10 vaner, som holder dig rask

Vil du mindske smittefaren i dit hjem? Så bør du gøre rent hyppigt, fremfor at gøre hovedrent en gang imellem. Her kan du læse om 10 enkle råd til gode rengøringsvaner fra en professor i mikrobiologi og smitsomme sygdomme.

influenza

Hygiejne eller ikke hygiejne

… det er ikke spørgsmålet.

På den ene side er der ingen grund til at blive hysterisk, når det drejer sig om hygiejne. Overdreven håndvask og konstant afspritning kan skabe så sterile omgivelser, at vi og vores børn risikerer at udvikle høfeber eller at blive ramt af andre former for allergi.

Det er på den anden side heller ikke sundt at gå i den modsatte grøft og lade alt stå til. Det er bakterier som vira medbruger, en alt for stor sundhedstrussel til og disse bakterier skal du have gjort kål på, så du og din familie kan forblive raske. 

Det australske website domain.com.au har spurgt dr. Simon Swift, professor i mikrobiologi og infektionsmedicin ved det newzealandske University of Auckland, om, hvor man kan få mest ud af sin hygiejneindsats. Her er nogle af hans rettesnore suppleret med et par af vores egne bedste rengøringstips. Fælles for alle disse rengøringsvaner er, at de handler om at indarbejde sunde vaner, som samtidig er til at overkomme i en travl hverdag. 

1. Vask hænder

At have god håndhygiejne er ikke et rengøringsråd i sig selv, men selvom du gør rent hver dag, vil det ikke have en særlig stor effekt på at holde bakterier nede, hvis du ikke vasker dine hænder. De bør vaskes, hver eneste gang du kommer ind ad døren til dit hjem og efter toiletbesøg.

Ved at vaske hænder mindsker du niveauet af bakterier udefra, hvilket gør at der ikke er så mange bakterier i dit hjem du skal sørge for at få væk.

2. Skift din karklud hver dag 

Bakterier trives og formerer sig i fugt – og hvilken genstand i dit køkken er både fugtig, og får tilført bakterier fra alverdens fødevarer og overflader hver dag? Det er nemlig karkluden.

Derfor er den vigtig at få den skiftet, så du undgår at slæbe bakterier med fra et sted til et andet i køkkenet via karkluden. 

3. Hyppig rengøring fremfor hovedrengøring

Professir Simon Swift anbefaler hyppig rengøring i små portioner fremfor hovedrengøring med store mellemrum. Det er også ifølge professor Swift vigtigt at prioritere bestemte rum i boligen.

En bolig kan have mange rum. Nogle af dem kan man tage forholdsvist let på. Det gælder dog ifølge Simon Swift ikke badeværelset og køkkenet. I disse to rum skal der bruges mest tid, knofedt og flest rengøringsmidler. 

4. Spækkebræt og køkkenbord

Hold en høj hygiejnestandard på dit spækkebræt. Det gælder særligt, når du har brugt det til kød eller fisk. Gør det efterfølgende grundigt rent og sørg også for at gå køkkenbordet efter. En dråbe blod fra fiske-eller fjerkræskødet på køkkenbordet kan være grobund for bakterier, hvis du ikke sørger for at vaske køkkenbordet af efter brug.

Simon Swift anbefaler at bruge en desinfektionspray til bordet, og kan sagtens være en af de nyere miljøvenlige typer baseret på citron. 

5. Rene kontaktflader

Der er mange genstande i dit hjem som du og din familie rører ved flere gange om dagen. Det kan for eksempel være dørhåndtag, skylleknappen på toilettet, telefoner, tablets og fjernbetjeningen. Derfor kan det være en god ide at gøre disse kontaktoverflader rent hver dag.

Her kan du bruge almindelig rengøringsmiddel, men du kan også sagtens anvende sprit. Sprit inaktiverer bakterier og en eventuel virus og kan derfor være et effektivt middel i kampen mod bakterierne. 

6. Gode håndklæderutiner

Undgå at blive syg af andres virus og bakterier. Risikoen kan begrænses ved at have separate håndklæder i badeværelset. Er der ikke plads til en parkeringsplads til hvert medlem af famliens håndklæde, så er hyppige håndklædeskift en god idé.

Det er naturligvis hysterisk og ikke særligt miljøvenligt at smide håndklædet til vask efter en enkelt gangs brug. Hygiejneeksperten Kelly A. Reynolds anbefaler faktisk håndklædeskift efter tre ganges brug. Det vigtigste for hende er dog ikke antal gange, men om håndklædet er blevet hængt op til tørre i et rum med god luftcirkulation med det samme. Læs mere om Kelly A. Reynolds tips til udskiftning af håndklæder her på idenyt.dk

håndklæde hygiejne  
Separate håndklæder er en god skik for hygiejnen. Foto: iStock 

 7. Lad dig lede af din næse

Køleskabet er en stor udfordring. Heldigvis er vi alle udstyret med en et godt instrument til at vurdere, hvornår man skal tage affære: Næsen. Næsen er et godt barometer for, om alt er vel i køleskabet. Det må bare ikke lugte i køleskabet.

Hvis det lugter, er det vigtigt at få ryddet op i køleskabet med det samme og finde kilden til den dårlige lugt. Derved kan du sikre dig, at denne madvares dårlige tilstand ikke får mulighed for at smitte andet i køleskabet. Alle emballager, der lækker, er en særlig stor kilde til dårlig hygiejne i køleskabet, og det gælder ikke mindst kød.  

8. Sørg for god kæledyrshygiejne 

Vi ved det godt, men visse kæledyr har det med at tørre sig med deres tunger, efter de har besørget sig. Det kan vi ikke ændre på. Derimod kan du med fordel vænne dig til at vaske hænderne, efter at have kælet med hunden eller katten.

9. Undgå jordbakterier

Der er ikke langt fra jord til bord, når man har en køkkenhave, der ligger få skridt uden for havedøren. Derfor er det let at slæbe jordbakterier ind i boligen, og de kan være årsag til mange forskellige sygdomme og infektioner. Det kræver god håndhygiejne, når du har været ude og hygge dig med havearbejde. En tur under hanen, hver gang du har været ude i haven, er en god vane at indarbejde.

10. Rengøring af ovnen

Det kan let sprutte og puffe i en ovn. Derfor kan resterne fra madlavningen hurtigt ende allevegne i ovnen. Det er en stor operationen at gøre ovnen ren med spray og specialrengøringsmiddel, men mindre kan også gøre det, nogle gange. Det er en god idé at holde ovnen i skak med en mindre, men hyppig rengøring med naturlige produkter som citron eller eddike. Læs mere om fremgangsmåden her på idenyt.dk

Kilde domain.com.au

Læs også: 8 ting der faktisk hjælper mod forkølelse og influenza

Mest læste artikler