Rengøring af de vanskelige steder i hjemmet

Køkken

Rengøring i hjemmet er ofte en rutineopgave - lige pånær når det kommer til de mere vanskelige steder. Få tips til, hvordan du rengør tastaturet, stikkontakter, stænkpladen bag komfuret, malede vægge i køkkenet, bradepander og ovnriste, persienner og ikke mindst radiatoren.

Ved rengøring af en stikkontakt må du ikke bruge en våd klud - husk at vride kluden hårdt, inden du rengører den.
Ved rengøring af en stikkontakt må du ikke bruge en våd klud - husk at vride kluden hårdt, inden du rengører den. Foto: Berit Viuf

Stikkontakter – rengør med opvaskemiddel

Støvsug stikkontakten. Hvis den er blevet fedtet eller meget misfarvet, skal du bruge en hårdt opvredet klud med lidt opvaskemiddel. Kluden skal være fugtig, men ikke afgive vand. Sluk for kontakt eller sikring imens, så du minimerer risikoen for kortslutning og stød. Brug ikke renseprodukter med organiske opløsningsmidler, da det kan nedbryde plasten.

Er stikkontakten meget beskidt

En meget snavset stikkontakt kan du evt. skrue eller vrikke dækslet af (alt efter afbrydertype), så du nemmere kan komme til. Put ikke dækslet i opvaskemaskinen, og brug ikke for varmt vand, da for høj varme kan ødelægge plastikken. Er stikkontakterne blevet gullige, er der ikke meget at gøre. Det skyldes lysets UV-påvirkning. Du kan evt. vælge at skifte dæksler og rammer ud med nye.

Tastaturet – fjern skidt med trykluft

Brug en dåse trykluft, til at løsne skidtet mellem tasterne. Vend tastaturet på hovedet bagefter, så skidtet kan falde ud. Du kan også bruge en støvsuger til at suge det løsnede skidt op.

Sådan vasker du tastaturet

Rens tasterne enten med en meget hårdopvredet klud med opvaskemiddel eller med isopropylalkohol. Isopropylalkohol virker antibakterielt og fordamper hurtigt. Det er derfor velegnet til elektronik, som skal desinficeres, og som er sårbart over for fugt.

5 ting du ikke må rengøre med en køkkenrulle

Læs også:

Sådan undgår du alvorlige ulykker med el

Alle ved, at man skal være forsigtig med el installationerne. Men hvor skal man være mest varsom? Og hvad kan man gøre for at minimere...

Logitech har udviklet et tastatur, der kan vaskes i en balje vand med opvaskemiddel. Pris: 349 kroner.

Ekstra grundig rengøring af tastatur

Vil du give tastaturet den store tur, kan du fjerne tasterne, ved at vippe dem forsigtigt løs med en skruetrækker. Rens taster og tastatur med isopropylalkohol på en vatpind, så du kan komme godt ned i alle revner og kroge.

Sørg for, at det hele er helt tørt, inden du tilslutter tastaturet igen. Tag evt. et billede af tastaturet inden du piller tasterne af, så du kan huske hvilke bogstaver der skal sidde hvor, når de skal sættes på igen.

Stænkplade – fjern indtørret fedt med universalmiddel

Oliestænk og stærk varme bag komfuret giver en klistret belægning, som kan være svær at få af. Det bedste er at forebygge og tørre væggen eller stænkpladen af hver gang, du har brugt komfuret. Har fedtet brændt sig fast, kan du i første omgang prøve at vaske den med et universalmiddel eller opvaskemiddel. Tør efter med en fnugfri klud, for at undgå striber.

Stænkplade af glas - sådan gør du

Meget vanskelige stænk på glas fjernes forsigtigt med en glasskraber. Sørg for at bladet er helt uden hakker, så du ikke laver ridser.

Stænkplade af rustfrit stål - sådan gør du

Du kan få specielle renseprodukter til rustfrit stål, der samtidig indeholder plejemiddel. Er pladen meget svær at gøre ren, kan du forsøge med et salmiakprodukt. Husk at lufte godt ud imens. Du kan også polere stænkpladen op med wienerkalk. Fugt en klud med sprit og drys wienerkalk på den. Sørg for at polere i samme retning som de slibespor, der er på pladen i forvejen.

