9 løgne du fortæller dig selv om rengøring

Øvrigt

Så er det vist ved at være på tide at begynde at gøre det på den rigtige måde! Her er 9 genveje, vi af og til snupper, når det drejer sig om rengøringen.

Er det hysterisk at skifte sengetøj en gang om ugen?
Er det hysterisk at skifte sengetøj en gang om ugen? Foto: iStock

Går den, så går den

Vi ved godt, at vi nogle steder springer over, hvor gærdet er lavest, når det drejer sig om rengøring. Med tiden bider vrangforestillingerne sig fast. Derfor er det en gang imellem godt at gennemgå de steder, hvor vanen har lært os at vende det blinde øje til, mens snavset og skidtet og bakterierne har en fest. Så her er 9 rengøringsmyter og de er alle falske:

1. Min køkkenvask bliver ren, fordi jeg vasker op i den

Ikke helt. Når du skurer dine potter og pander (for ikke at tale om skærebrættet), så ender meget af det skidt, du skrubber af, på køkkenvaskens sider. Køkkenvasken skal også have en tur med jævne mellemrum. Det kan du gøre ved at fylde vasken op med 3-4 liter varmt vand og hælde lidt klor i. Vask hanen og håndtagene af med en svamp, og gør det samme med resten af køkkenvasken. Lad det sidde i 5 minutter og spul efter med vand.

2. Jeg skal først tømme støvsugerposeren, når den er helt fuld

Ja, det skulle man tro, men i virkeligheden skal den allerede smides ud, når den er 3/4 fuld. Undlader du det, vil støvsugerens sugeevne forringes. 

3. Det gør ikke noget, at jeg glemte at lukke vaskemiddelskammeret på vaskemaskinen. 

Og dog... For på den måde vil vaskemidlet ende på bunden af maskinen og bare bliver skyllet ud, når skylningerne går i gang. På den måde bliver servicen kun våd og ikke ren.

4. Det gør ikke noget at gå med sko inde i huset

Hvis du synes, det er hyggeligt at støvsuge og vaske gulv, så skal du endelig bare blive ved. For sko hiver endeløse mængder snavs med indendørs. Du kan reducere mængden af skidtet ved at tørre dem af i ruhårede dørmåtter. Men allerbedst er det at vænne sig til at tage dem af, hver gang du går ind i huset. Det gør halvdelen af verdens befolkning allerede. 

5. Jeg lod badesvampen dryppe tør, så alt er fint

De bløde, behagelige og fugtige baderekvisitter er det perfekte væksthus for bakterier. Badesvampe skal helst smides ud efter højst 3 til 4 uger.  

6. Jeg bruger bare mine almindelige vaskemidler til det tøj, der skal vaskes i hånden. 

Knap så god en idé. Enzymerne i vaskepulveret til kulørt- og kogevask indeholder enzymer, der kan slide fibrene i silke og uld op. Det kan altid betale sig at bruge specialvaskemiddel til tekstiler som uld og silke. 

7. Det er hysterisk at skifte sengetøj en gang om ugen

Alle sveder, når de sover. Hudrester og olie fra kroppen samler sig på sengetøjet. Det tiltrækker støvmider og bakterier. Alt sammen noget, der kan være med til at fremkalde allergi. Derfor er det bedst at skifte sengetøjet mindst hveranden uge. Og så får du i tilgift oftere den dejlige følelse af rent, knitrende sengetøj...

8. Eddike er fedt. Det er naturligt og kan klare alle rengøringsopgaver. 

Ikke så hurtig... Eddike kan ætse i flere former for naturlige sten, som for eksempel granitkøkkenbordet. Visse slags ædle træsorter tager også skade, hvis du bruger eddike som rengøringsmiddel på dem.

9. Jeg behøver ikke at vaske mine cowboybukser. Jeg kan bare putte dem i fryseren

Flere fashionistas anbefaler faktisk at lægge jeans i fryseren i stedet for at vaske dem. Formålet med det er, at dine jeans på den måde ikke lige så hurtigt bliver udvaskede. Men det er en trend, som ingen rengøringseksperter bakker op om. Folk sveder i deres jeans og huden er fedtet, og det kan med tiden fremkalde pletter.

Kilde: Goodhousekeeping

6. januar 2017
Mere om Øvrigt

Ny forskning siger: Derfor må du ikke rengøre din rengøringssvamp...

Øvrigt Du ved garanteret godt, at brugte, våde karklude og rengøringssvampe er bakteriebomber. Men vidste du, at de bliver endnu større bakteriebomber af at blive rengjort?

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Øvrigt Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Øvrigt Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Øvrigt Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Øvrigt Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Øvrigt Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

Sådan rengør du markisen på 30 minutter

Øvrigt Markisen bør rengøres om foråret og efteråret, ellers risikerer du en jordslået og algegrøn markise på grund af pollen, vejstøv og regn. 

4 geniale måder at holde dit hjem rent med cola

Øvrigt Du kender først og fremmest den læskende drik for sin enestående smag, men vidste du, at cola også er et effektivt rengøringsmiddel? Læs...

Sådan pudser du dine vinduer i frostvejr

Øvrigt Det kan være rigtig svært og frustrerende at pudse de udendørs vinduer i vinterhalvårets frostgrader, fordi sæbevandet fryser til is på...

5 overraskende steder hvor mug gemmer sig i dit hjem

Øvrigt Du er garanteret opmærksom på, om der opstår mug i brusekabinens hjørner. Men disse 5 steder vil sikkert overraske dig og få dig til at væmmes.

Sådan renser du dit sølvtøj med kogende vand og bagepulver

Øvrigt Sølvtøj er super flot, men det er nok de færreste af os, der gider at sidde med pudsetøjet fremme hele tiden. Den her metode gør dit sølvtøj...

Opvask har en overraskende effekt på dit mentale helbred

Øvrigt Hvis du tager opvasken i hånden, kan det forbedre dit mentale velvære.

9 geniale tricks med salt

Øvrigt Salt kan sagtens bruges til andet end madlavning. Få her 9 gode tricks med salt, der gør hverdagen lidt lettere. 

Nem støvsugning uden ledning og pose

Øvrigt Athlet hedder den nye støvsuger fra Bosch. Den klarer sit job uden anmærkninger, er nem at bruge og fylder ikke meget i et skab.

Ryd op og rens ud

Øvrigt Et nyt år er begyndt, og Louise Grønhøj vil fortælle dig, hvordan du nemt og mest effektivt rengør dit hjem.