Nemme tips til at pudse sølvtøj og ædle metaller

Køkken

Sølv, kobber, messing og bronze anløber. Korrekt opbevaring forsinker korroderingen, men skal der pudses, skal der bruges forskellige metoder og væsker til de forskellige metaller.

Husk, at den bedste måde at vedligeholde sølvtøj er at bruge det.
Husk, at den bedste måde at vedligeholde sølvtøj er at bruge det.

Pudsning skaber slid

Dit sølvtøj bliver slidt, hver gang du pudser det - lidt af sølvet forsvinder simpelthen. Derfor er det vigtigt at vælge produkter og metoder, der er så skånsomme som muligt. Let anløbent sølv og sølvplet kan pudses med imprægnerede klude eller handsker. Det giver ikke meget slid, hvis du ikke genbruger kludene alt for længe.

Meget anløbent sølv kan pudses i flydende sølvpudsemidler fx Silvo, som påføres i små mængder på en blød klud. Så undgår du at gnide rundt i overflødigt, indtørret pudsemiddel. Det tørre pulver slider nemlig en del på sølvet. Nogle pudsemidler kan skylles af med vand efter påføring, fx Bistro sølvrensecreme fra Sterling.

Nem måde at få sølvet blankt på

Læg dine sølvting i en balje beklædt med aluminiumsfolie, hæld lidt soda over og tilsæt kogende vand, så det dækker sølvet helt. Lad det ligge et par minutter til det anløbne er væk, skyl efter med lunkent vand, og polér til sidst sølvet med en blød klud.

Denne metode dur dog ikke til sølvplet, da det fjerner for meget af sølvet. Til sølv der har forgyldte områder, kan metoden heller ikke bruges, da du risikerer, at der udfældes sølv over på de forgyldte flader. Sølv med ciseleringer eller graveringer, skal pudses med omtanke. Pudsning gennem mange år, slider på og udvisker motiverne. En vis sortfarvning i fordybningerne fremhæver jo motivet, så puds forsigtigt.

Undgå salt på sølvtøjet

Sølv holder generelt ikke af salt, vin og vineddike, frugt eller madrester i længere tid. Efter brug vaskes sølvtøjet af i varmt vand med lidt sulfo og tørres med en blød klud. Skal det stå i blød, så brug en skål af plastik eller glas. Vask aldrig sølvtøj i opvaskemaskinen, da sæben kan indeholde stoffer, der angriber sølvet. Sørg for at berøre sølvet mindst muligt med hænderne, efter du har gjort det rent, da hudens salte også kan give sorte mærker på sølvet.

Pak sølv i frysepose

Sølv opbevares bedst pakket ind i syrefrit silkepapir eller i nyvaskede bløde bomuldsklude. (Nye tekstiler kan indeholde stoffer, der kan angribe sølv.) Læg det der efter i en frysepose og luk tæt til. Det nedsætter luftcirkulationen, og hæmmer dermed korrosion.

Vær opmærksom på, at gummi og uld afgiver hydrogensulfid, der angriber sølvet. I stedet for fryseposen kan sølvet lægges i en plastikæske sammen med en lille, åben glasskål med aktivt kul. Aktivt kul reagerer med hydrogensulfid og bremser derfor angreb på sølvet. Aktivt kul kan købes som granulat, fx hos en materialist, og skal skiftes ca. hvert halve år. Opbevar dine poser og æsker tørt og ved stuetemperatur. Husk, at den allerbedste måde at vedligeholde arvesølvet på er at bruge det.

Nemt at vedligeholde kobber, messing og bronze

Kobber, messing og bronze anløber ikke så hurtigt, og i modsætning til sølv danner korroderingen en beskyttende patina; en slags barriere mod yderligere iltning. Kan du leve med lidt patina, skal du blot holde genstandene fri for støv, og vaske dem af og til i sulfovand, og tørre dem efter.

Kobbertøj anløber forholdsvis langsomt, og det er derfor ikke nødvendigt at pudse det så ofte. Prøv evt. først at smøre genstanden ind i tyk brun sæbe og lad den stå et stykke tid. Skyl med varmt vand og se om det er nok. Let anløbent kobber kan pudses i Bistro rensecreme til kobber/messing fra Sterling, der skylles af med lunkent vand. Til stærkt anløbne ting, skal der lidt skrappere midler i brug. Rød Egern eller Brasso pudsemiddel er velegnede.

Opskrift til rensning af kobber, messing og bronze

100 gr brun sæbe
1 l destilleret varmt vand
100 gr salmiakspiritus 32 % (ammoniak)
24 gr oxalsyre
2,4 dl sprit (ethanol)

Bland ingredienserne i nævnte rækkefølge, og læg genstanden i blandingen. Brug en blød børste, og børst emnet i 1-10 minutter. Skyl genstanden grundigt i rent lunkent vand, og tør med en blød klud.

NB: Dampene fra blandingen er ikke sunde. Brug sikkerhedsbriller og gummihandsker, og udfør evt. arbejdet udendøre, så du ikke indånder ammoniakdampe.
12 december 2014
0

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

0

Hvor ofte skal fryseren rengøres?

Du tænker nok ikke så tit over det, men jo oftere du åbner og lukker din fryser, desto oftere skal den rengøres. Læs med nedenfor, og få...

0

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

0

De bedste tricks til rengøring af ovnen

Det kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre ovnen, men med disse tricks, er din ovn ren på ingen tid.

0

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

0

7 ting, du rengør forkert

Nogle gange ser tingene dejligt rene ud, men i virkeligheden trænger de til at blive vasket lidt bedre. Undgå disse 7 typiske rengøringsfejl...

0

Sådan gør du din emhætte ren

Det er vigtigt at få sin emhætte renset og gjort ren, hvis ikke du har lyst til, at hele hytten skal lugte af mad. Her får du en guide til,...

0

Gør din blender ren på et halvt minut

Det er alt for besværligt at vaske blenderen i hånden, og den har ikke godt af at komme i opvaskemaskinen. Heldigvis findes der et enkelt...

0

5 fejl, der giver dårlig hygiejne

Ferie, helligdage, fødselsdage, fester og højtider... Der er tusinde gøremål vi skal have ordnet både før, under og efter, men hvordan...

0

7 tricks til den reneste opvask

Det er ganske få ting, der sætter tålmodigheden på prøve som en opvaskemaskine, der ikke har rengjort servicet ordentligt. Vi har samlet en...

0

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

0

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

0

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

0

Videoguide: rengøring af messing

Rengøringseksperten tester, hvilken metode, der er bedst til rengøring af messing.

0

Rent for få midler

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.