Rengøring af opvaskemaskine - sådan gør du

Køkken

Vasker maskinen ikke ordentlig ren, og sidder der madrester og snavs tilbage, når programmet er færdig? Her er tre 3 til rengøring af opvaskemaskiner og et par bonustips fra en ekspert i opvaskemaskiner.

Hvor beskidt og snavset er din opvaskemaskine?
Hvor beskidt og snavset er din opvaskemaskine? Foto: iStock

Få ren opvask igen

Når du kommer beskidte tallerkner, skåle og bestik i opvaskemaskinen, så er det ikke altid, at snavset ender i afløbet og kloakken.

Hvis du ikke sørger for løbende at holde din opvaskemaskine ren, vil opvaskemaskinens filter og afløb blive ophobningssted for snavs, skidt og bakterier – og så er opvaskemaskinen ikke længere så ren.

Sådan gør du din opvaskemaskine ren

Trænger din opvaskemaskine til en gang rengøring og eftersyn, så er her tre tips til effektiv rengøring af opvaskemaskinen.

  1. Tøm filteret for snavs og madrester. Skyl filtret rent med opvaskemiddel og vand. 
  2. Er din opvaskemaskine hårdt ramt, kan du vaske den effektivt igennem med klor eller brun sæbe. Kom klor eller brun sæbe i sæbeholderen og vask igennem 3 gange ved 60 grader. Vask efterfølgende en ekstra omgang uden sæbe for at få skyllet maskinen godt igennem.
  3. Trænger din opvaskemaskine til en afkalkning, kan du anvende citronsyre. Kom citronsyrepulver i sæbedispenseren og kør en almindelig vask. Kør efterfølgende et ekstra vaskeprogram for at få skyllet alle sæberester ud. Husk at sørge for at bruge citronsyrepulver og ikke citronsyre, ellers kan du få problemer med forsikringen. Læs mere om afkalkning med citronsyrepulver og eddike her.

Ekspert i opvaskemasiner

Ingen ønsker at vaske op i en beskidt opvaskemaskine. Sålænge mekanikken i din opvaskemaskine fungerer, er der heller ikke noget, du behøver at finde dig i. Her er et par tips fra en ekspert i hygiejnen i opvaskemaskiner, Michael René. Han er lektor i ernæring ved det sundhedsfaglige institut ved Metropolskolen og ekspert i hygiejne og rengøring.

Sådan bliver opvasken endnu renere

Han forklarer her, hvordan man undgår sæbelus og bekæmper bakterier.

- "Sørg altid for, at der er sæbe, afspændingsmiddel og salt i maskinen, så sæbens effekt er helt optimal. Ellers kan der dannes sæbelus, og så virker sæben ikke så effektivt. Når maskinen har vasket, skal du gerne lade servicen tørre ved en høj temperatur, da det kan virke bakteriedræbende", forklarer Michael René.

Læs også: 8 grunde til altid at have friske citroner i hjemmet

Husk altså altid at fylde op med de tre gyldne ingredienser til en succesfuld opvask: Sæbe, afspændingsmiddel og salt. Og lad opvaskemaskinen stå og køle af efter endt opvaskegang.

Har du også sørget for at holde selve opvaskemaskinen ren, så kan din opvask næsten ikke undgå også at blive perfekt ren.

12 august 2017
1

Gør nipset rent

Kunstværker og andet pynt skal også gøres rent. Dog ikke så tit som resten af hjemmet.

0

Sådan holder du din støbejernspande ren

Vidste du, at dine støbejernspander faktisk kan holde hele livet, hvis du rengør dem rigtigt? Læs disse råd, så du fremover kan passe godt...

0

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

0

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

0

De bedste tricks til rengøring af ovnen

Det kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre ovnen, men med disse tricks, er din ovn ren på ingen tid.

0

4 grunde til, du IKKE skal skylle de ting, du putter i opvaskemaski...

Skal servicet skylles inden den kommes i opvaskemaskinen? Dette spørgsmål skiller tit vandene. Men i virkeligheden er svaret ret enkelt. Vi...

0

Videoguide: rengøring af messing

Rengøringseksperten tester, hvilken metode, der er bedst til rengøring af messing.

0

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

0

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

0

Rent for få midler

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.

0

7 tricks til den reneste opvask

Det er ganske få ting, der sætter tålmodigheden på prøve som en opvaskemaskine, der ikke har rengjort servicet ordentligt. Vi har samlet en...

0

Bliv flyverusten kvit

Dit pæne bestik kommer ud af opvaskemaskinen med små orange pletter. Det er flyverust. Det kan fjernes, og du kan undersøge og afhjælpe, at...

0

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

7

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

0

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.