Læs også:

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

Forebyg snavs på stænkpladen med specialolie

Efter rensning kan du lægge en tynd beskyttende hinde på stænkpladen ved at gnide pladen ind i en såkaldt ”spindelolie”. Den findes ofte under betegnelser som hvid vaselineolie, symaskineolie eller hobbyolie.

Malede vægge – højglans maling er den bedste beskyttelse mod pletter

Frugt- og rødbedesaft og olie er malede vægges uven. Det bedste, du kan gøre, er at male udsatte områder med en maling med høj glans, som har en lukket overflade. Fjern stænk med det samme, inden de når at trænge ind i porerne. Pletter, der er tørret ind, kan du forsøge at fjerne med en grundrens. Lykkes det ikke, er eneste mulighed at genmale væggen.

Bradepander – rens med brun sæbeBageplader og ovnriste kan renses med brun sæbe. Gnid pladerne ind i sæben, og stil dem ind i ovnen. Opvarm ovnen til 100 grader, og varm pladerne op til den brune sæbe begynder at boble op. Vask derefter med rent vand.

Rens uden brug af ovn

Vil du ikke bruge energi på opvarmning, kan du smøre pladerne ind i brun sæbe og putte dem i en sort plastiksæk, som lukkes til. Lad posen stå et døgn, og skyl derefter bagepladerne rene. Er bagepladerne meget beskidte, kan du blande op til en halv deciliter salmiakspiritus i den brune sæbe. Sørg for god udluftning, når du skyller dem rene dagen efter.

Genialt trick til at holde fugerne rene i badeværelset

Læs også:

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

Radiator – pust støvet væk med en hårtørrer

Radiatorer kan være svære at rengøre, men mange støvsugere har et langt smalt mundstykke, som er tyndt nok til at komme mellem lamellerne. Du kan også bruge en såkaldt radiatorbørste, som har et langt flexibel skaft, der kan komme ned bag radiatoren og mellem lamellerne. Ejer du ingen af delene, kan du lægge et fugtigt viskestykke under radiatoren og puste støvet ned med en hårtørrer.

Persienner – vask i brusekabine eller badekar

Luk persiennen, og fjern det løse støv med børstestykket til støvsugeren.  Tør eventuelt efter med en fugtig klud. Trænger persiennen til en vask, så skyl den med en håndbruser (dette gælde dog ikke for træpersienner, hvor træet kan slå sig af fugten). Brug der efter en blød svamp og et universalmiddel til at vaske persiennen og skyl grundigt efterfølgende.

Tørring af persienner

Hæng persiennen op og lad den dryppe af på et håndklæde. Når persiennen ikke længere drypper, kan du tørre den med et viskestykke. Du kan også vælge at lade den lufttørre helt, men i så fald bør du spraye med et afspændingsmiddel, så der ikke dannes kalkpletter.

19 oktober 2012
Mere om Køkken

Gør nipset rent

Køkken Kunstværker og andet pynt skal også gøres rent. Dog ikke så tit som resten af hjemmet.

Sådan holder du din støbejernspande ren

Køkken Vidste du, at dine støbejernspander faktisk kan holde hele livet, hvis du rengør dem rigtigt? Læs disse råd, så du fremover kan passe godt...

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Køkken Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

De bedste tricks til rengøring af ovnen

Køkken Det kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre ovnen, men med disse tricks, er din ovn ren på ingen tid.

4 grunde til, du IKKE skal skylle de ting, du putter i opvaskemaski...

Køkken Skal servicet skylles inden den kommes i opvaskemaskinen? Dette spørgsmål skiller tit vandene. Men i virkeligheden er svaret ret enkelt. Vi...

Videoguide: rengøring af messing

Køkken Rengøringseksperten tester, hvilken metode, der er bedst til rengøring af messing.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

Køkken En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Køkken Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

Rent for få midler

Køkken Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.

7 tricks til den reneste opvask

Køkken Det er ganske få ting, der sætter tålmodigheden på prøve som en opvaskemaskine, der ikke har rengjort servicet ordentligt. Vi har samlet en guide med syv nyttige tips til at optimere din opvaskemaskine.

Bliv flyverusten kvit

Køkken Dit pæne bestik kommer ud af opvaskemaskinen med små orange pletter. Det er flyverust. Det kan fjernes, og du kan undersøge og afhjælpe, at...

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Køkken Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Køkken Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte ting i din bolig, og du bruger for meget vand.

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Køkken Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Køkken Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.