natronpulveret ud. Du vil nu opdage, at der ikke er en antydning af lugt tilbage! 

Læs også: Pas på træet med træbeskyttelse – så holder det i mange år

Rengør din mikrobølgeovn

Drys natron på en fugtig svamp eller klud. Tør grundigt af med kluden i den beskidte mikrobølgeovn. Til sidst tørrer du efter med en våd og ren klud. Du vil nu opdage, at al lugt, fedt og skidt er forsvundet!

Rens badeforhænget med natron

Er badeforhænget beskidt og ramt af kalk, skal du rengøre det med natron. Natron vil opløse selv de mest genstridige pletter og gøre forhænget helt rent igen. Kom blot lidt natron i en spand med varmt vand og sæbe, og lad det trække i to timer. Herefter skal du komme forhænget i vaskemaskinen og vaske det som anvist. Efterfølgende vil forhænget være som nyt igen.

Fjern lugt efter madlavning med natron

Har du skåret løg, hvidløg eller fisk, vil lugten ofte sætte sig i dine håndflader. Vil du gerne have fjernet lugten, kan du med fordel bruge natron. Kom 3 teske natron i et glas vand og vask hænderne i blandingen.

Natron vil uden problemer fjerne lugten.

Natron kan erstatte bagepulver

Står du netop og mangler bagepulver, kan du faktisk bruge natron i stedet. Det kræver blot at du også har et syredannede middel stående, som for eksempel kakao, appelsin, kærnemælk eller saft fra lime. Syren vil sammen med natron frigive CO2, som vil gøre din dej let og luftig.

Læs også: Tips til vinduespudsningen - få rene vinduer uden striber

Natron gør dit hår blødt

Har du tørt eller kruset hår, kan du med fordel bruge natron når du vasker hår. Bland natron med shampooen, og du vil opleve at få et blødere og renere hår.

Kom natron i fodbadet

Vil du forkæle dig selv med et fodbad, bør du komme natron i. Natronet vil uden videre gøre din hud blød og lækker igen. Du kan nøjes med 2 teskefulde.

Lav den perfekte tomatsovs med natron

Ja, du hørte rigtigt! Natron kan med lethed erstatte sukker i din sovs.

Når du tilsætter natron vil det neutralisere syren i tomaterne og give en rundere smag. Kom lidt i af gang og rør godt i sovsen inden servering.

Hemmeligheden til en luftig æggekage

Ønsker du en luftig æggekage, skal du blot tilsætte lidt natron. Natron vil frigive luft og gøre konsistensen lettere og mere luftig. En knivspids pr. 3 æg du bruger, bør være nok.

Læs også: 10 overraskende ting, du kan genbruge syltelage til

Fjern fastbrændte madrester fra dine stegepander

Hvis du har brændt noget på i en pande eller gryde i rustfrit stål, så kan du med fordel prøve at putte en smule opvaskemiddel i panden, drysse ca. 1 spsk natron i og fylde ca. en fjerdedel med vand. Stil herefter panden på komfuret, skru godt op for blusset, og så lad den simre i lidt tid, hvorefter du hælder det hele fra og begynder at skure godt i panden med en svamp.

Metoden kan også bruges til ovnfaste fade, der kan simre lidt i ovnen med blandingen, f.eks. imens du bruger ovnen til noget andet, så du udnytter strømmen bedst muligt.

Hvis der er fastbrændte rester uden på eller under panden, kan du lave en blanding af 3 dele natron og 1 del vand, som du fordeler ud over plamagerne. Vent i 10 minutter, og skrub så godt igennem med en svamp.

Resultatet kommer selvfølgelig an på, hvor fastbrændte resterne er, samt hvor stort et område der er tale om, men det er en effektiv metode til at fjerne enkelte fastbrændte madrester, og det virker både på rustfrit stål og støbejern.

23 oktober 2015
0

Tjekliste: Sådan gør du din cykel forårsklar

Rengøring er absolut en vigtig del ved vedligeholdelsen og forårsklargøringen af din cykel. Derfor bør du ikke tøve med at gribe både klud,...

0

Så ofte skal du rengøre madrassen og 7 andre ting i dit hjem

Tænker du også over, hvorvidt den ugentlige rengøring egentligt burde blive til et dagligt gøremål?

0

Fjerne klistermærker og etiketter - sådan gør du

Klistermærker på møbler og vægge kan være hyggelige minder om, dengang børnene var små. Mest af alt er de dog bare grimme. Heldigvis kan de...

0

Har du også problemer med en sløv støvsugerledning?

Din støvsugerledning er blevet sløv med tiden og du ved ikke helt, hvad du kan eller skal gøre for, at den kan blive optimal igen. Væk den...

0

Din vandflaske kan gøre dig syg

Hvis man er på farten eller skal til træning, er det ofte rart at have flaske vand med i tasken. Men en undersøgelse viser, at din drikkedun...

0

Så forskelligt gør mænd og kvinder rent

Hvordan ser det egentlig ud med kvinders og mænds forhold til rengøring? Slår de gamle kønsrollemønster stadig igennem? Se resultaterne af...

0

Hvilken rengøringstype er du?

TAG TESTEN: Kan du ikke tåle, at det roder det mindste, eller rager det dig en høstblomst? Folk har forskellige strategier, når det kommer...

0

Sådan vasker du dit lammeskind

Ja, vi ved det godt. Lammeskindet skal vaskes en gang imellem. Se her, hvad du IKKE skal gøre!

0

8 tips til at blive hurtigere færdig med rengøringen

Spar tid på rengøringen med disse enkle smutveje til et renere hjem.

0

10 ting du ikke gør rent (men burde gøre)

Hvis du vil bakterierne i din bolig til livs og have et godt indeklima, så er det på tide at kigge på de skumle afkroge og blinde vinkler,...

0

Hvordan gøres hundelegetøjet rent - og hvornår smides det ud?

Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt rengør al hundens legetøj, og hvornår det er på tide at smide det ud? Så læs med her.

0

Sådan rengør du dine gamle og brugte pensler

Skal du rengøre brugte eller gamle pensler, skal og må du ikke bruge terpentin. Find i stedet de bedste og mest effektive råd her.

0

Sådan fjerner du lugten fra dine sko

Det er ikke rart med ildelugtende sko, men der findes heldigvis en masse tricks, der kan hjælpe dig med at fjerne lugten.

0

9 ting, der gør rengøringen mere vanskelig end den behøver at være

Sprayer du rengøringsmidlet direkte på overfladerne og vasker vinduer i solskin? Så bør du straks stoppe. Spar dig selv for ekstra arbejde,...

0

Disse rengøringsmidler skal du ALDRIG blande

For at undgå hoste, øjensvie og ødelæggelse af overflader i hjemmet, så er der nogle rengøringsmidler, som du kun må bruge hver for sig.