Derfor skal du altid slå brættet ned, før du skyller ud

Slå brættet ned, før du skyller ud - der er nemlig bakterier i luften. 


Bakterier i luften

Hvis du ikke slår brættet ned, før du skyller ud i toilettet, så er det en god idé at begynde nu – i hvert fald, hvis du gerne vil undgå tarmbakterier på din tandbørste.

Når du skyller ud, fordeles bakterierne nemlig i luften, og de kan desværre ramme din tandbørste samt resten af tingene på badeværelset. Der ryger tit nogle synlige dråber op, når vandet hvirvler rundt i kummen, men faktisk hænger der også små vanddråber – såkaldte aerosoler – i luften.

“Aerosoler er små vanddråber, som under pres kan hvirvle op, når du skyller ud i toilettet. Og der kan være bakterier i, hvis der er bakterier i vandet. Når du skyller ud i toilettet, opstår der turbulens, og det fordeler disse små dråber,” siger Lisbeth Kyndi Bergen, som er koordinerende hygiejnesygeplejerske på Infektionshygiejnisk enhed på Rigshospitalet.

Ingen panik

Det lyder måske farligt eller som minimum utiltalende, men det er ikke så slemt, mener professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH:

“Man skal lade være med at gå i panik over det. Sådan har det været, siden toilet med skyl blev opfundet.” 

Selvom det er en ubehagelig tanke, så mener Lise Kyndi Bergen heller ikke, at det er farligt – kun, hvis man i forvejen er svagelig: 

“Jeg synes også, det måske er ulækkert at tænke på, men vi bliver ikke syge af at børste tænder med vores tandbørster, selvom de har stået ude. Måske hvis man er svækket i forvejen, skal man være mere opmærksom. Men kroppen kender sine egne bakterier, og der skal ret store mængder ind, før vi bliver syge af det,” siger Lise Kyndi Bergen.

Slå brættet ned og vask hænder

Ifølge Hans Jørn Kolmos kan man ikke undgå bakterierne, men man kan selvfølgelig gøre sit for at minimere mængden: 

“For det første er det vigtigt at vaske hænder grundigt, når man har været på toilet. Og så er det vigtigt, at rengøring skal være grundig og ikke kun fjerne det beskidte, som man kan se med øjet,” siger Hans Jørn Kolmos, der også siger, at det kan være en god idé at slå brættet ned, før man skyller ud. 

“De bittesmå mikroskopiske dråber med bakterier drøner sikkert stadigvæk ud af toilettet, men man kan måske reducere mængden lidt. Til gengæld sidder de så på toiletbrættet, som man skal huske at rengøre,” siger han.

Kilder: Metroxpress og DR

Mest læste artikler