Gør nipset rent

Køkken
Kunstværker og andet pynt skal også gøres rent. Dog ikke så tit som resten af hjemmet.Af Bente Kroman Hjelmkilde, idényt nr. 8, 2005
Fotos: Hans Juhl

Støv kender ingen grænser og lander lige godt på gulvet som på de mange ting og sager, vi pynter vore hjem med.

Et gråt lag støv skæmmer, men heldigvis er det ikke en rengøring, der skal gøres så ofte.

Nogle har ædel kunst, andre er tilfredse med familien i glas og ramme, figurer og børnekunst.

Foto, grafik og akvareller monteres som regel i glas og ramme. De er nemme at gøre rent, da de kan klare en fugtig aftørring. Den bedste metode er at bruge en mikrofiberklud, som forener fugtig og tør rengøring. Det er nemlig meget vigtigt, at der ikke kommer fugt ind bag glasset, og det gør der nemt, hvis man bruger for meget vand.

Eddike til rammer
Rammerne er en hel anden historie. Nye rammer kan som regel tåle mikrofiberkluden. Gamle forgyldte rammer eller rigtige trærammer må nøjes med en hårdt opvredet klud. Er der fluepletter på rammerne, er det en god idé at komme lidt eddike i vandet – brug kun hvid eddike.

Malerier monteres næsten altid i rammer, og om det gælder en Krøyer, en Heerup eller en mindre kendt kunstner, så skal man ikke selv kaste sig ud i den helt store rengøring. Billederne tåler højst en let afbørstning med en blød kost. Er billederne meget snavsede efter mange år i røg og damp, skal de sendes til en konservator for ikke at tage skade.

Det er de færreste, der har gobeliner på væggene, men det kunne jo være. Både dem og andre vævede tæpper skal med års mellemrum Foto: Hans Juhlsendes på renseri. Læg mærke til, at det er med mange års mellemrum.

Porcelæn i opvasken
Gennem tiderne er vore hjem forsynet med et udvalg af figurer og skulpturer af porcelæn, glas og keramik. Generelt tåler alle glaserede eller hårdtbrændte emner en tur i opvaskebaljen.

Har man en opvaskemaskine, skal den selvfølgelig bruges. Den er rigtig god til porcelæn, hårdtbrændte genstande og glas.

Krystal må aldrig komme i maskinen – det bliver “mælket”, og det kan der ikke rettes op på.

Har en porcelænsfigur guld som detalje, så må man også nøjes med opvaskebaljen. Bortset fra guld er det sådan, at ædelmetaller påvirkes af luften – de ændrer farve.
Foto: Hans Juhl
Sølv og kobber skal pudses, hvis man vil have den rigtige glød. Alle husråd om kogning i aluminiumsbade eller citronsyreopløsninger bør man glemme alt om. Metallerne får simpelt hen ikke den rette glød.

Og rent faktisk er det ganske hyggeligt med en pudsedag. Man snakker godt sammen, når man pudser. Nu er det ikke sådan, at ens værdigenstande skal gøres rent hver eneste uge, man skal blot være opmærksom på at gøre det indimellem. Faktisk kan det være meget rart at gøre rent. Brug en regnvejrsdag på det, sæt god musik på, og glæd dig over dine smukke og rene ting.

Noget helt andet
Om det er kunst eller kultur, ja det er spørgsmålet. Mange bruger i dag kunstige blomster, og det er da også godt nok. Kunstige eller tørrede blomster kan være et virkeligt støvdepot. De tørrede blomster bør kasseres, når de er for støvede – de kunstige blomster kan eventuelt vaskes rene under bruseren.
Og sådan er der så meget – en gang imellem må man tage et kritisk overblik – kassere eller gøre ren


28 september 2005
0

Sådan holder du din støbejernspande ren

Vidste du, at dine støbejernspander faktisk kan holde hele livet, hvis du rengør dem rigtigt? Læs disse råd, så du fremover kan passe godt...

0

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

0

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

0

De bedste tricks til rengøring af ovnen

Det kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre ovnen, men med disse tricks, er din ovn ren på ingen tid.

0

4 grunde til, du IKKE skal skylle de ting, du putter i opvaskemaski...

Skal servicet skylles inden den kommes i opvaskemaskinen? Dette spørgsmål skiller tit vandene. Men i virkeligheden er svaret ret enkelt. Vi...

0

Videoguide: rengøring af messing

Rengøringseksperten tester, hvilken metode, der er bedst til rengøring af messing.

0

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

0

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

0

Rent for få midler

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.

0

7 tricks til den reneste opvask

Det er ganske få ting, der sætter tålmodigheden på prøve som en opvaskemaskine, der ikke har rengjort servicet ordentligt. Vi har samlet en...

0

Bliv flyverusten kvit

Dit pæne bestik kommer ud af opvaskemaskinen med små orange pletter. Det er flyverust. Det kan fjernes, og du kan undersøge og afhjælpe, at...

0

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

7

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

0

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

0

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.