10 ting du ikke gør rent (men burde gøre)

Øvrigt

Hvis du vil bakterierne i din bolig til livs og have et godt indeklima, så er det på tide at kigge på de skumle afkroge og blinde vinkler, hvor skurebørsten og støvkluden kun undtagelsesvis når frem.  

Foto: istockphoto

I den daglige trummerum er det svært at nå ud i alle afkrogene, når man gør rent. På et tidspunkt er der mange der ender i en fast rutine, hvor det er de samme ting, der får en tur med vaskekluden eller støvkosten.

Her er 10 af de blinde vinkler i køkkenet og resten af huset, som mange har det med at glemme, når de gør gør rent.

1. Køkkensvampen

I stedet for at smide engangssvampe ud i ét væk kan du overveje at anskaffe mere effektive køkkensvampe, som det vil være en skam at skaffe sig af med efter kort tids brug.

I så fald er du nødt til at gøre dem rent med mellemrum. Det kan du gøre på flere forskellige måder: 1) Læg dem i en opløsning af klorin og vand. 2) Giv dem en tur i opvaskemaskinen. 3) Put dem i mikrobølgeovnen. Hvis du vælger den sidste metode, skal du huske at gøre svampen våd, inden du lægger den ind, ellers kan der gå ild i svampen.

2. Hylderne i køleskabsdøren

Du sørger sikkert jævnligt for at vaske hylderne inde i køleskabet. Mange har det dog med at glemme hylderne i køleskabsdøren, selvom de i moderne køleskabe er nemme at tage ud og vaske igennem i sæbevand eller med en klor/vand-opløsning. 

3. Mellem de hårde hvidevarer

Måske er der kun et par centimers luft i vasketårnet eller mellem opvaskemaskinen og undersiden af køkkenbordet. Det er dog nok til, at der kan samle sig rigeligt med bakterier, madrester og støv. Brug en gammeldags støvekost eller et langt mundstykke på støvsugeren.

Læs også:

Disse rengøringsmidler skal du ALDRIG blande

For at undgå hoste, øjensvie og ødelæggelse af overflader i hjemmet, så er der nogle rengøringsmidler, som du kun må bruge hver for sig.

4. Indkøbsposer i stof

Det er betænksomt over for miljøet at bruge stofposer i stedet for plastikposer. De skal dog vaskes ligesom alt muligt andet tøj. Giv dine genbrugsposer en tur i vaskemaskinen. Sørg dog for at vende og ryste dem inden. Tjek lige, hvilket materiale posen er lavet af, inden du lægger dem i tørretumbleren. Måske kan de ikke klare mosten.  

5. Bakteriereder i højden

Vi har nævnt mellemrummene i vasketårnet og andre små åbninger. Derudover er der også toppen af blandt andet høje køleskabe, vasketårne, skabe og meget andet. Et køkken har mange forskellige potentielle bakteriereder i højden. Det kan også være det øverste af dørkarmen eller af vinduesrammerne. 

6. Fjernbetjeninger og remotes

Uden for køkkenet er der god grund til at holde et vågent øje med fjernbetjeninger og remote controls til Play Station, Wii U og andre spilkonsoller. Der kan passere mange fedtede fingre hen over tasterne i løbet af en dag.

Tør disse ting af med en klud. En renseserviet til briller er også et effektivt lille hjælpemiddel til at holde fjernbetjeninger rene. 

7. Ventilatorer

Dette er et stort tema i USA og andre lande med en mere udtalt air condition-kultur end den danske. Mobile ventilatorer bliver dog også brugt i stort antal i sommerheden. Tag et kig på rotorbladet med jævne mellemrum i højsæsonen. Der kan samle sig meget støv og fedt her på forholdsvis kort tid.  

Læs også:

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

8. Gør rengøringsredskaberne rene

Det kan være et værre Sisyfos-arbejde, hvis du jævnligt svinger kosten, men glemmer at gøre kosten ren. Husk derfor også at støvsuge kosten eller at pille nullermændene ud af kostehårene. Det husker de fleste med - nogle gange lidt for jævne - mellemrum.

