6 vaskefejl der ødelægger dit gulv

Undgå disse 6 fejl, når du vasker dit gulv, og du vil være sikker på, at det holder i mange år fremover!

Vaskefejl der ødelægger dit gulv

1. Du bruger alt for meget vand

Er du mon klar over at hele 90% af det snavs, som du ønsker at fjerne fra gulvet, består af støv og overfladisk smuds? Nej, vel? Alt for mange af os bruger fejlagtigt for meget vand, når vi vasker vores gulv. Faktisk forholder det sig i realiteten således, at du kan fjerne det meste snavs med tørre rengøringsmetoder.

Brug derfor støvsugeren, eller anvend din tørre mikrofibermåtte til at fjerne det overfladiske snavs. Støder du på pletter undervejs, der ikke kan fjernes uden vand, kan du spraye lidt vand på, som du efterfølgende tørrer efter med en klud. 

Trægulvet kan slet ikke tåle så meget vand. Det giver sig, og bliver desuden hurtigere slidt at se på. Derudover misfarves gulvet nemt. Derfor skal du skynde dig at fjerne eventuelle spildte pletter – især hvis det er væske, der indeholder syre. 

2. Du bruger de forkerte rengøringsmidler

Mange af os anvender de helt forkerte rengøringsmidler, når vi vasker gulv. Før du går igang med at vaske dit gulv, bør du derfor undersøge hvilken overfladebehandling, dit gulv oprindeligt har. Valg af rengøringsmiddel afhænger nemlig meget af gulvets type og førstegangsbehandling. Et forkert rengøringsmiddel kan i værste tilfælde ødelægge gulvet helt, men for det meste kan en slibning komme skaden til livs.

Du skal bruge special-rengøringsmidler til gulve, som er oliebehandlede, voksede eller lakerede. De bedste rengøringsmidler kan du købe dér, hvor du også køber gulve – og altså ikke i et supermarked. Her kan du desuden få en markant bedre vejledning.

Brun sæbe

Brun sæbe er kun oplagt at anvende på ubehandlede fyrretræsgulve, som dog kan være behandlet med lud og sæbespåner forinden.

I langt de fleste tilfælde bør du bruge naturligt smørrefedt og en fugtig klud – det tager meget mere snavs, end du umiddelbart skulle tro.

TIP: Brug gerne to baljer, når du vasker gulv. Den ene med sæbe i og den anden med rent lunkent vand.

Malet træ og parket

Malet træ- og parketgulve bør vaskes så lidt som muligt. Når du endelig skal vaske det, bør du anvende et mildt rengøringsmiddel uden ammoniak. Derudover skal rengøringsmidlet have en neutral ph-værdi (det vil sige, at det skal være omkring 7). Et godt trick er at blande rengøringsmidlet med lunkent vand i en sprayflaske. Spray lidt vand på din moppe – ikke direkte på gulvet. På den måde slider du ikke for meget på gulvet, når det rengøres.

3. For meget rengøringsmiddel

Når vi nu er blevet klar over, at det rigtige rengøringsmiddel er afgørende for dit gulvs levetid, er det også vigtigt at slå fast, at mængden af rengøringsmiddel er ligeså vigtigt at overveje. Du skal ikke bruge ret meget rengøringsmiddel – selvom det kan være fristende at fylde baljen med sæbe, når du endelig skal igang med at vaske dit møgbeskidte gulv. 

Problemet opstår dog, når den kemiske sammensætning i rengøringsmidlet overslider dit gulv. I realiteten forholder det sig faktisk sådan, at gulvet ikke bliver renere af, at du øger mængden af rengøringsmiddel – faktisk forholder det sig omvendt!

4. Du bruger det forkerte udstyr

Det siger vel sig selv at rengøring med det korrekte udstyr, både gør gulvasken hurtige og lettere?

Du får desuden også et markant renere gulv med den helt rigtige moppe. Så hvorfor er der i grunden så mange, som stadig slæber rundt på den ældgamle gulvmoppe?

Gå på jagt efter en god moppe, der matcher dit trægulvs behov.

Den geniale mikrofiberklud

Mikrofiberkluden er genial, og den findes tilmed i alverdens afskygninger, der passer til ethvert slags gulv. Mikrofiberkluden er genial, fordi den både rengør effektivt – hvad end den er våd eller tør.

Den tørre klud tiltrækker støv og snavs gennem en elektrostadisk ladning fra mikrofibrene. En let fugtig mikrofiberklud kan med fordel anvendes på malede og lakerede gulve. Rengør små pletter med en mikrofiberklud ved hjælp af håndkraft – ellers påsæt en mikrofiberklud under din moppe, når du skal rengøre større flader. 

OBS: Husk dog at nogle gulvtyper rengøres bedst med bomuldsklude. 

5. Du vedligeholder sjældent dit gulv

Mange af os vasker vores gulv igen og igen uden tanke på at behandle det, så det fortsat kan virke resistent og afvisende overfor snavs, og derudover modvirke for meget slid.

Husk derfor at vedligeholde dit trægulv. Særligt udsatte områder i køkkenet kræver årlig behandling. Mindre udsatte områder skal modsat vedligeholdes med olie eller anden behandlingsform hvert andet år. 

Hvis dit gulv føles tørt, og tager meget godt imod snavs, er det et tegn på, at det er på tide, at du behandler det med et produkt, der vedligeholder det. 

6. Og så til sidst.. Tag lige skoene af!

Meget af det snavs, som slider vores gulve, kommer fra vores fodtøj. Vi tager sand, salt, jord og vand med indenfor, når vi ikke tager skoene af. 

Du kan undgå unødig slitage ved at tage skoene af og eventuelt huske at aftørre dit kæledyrs poter efter en gåtur eller et smut i haven. Et simpelt tip, som mange af os alligevel glemmer i hverdagen.

Mest læste artikler