Derfor må dine drikkeglas ikke stå med bunden i vejret

Køkken

Når du sætter glassene på plads efter opvasken, så er du måske én af dem, der stiller dem med bunden i vejret. Men pas på med det, advarer ekspert.

Hvis du stiller dine glas med bunden opad, kan du risikere, at de får glaspest.
Hvis du stiller dine glas med bunden opad, kan du risikere, at de får glaspest. Foto: iStock

Det virker som den smarte løsning for at undgå støv i glasset, men faktisk er det skadeligt for dine drikkeglas, hvis du stiller dem med bunden opad, da du kan risikere, at de får glaspest.

Forklaringen skal findes i, at der ofte er en lille rest fugt tilbage, når du har tørret glasset af eller har tømt opvaskemaskinen, og når den bliver fanget i glasset, kan det udvikle sig til glaspest.

"Glas er generelt et meget modstandsdygtigt materiale, som tåler kontakt med de fleste kemikalier. Derimod tåler glas ikke fugtighed ret godt," siger Malin Skaar, leder af forbrugerservice i virksomheden Lilleborg, til nrk.no.

Glaspesten viser sig som en hvid hinde eller stribe på glasset, og når det først er kommet, kan det ikke fjernes igen. Derfor råder Malin Skaar til, at man stiller glasset med bunden nedad for at holde glassene pæne.

Vask glassene ved lavere temperaturer

Ud over at opbevare glassene korrekt kan det man også afhjælpe glaspest ved at vaske glassene ved lavere temperaturer. Glassene skal vaskes på temperaturer under 55 grader, og hvis man kan fravælge tørring, er det en god idé.

Det lyder måske selvmodsigende at fravælge tørring, når der ikke må være fugt i glassene, når de stilles på plads, men det er faktisk, fordi der er meget fugt i maskinen under tørringen.

Det er derfor en god idé at åbne maskinen efter sidste skyl, så dampen kan slippe ud, og hvis man virkeligt vil gøre en indsats, skal man tørre glassene af med et rent viskestykke bagefter.

Læs også: Rengør din madras med... vodka

Glaspest eller kalk

Hvis dine glas er hvide eller tågede, kan det være glaspest, men det kan faktisk også godt skyldes for meget opvaskemiddel eller misligeholdelse af saltfiltret.

Hvis du vil teste, om det er glaspest eller kalk, kan du lægge glassene i varmt vand med eddikesyre i forholdet 1 liter vand til 2 dl eddikesyre (32%), hvilket burde fjerne kalkbelægningen og dermed afsløre, om du er ude i kalk eller glaspest.

Kilde: Søndagsavisen og Forbrugerrådet Tænk

16 august 2016
0

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

0

Hvor ofte skal fryseren rengøres?

Du tænker nok ikke så tit over det, men jo oftere du åbner og lukker din fryser, desto oftere skal den rengøres. Læs med nedenfor, og få...

0

Krystalglas: Kun ét middel kan få gamle glas pæne igen

Det er ikke i rengøringsskabet, du skal lede efter dette middel, der med garanti gør de gamle glas så rene og pæne som nye.

0

De bedste tricks til rengøring af ovnen

Det kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre ovnen, men med disse tricks, er din ovn ren på ingen tid.

0

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

0

7 ting, du rengør forkert

Nogle gange ser tingene dejligt rene ud, men i virkeligheden trænger de til at blive vasket lidt bedre. Undgå disse 7 typiske rengøringsfejl...

0

Sådan gør du din emhætte ren

Det er vigtigt at få sin emhætte renset og gjort ren, hvis ikke du har lyst til, at hele hytten skal lugte af mad. Her får du en guide til,...

0

Gør din blender ren på et halvt minut

Det er alt for besværligt at vaske blenderen i hånden, og den har ikke godt af at komme i opvaskemaskinen. Heldigvis findes der et enkelt...

0

5 fejl, der giver dårlig hygiejne

Ferie, helligdage, fødselsdage, fester og højtider... Der er tusinde gøremål vi skal have ordnet både før, under og efter, men hvordan...

0

7 tricks til den reneste opvask

Det er ganske få ting, der sætter tålmodigheden på prøve som en opvaskemaskine, der ikke har rengjort servicet ordentligt. Vi har samlet en...

0

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

0

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

0

5 ting, du IKKE må rengøre med køkkenrulle

Køkkenrullen er en genial opfindelse, når du for eksempel skal tørre spildt juice op. Men nogle overflader kan ødelægges af papiret.

0

Videoguide: rengøring af messing

Rengøringseksperten tester, hvilken metode, der er bedst til rengøring af messing.

0

Rent for få midler

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.