De fleste forsømmer derimod at vaske kostehovedet. Skru kostens hoved af og put den ned i varmt sæbevand. Når kosten er tør igen, er den praktisk talt som ny.  

9. Hatte, huer og halstørklæder

Her samler der sig både bakterier og død hud inde i hattene og huerne og skidt og møg fra omverdenen udenpå. Vask derfor jævnligt denne type udendørs beklædning.

10. Gymnastiktasken

Alle husker at vaske deres tøj efter at have været til træning. Men hvor mange sørger for også hyppigt at vaske gymnastiktasken? Put den i vaskemaskinen, hvis den kan tåle det, eller tør den af med en våd klud. Drys lidt bagepulver ned i tasken bagefter. Det hjælper med at fjerne eventuel dårlig lugt. 

Kilde: Goodhousekeeping

28 juni 2016
Mere om Øvrigt

Ny forskning siger: Derfor må du ikke rengøre din rengøringssvamp...

Øvrigt Du ved garanteret godt, at brugte, våde karklude og rengøringssvampe er bakteriebomber. Men vidste du, at de bliver endnu større bakteriebomber af at blive rengjort?

Du bliver mere lykkelig af at bruge penge på rengøring

Øvrigt Ny videnskabelig undersøgelse peger på, at rengøring er den allerbedste måde at bruge sine penge på, hvis man gerne vil føle sig mere lykkel...

Sådan bliver det nemt at affaldssortere

Øvrigt Affaldssortering behøver ikke at være så besværligt. Her er 8 enkle råd, der gør det lettere at genanvende og sortere affaldet - og måske...

Det her rum skal du altid gøre rent først

Øvrigt Ønsker du at komme nemmest gennem rengøringen, bør du altid starte rengøringen her. 

Derfor skal du aldrig gå ind med sko på

Øvrigt Drop skoene indendørs, hvis du vil undgå bakterier og kemikalier i dit hjem. Videnskaben melder om smittefare!

Disse 10 ting må du aldrig smide i skraldespanden

Øvrigt Hvordan er det nu – hvad må vi smide i skraldespanden og hvad skal genbruges?

Sådan rengør du markisen på 30 minutter

Øvrigt Markisen bør rengøres om foråret og efteråret, ellers risikerer du en jordslået og algegrøn markise på grund af pollen, vejstøv og regn. 

Opvask har en overraskende effekt på dit mentale helbred

Øvrigt Hvis du tager opvasken i hånden, kan det forbedre dit mentale velvære.

9 geniale tricks med salt

Øvrigt Salt kan sagtens bruges til andet end madlavning. Få her 9 gode tricks med salt, der gør hverdagen lidt lettere.

Enkelt trick til at gøre dine sko vandtætte til vinteren

Øvrigt Med dette enkelte trick, kan du gøre dine sko vandtætte til vinterens sjap og sjask. 

Derfor skal du altid slå brættet ned, før du skyller ud

Øvrigt Slå brættet ned, før du skyller ud - der er nemlig bakterier i luften.

Sådan vasker du dit skindtæppe korrekt

Øvrigt Undgå at ødelægge dit lammeskind, når det skal gøres rent.

Sådan fjerner du rester af tape fra dine vinduer

Øvrigt Lim og klister er knap så pænt på nypudsede vinder – men hvordan fjerner man det uden at ridse glasset? 

Nem støvsugning uden ledning og pose

Øvrigt Athlet hedder den nye støvsuger fra Bosch. Den klarer sit job uden anmærkninger, er nem at bruge og fylder ikke meget i et skab.

Ryd op og rens ud

Øvrigt Et nyt år er begyndt, og Louise Grønhøj vil fortælle dig, hvordan du nemt og mest effektivt rengør dit hjem.