Test dig selv: Gør du ordentligt rent i køkkenet?

Køkken

Her er tjeklisten over vigtige steder, der skal gøres rent i køkkenet - hver uge og måned. Test dine egne rutiner – er din rengøring sat i system? 

Foto: Colourbox

Hver uge

Gulvet: Det gælder for alle køkkengulvetyper, at de bør vaskes en gang om ugen. Men det behøver ikke at være med varmt vand – faktisk er koldt og lunkent vand ligeså hygiejnisk og mere miljøvenligt. Brug det mildeste rengøringsmiddel, og undgå at overdosere.

Køleskabet er nemmere at holde ved lige, hvis du hver uge rydder op i det og sørger for, at madvarer ikke glemmes eller bliver for gamle. Hvis der opstår en dårlig lugt, som er svær at komme af med, kan husholdningseddike blive din bedste ven. Vask alle flader af med lige dele vand og hvid eddike tilsat et par dråber opvaskemiddel.

Skraldespanden under køkkenbordet kan lugte, selvom posen er tømt, men også her kan eddike hjælpe på mirakuløs vis. Tag et stykke gammelt brød. Væd det med nogle dråber hvid eddike. Læg det i bunden af en ren affaldspose i skabet, og lad det ligge natten over. Nu er den dårlige lugt væk.

Opvaskemaskinens bundsi og trevlesi skal tømmes jævnligt – det sikrer en god drift af maskinen. Desuden kan det være en god idé at køre et kort program igennem uden service, men med sulfo i stedet for opvaskebrikken.

Ovndørens brune og brændte fedthinde holdes nede med sulfo og vand. Men et bonustip er at tage en klat tandpasta og knofedt i brug.

Køkkenvasken holdes jævnligt ren med med sulfo og vand, men skurepulver kan også gøre en forskel. Er du ikke meget for at bruge skurepulver til stålvasken i køkkenet, kan du i stedet smøre vasken ind i en god klat tandpasta, som du lader sidde i 10-15 minutter. Gnid efter med en hårdt opvredet klud, skyl vasken med vand og opvaskemiddel, og du har en stålvask, der ser ud som om den er ny.

Hver måned

Ovnen skal helst have en månedlig tur – afhængig af, hvor godt du holder den til daglig . Ovne med almindelig glat emalje samt emalje-ovnplader skal have en omgang brun sæbe, hvis fastbrændt snavs skal fjernes. Brug den type brun sæbe, der er fast som salve, og smør et godt lag på emalje-overfladerne. Sæt ovnen på 100 grader og sluk, så snart sæben begynder at boble op. Vask overfladerne med vand, når de er kølet ned.
Læg bageristen i opvaskemaskinen, eller læg den i blød i opvaskevand. Smør evt. risten ind i brun sæbe og pak den ind i husholdningsfilm i 30 minutter. Brug en stålsvamp eller en skuresvamp til genstridigt og fastbrændt snavs.

Opvaskemaskinens varmelegeme kalker let til, afhængigt af kalkmængden i vandet. Derfor er det en god idé at afkalke den en gang i måneden med et specielt middel. En metode, der også kan tage noget af kalken, er at køre maskinerne på højeste temperatur en gang imellem. Varmen vil sprænge noget af kalken væk.

Læs også: Design dit eget bord

Køleskabet kolde indre har masser af gemmesteder for bakterier. Derfor skal du gøre det rent, så snart du opdager madrester, jord el. lign. i skabet – og en rutine med rengøring hver 2. måned vil hjælpe dig med at undgå fordærvet mad og maveonder. Vask skabet med en klud vredet op i sæbevand, og tør efter med lunkent vand.
Vær omhyggelig med at rengøre bagvæggen og især afløbshullet. Brug vatpinde dyppet i sæbevand til alt skidt er væk. Flere gange om året skal du også tømme afløbsbakken bag på skabet. Her kan der sidde meget skidt. Vask alle hylder, skuffer og lign. grundigt i sæbevand.

Kilder: Inge Norus, Rengøring – så kan I lære det, Forbrugerrådet/Tænk m.fl.

12 januar 2015
1

Gør nipset rent

Kunstværker og andet pynt skal også gøres rent. Dog ikke så tit som resten af hjemmet.

0

Sådan holder du din støbejernspande ren

Vidste du, at dine støbejernspander faktisk kan holde hele livet, hvis du rengør dem rigtigt? Læs disse råd, så du fremover kan passe godt...

0

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

0

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

0

De bedste tricks til rengøring af ovnen

Det kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre ovnen, men med disse tricks, er din ovn ren på ingen tid.

0

4 grunde til, du IKKE skal skylle de ting, du putter i opvaskemaski...

Skal servicet skylles inden den kommes i opvaskemaskinen? Dette spørgsmål skiller tit vandene. Men i virkeligheden er svaret ret enkelt. Vi...

0

Videoguide: rengøring af messing

Rengøringseksperten tester, hvilken metode, der er bedst til rengøring af messing.

0

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

0

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

0

Rent for få midler

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.

0

7 tricks til den reneste opvask

Det er ganske få ting, der sætter tålmodigheden på prøve som en opvaskemaskine, der ikke har rengjort servicet ordentligt. Vi har samlet en...

0

Bliv flyverusten kvit

Dit pæne bestik kommer ud af opvaskemaskinen med små orange pletter. Det er flyverust. Det kan fjernes, og du kan undersøge og afhjælpe, at...

0

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

7

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

0

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.