Rent for få midler

Køkken

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.


Foto: ColourboxHylden er fyldt til bristepunktet. Ovnrensen står selvfølgelig allerbagerst, og du må flytte både vinduesrens og luftfrisker for at finde frem til den.

I virkeligheden er det overflødigt med så mange specialprodukter. Det er billigere, lige så effektivt og ofte bedre for egen sundhed og miljø, hvis du benytter dig af få basisprodukter. I det daglige er det vigtigst at have midler, der kan fjerne fedt, snavs og kalk.

Fedt og snavs fjernes enten med almindeligt håndopvaskemiddel eller med et universal rengøringsmiddel, og kalk giver op over for citron- eller eddikesyre.

At vaske hænder
Først i 1800-tallet blev man opmærksom på, at hygiejne havde indflydelse på sundheden. Den ungarske læge Ignaz Semmelweis opdagede, at der var langt færre dødsfald, hvis lægerne vaskede hænder, når de gik fra dissektionsgangen til fødestuen. Indtil da troede man, at smitte kun var luftbåret. Sådan virker midlerne
Rengøringsmidler indeholder såkaldte tensider, der opløser fedt og snavs. Fedt er en vigtig del af organismers celler, og derfor kan nogle tensider være skadelige for miljøet. Se efter miljømærkede produkter, som sikrer, at der er sammenhæng mellem nænsomhed og effektivitet.

Citronsyre og eddike er biologisk nedbrydelige. De udgør ikke nogen miljøbelastning, men midlerne ætser, og du skal derfor være forsigtig. Syren går i kemisk forbindelse med kalken og omdanner den til salt og vand.

Mange tror, at det er nødvendigt med klorholdige midler for at dræbe bakterier. Men universalmidlerne er fuldt ud så effektive til at desinficere i den almindelige husholdning. Klor må ikke blandes med sure rengøringsmidler, det danner giftige dampe og er en af de hyppigste årsager til forgiftning i danske hjem.

Daglig rengøring
  • Håndopvaskemiddel til overflader der kun er lidt snavsede. Fx vinduer, spejle og plastoverflader.
  • Universalrengøringsmiddel til mere snavsede overflader. Fx fliser, rustfrit stål og lakerede gulve.
  • Citron- eller eddikesyre til at fjerne kalk fra håndvask, wc-kummer, rustfrit stål og plast, samt til afkalkning af elkedel og kaffemaskine.

Kilde: Miljø og Sundhed

Undtagelserne
Derfor bør man i virkeligheden helt undgå at bruge klorholdige produkter. Skal spækbrættet desinficeres, så vask det i almindeligt håndopvaskemiddel og hæld kogende vand over.

Har man brug for at blege, er det bedre at bruge et middel baseret på brintoverilte eller natriumpercarbonat. Der er enkelte materialer, der ikke tåler universalmidler. Det kan være uglaserede klinker, linoleum, natursten, terrazzo og ludbehandlet træ. Her kan man bruge sæbespåner eller brun sæbe.

Vær forsigtig med at bruge syre på terrazzo, marmor og forkromede overflader. Her er det bedste middel at forebygge. Tør altid overfladerne af, når de er våde, så der ikke dannes kalk. Er der alligevel kommet kalkaflejringer, så prøv at behandle området med en fin skuresvamp.
29 marts 2007
1

Gør nipset rent

Kunstværker og andet pynt skal også gøres rent. Dog ikke så tit som resten af hjemmet.

0

Sådan holder du din støbejernspande ren

Vidste du, at dine støbejernspander faktisk kan holde hele livet, hvis du rengør dem rigtigt? Læs disse råd, så du fremover kan passe godt...

0

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

0

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

0

De bedste tricks til rengøring af ovnen

Det kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre ovnen, men med disse tricks, er din ovn ren på ingen tid.

0

4 grunde til, du IKKE skal skylle de ting, du putter i opvaskemaski...

Skal servicet skylles inden den kommes i opvaskemaskinen? Dette spørgsmål skiller tit vandene. Men i virkeligheden er svaret ret enkelt. Vi...

0

Videoguide: rengøring af messing

Rengøringseksperten tester, hvilken metode, der er bedst til rengøring af messing.

0

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

0

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

0

7 tricks til den reneste opvask

Det er ganske få ting, der sætter tålmodigheden på prøve som en opvaskemaskine, der ikke har rengjort servicet ordentligt. Vi har samlet en...

0

Bliv flyverusten kvit

Dit pæne bestik kommer ud af opvaskemaskinen med små orange pletter. Det er flyverust. Det kan fjernes, og du kan undersøge og afhjælpe, at...

0

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

7

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

0

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

0

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.