Få blødt og velduftende vasketøj – uden skyllemiddel

Øvrigt

Vi har lært det: Skyllemiddel i vasketøj er allergifremkaldende og dårligt for miljøet. Men savner du duften og de bløde håndklæder? Så har vi afløseren til skyllemiddel her.

Foto: iStock

Skyllemiddel - ja, nej, eller tjah ...? 

Skyllemidler - med regnbuefarver og glade babyer eller bløde bamser på etiketten som lokkemiddel - er ikke i kridthuset hos miljøorganisationer.
Miljøstyrelsen har anslået, at skyllemiddel i vasketøj kan give 3000 tons skadelig kemi på årsbasis.
Det går især udover vandmiljøet i vores natur.

Skyllemiddel skader vandløb og din hud 

Samtidig er det efterhånden en kendt sag, at skyllemiddel kan forårsage allergi hos forbrugeren, især på grund af det høje indhold af parfume. Flere og flere danskere oplever allergireaktioner på grund af kemien i vores dagligdag.

I 2014 meddelte supermarkedskæden Irma så, at skyllemiddel blev smidt ud af deres butikker.
Ejeren, Coop, kunne fortælle, at man fortsat kan købe skyllemiddel fra fx Bamseline i koncernens andre supermarkeder, deriblandt Kvickly, Fakta og Superbrugsen.
Men de kulørte flasker vil måske slet ikke kunne fås om nogle år, for det er en af de stærkeste kemiske sammensætninger, du kan bruge tæt på kroppen. Og Coop's statistik viser desuden, at salget er faldende.

Men hvordan får man så bløde, duftende håndklæder?

Ganske almindeligt husholdningseddike kommer igen på banen.
Hvis du hælder lidt eddike i den beholder i vaskemaskinen, der er forbeholdt skyllemiddel, opnår du den samme virkning.
Eddike virker nemlig afkalkende.
Eddike fjerner også dårlig lugt, men midlet giver til gengæld ikke den dejlige blomsterduft, skyllemidlet kunne bidrage med.

Lav det selv: Eddike med rosenblade eller æteriske olier

Vi har været en tur rundt på nettet for at finde gode råd, og her er ét, som er genialt i sin enkelhed.
Du fylder et syltetøjsglas med husholdningseddike, og deri putter du lavendel, rosenblade, timian eller andet, der egner sig og afgiver en skøn duft. Herefter har du dit eget, kemifri skyllemiddel.

Du kan også tilsætte nogle dråber æteriske olier med duft til eddiken. Der findes et væld af muligheder, og det giver en fin, frisk duft.

Læs også: Sådan undgår du, at en rottefamilie flytter ind

Hvad så med statisk elektricitet i vasketøjet?

Hvis det er den statiske elektricitet, der irriterer dig, kan eddike ikke hjælpe. Men så kan du til gengæld få skyllemiddel uden parfume fra de miljørigtige mærker.

25 januar 2016
0

Tjekliste: Sådan gør du din cykel forårsklar

Rengøring er absolut en vigtig del ved vedligeholdelsen og forårsklargøringen af din cykel. Derfor bør du ikke tøve med at gribe både klud,...

0

Så ofte skal du rengøre madrassen og 7 andre ting i dit hjem

Tænker du også over, hvorvidt den ugentlige rengøring egentligt burde blive til et dagligt gøremål?

0

Fjerne klistermærker og etiketter - sådan gør du

Klistermærker på møbler og vægge kan være hyggelige minder om, dengang børnene var små. Mest af alt er de dog bare grimme. Heldigvis kan de...

0

Har du også problemer med en sløv støvsugerledning?

Din støvsugerledning er blevet sløv med tiden og du ved ikke helt, hvad du kan eller skal gøre for, at den kan blive optimal igen. Væk den...

0

Din vandflaske kan gøre dig syg

Hvis man er på farten eller skal til træning, er det ofte rart at have flaske vand med i tasken. Men en undersøgelse viser, at din drikkedun...

0

Så forskelligt gør mænd og kvinder rent

Hvordan ser det egentlig ud med kvinders og mænds forhold til rengøring? Slår de gamle kønsrollemønster stadig igennem? Se resultaterne af...

0

Hvilken rengøringstype er du?

TAG TESTEN: Kan du ikke tåle, at det roder det mindste, eller rager det dig en høstblomst? Folk har forskellige strategier, når det kommer...

0

Sådan vasker du dit lammeskind

Ja, vi ved det godt. Lammeskindet skal vaskes en gang imellem. Se her, hvad du IKKE skal gøre!

0

8 tips til at blive hurtigere færdig med rengøringen

Spar tid på rengøringen med disse enkle smutveje til et renere hjem.

0

10 ting du ikke gør rent (men burde gøre)

Hvis du vil bakterierne i din bolig til livs og have et godt indeklima, så er det på tide at kigge på de skumle afkroge og blinde vinkler,...

0

Hvordan gøres hundelegetøjet rent - og hvornår smides det ud?

Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt rengør al hundens legetøj, og hvornår det er på tide at smide det ud? Så læs med her.

0

Sådan rengør du dine gamle og brugte pensler

Skal du rengøre brugte eller gamle pensler, skal og må du ikke bruge terpentin. Find i stedet de bedste og mest effektive råd her.

0

Sådan fjerner du lugten fra dine sko

Det er ikke rart med ildelugtende sko, men der findes heldigvis en masse tricks, der kan hjælpe dig med at fjerne lugten.

0

9 ting, der gør rengøringen mere vanskelig end den behøver at være

Sprayer du rengøringsmidlet direkte på overfladerne og vasker vinduer i solskin? Så bør du straks stoppe. Spar dig selv for ekstra arbejde,...

0

Disse rengøringsmidler skal du ALDRIG blande

For at undgå hoste, øjensvie og ødelæggelse af overflader i hjemmet, så er der nogle rengøringsmidler, som du kun må bruge hver for sig.