Derfor må dine drikkeglas ikke stå med bunden i vejret

Køkken

Når du sætter glassene på plads efter opvasken, så er du måske én af dem, der stiller dem med bunden i vejret. Men pas på med det, advarer ekspert.

Hvis du stiller dine glas med bunden opad, kan du risikere, at de får glaspest.
Hvis du stiller dine glas med bunden opad, kan du risikere, at de får glaspest. Foto: iStock

Det virker som den smarte løsning for at undgå støv i glasset, men faktisk er det skadeligt for dine drikkeglas, hvis du stiller dem med bunden opad, da du kan risikere, at de får glaspest.

Forklaringen skal findes i, at der ofte er en lille rest fugt tilbage, når du har tørret glasset af eller har tømt opvaskemaskinen, og når den bliver fanget i glasset, kan det udvikle sig til glaspest.

"Glas er generelt et meget modstandsdygtigt materiale, som tåler kontakt med de fleste kemikalier. Derimod tåler glas ikke fugtighed ret godt," siger Malin Skaar, leder af forbrugerservice i virksomheden Lilleborg, til nrk.no.

Glaspesten viser sig som en hvid hinde eller stribe på glasset, og når det først er kommet, kan det ikke fjernes igen. Derfor råder Malin Skaar til, at man stiller glasset med bunden nedad for at holde glassene pæne.

Vask glassene ved lavere temperaturer

Ud over at opbevare glassene korrekt kan det man også afhjælpe glaspest ved at vaske glassene ved lavere temperaturer. Glassene skal vaskes på temperaturer under 55 grader, og hvis man kan fravælge tørring, er det en god idé.

Det lyder måske selvmodsigende at fravælge tørring, når der ikke må være fugt i glassene, når de stilles på plads, men det er faktisk, fordi der er meget fugt i maskinen under tørringen.

Det er derfor en god idé at åbne maskinen efter sidste skyl, så dampen kan slippe ud, og hvis man virkeligt vil gøre en indsats, skal man tørre glassene af med et rent viskestykke bagefter.

Læs også:

Opbevar nødderne korrekt

Nødder fra haven skal opbevares rigtigt, hvis du vil have dem til at vare hele vinteren. De skal både have det varmt og køligt, men i den...

Glaspest eller kalk

Hvis dine glas er hvide eller tågede, kan det være glaspest, men det kan faktisk også godt skyldes for meget opvaskemiddel eller misligeholdelse af saltfiltret.

Hvis du vil teste, om det er glaspest eller kalk, kan du lægge glassene i varmt vand med eddikesyre i forholdet 1 liter vand til 2 dl eddikesyre (32%), hvilket burde fjerne kalkbelægningen og dermed afsløre, om du er ude i kalk eller glaspest.

Kilde: Søndagsavisen og Forbrugerrådet Tænk

16. august 2016
Mere om Køkken

Gør nipset rent

Køkken Kunstværker og andet pynt skal også gøres rent. Dog ikke så tit som resten af hjemmet.

Sådan holder du din støbejernspande ren

Køkken Vidste du, at dine støbejernspander faktisk kan holde hele livet, hvis du rengør dem rigtigt? Læs disse råd, så du fremover kan passe godt...

Sådan fjerner du de værste pletter

Køkken Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Køkken Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad er din holdning og erfaring? 

De bedste tricks til rengøring af ovnen

Køkken Det kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre ovnen, men med disse tricks, er din ovn ren på ingen tid.

4 grunde til, du IKKE skal skylle de ting, du putter i opvaskemaski...

Køkken Skal servicet skylles inden den kommes i opvaskemaskinen? Dette spørgsmål skiller tit vandene. Men i virkeligheden er svaret ret enkelt. Vi...

Videoguide: rengøring af messing

Køkken Rengøringseksperten tester, hvilken metode, der er bedst til rengøring af messing.

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

Køkken En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Køkken Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

Rent for få midler

Køkken Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.

7 tricks til den reneste opvask

Køkken Det er ganske få ting, der sætter tålmodigheden på prøve som en opvaskemaskine, der ikke har rengjort servicet ordentligt. Vi har samlet en...

Bliv flyverusten kvit

Køkken Dit pæne bestik kommer ud af opvaskemaskinen med små orange pletter. Det er flyverust. Det kan fjernes, og du kan undersøge og afhjælpe, at...

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Køkken Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet. 

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Køkken Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Køkken Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.