Bliv flyverusten kvit

Køkken

Dit pæne bestik kommer ud af opvaskemaskinen med små orange pletter. Det er flyverust. Det kan fjernes, og du kan undersøge og afhjælpe, at du oplever flyverusten igen.

Flyverust er irriterende og grimt, men heldigvis kan det bekæmpes.
Flyverust er irriterende og grimt, men heldigvis kan det bekæmpes.

De fleste oplever flyverust, hvis de har en opvaskemaskine. Småangreb kan nemt fjernes med en stålsvamp, men pas på! Svampen ridser, så gnid forsigtigt og kun i en retning.

Citronsyre er også godt mod flyverust. Her kan du behandle hele maskinen med citronsyre efter brugsanvisningen – og lade det angrebne bestik stå i bestikkurven. Det burde klare problemet. Husk endelig at skylle bestikket godt, inden det lægges på middagsbordet.

Et "nyt" vidundermiddel mod flyverust

Endelig er der netop kommet et "nyt" middel på markedet, der ikke blot fjerner pletterne, men som også skule forebygge nye angreb. Midlet hedder Magica og har været kendt som måden at fjerne rust fra tekstiler på. Nu er Magica videreudviklet, så flyverusten bekæmpes på ca. 5 minutter.

Tjek bestikkurven

Inden du helt glemmer alt om flyverusten, bør du dog tjekke bestikkurvene i din opvaskemaskine. Nye bestikkurve laves oftest af plastik, men har du den gamle slags, kan problemet opstå her, fordi kurvens overflademateriale er ødelagt, så rust kan angribe metallet nedenunder. Er det tilfældet, er der flere muligheder for at blive problemet kvit.

Først skal du dog igang med sandpapir eller slibemaskine, så du er sikker på, at al rust er fjernet fra bestikkurven. Du kan så forsøge dig med tokomponent lim til forsejling af hullet. Det er en forholdsvis billig metode. Du kan også købe en emaljelak hos fx farvehandleren, som egentlig er beregnet til at lappe fx et badekar med. For begge metoder gælder, at to gange lim eller lak - med en god tørring ind i mellem - forlænger holdbarheden.

Flyverust rammer oftest knive

Flyverusten opstår også, når bestik vaskes sammen med andre produkter, der er enten rustne eller fremstillet af stål, der er ikke rustfrit. De værste syndere er som regel hvidløgspresseren, klingerne på ostehøvlen eller æggedeleren. Måske har du undret dig over, at flyverust mest af alt rammer dine knive.

– Det skyldes, at det stål, som bestik laves af, indeholder meget krom. Stål med mere end cirka 11 % krom har generelt en god korrosionsbestandighed. Kromet i stålet oxideres let i overfladen til kromoxid, der danner et beskyttende lag mod yderligere korrosionsangreb. Jo mere krom i materialet, jo bedre rustbeskyttelse. Men krom ændrer også andre af metallets egenskaber, svarer Grethe Winther, seniorforsker ved Afdelingen for Materialeforskning på Risø DTU.

Læs også: Se de mest beskidte steder i dit køkken - og lær at rengøre dem

19 februar 2016
1

Gør nipset rent

Kunstværker og andet pynt skal også gøres rent. Dog ikke så tit som resten af hjemmet.

0

Sådan holder du din støbejernspande ren

Vidste du, at dine støbejernspander faktisk kan holde hele livet, hvis du rengør dem rigtigt? Læs disse råd, så du fremover kan passe godt...

0

Sådan fjerner du de værste pletter

Se, hvordan du nemt og hurtigt kan fjerne selv de mest genstridige pletter fra dit tøj!

0

Må man virkelig ikke vaske støbejern med sæbe?

Meningerne er delte, så nu forsøger vi en gang for alle at få slået fast, om du skader din støbejernspande ved at vaske den med sæbe. Hvad...

0

De bedste tricks til rengøring af ovnen

Det kan virke som et uoverskueligt projekt at rengøre ovnen, men med disse tricks, er din ovn ren på ingen tid.

0

4 grunde til, du IKKE skal skylle de ting, du putter i opvaskemaski...

Skal servicet skylles inden den kommes i opvaskemaskinen? Dette spørgsmål skiller tit vandene. Men i virkeligheden er svaret ret enkelt. Vi...

0

Videoguide: rengøring af messing

Rengøringseksperten tester, hvilken metode, der er bedst til rengøring af messing.

0

Genialt trick: Sådan bliver dine bradepander rene igen med cola

En møgbeskidt bradepande med fastbrændt snavs er helt umulig at få ren og pæn igen. Men se så dette geniale trick.

0

Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

Der er delte meninger om, hvordan de bløde bageforme bliver rengjort mest effektivt. Her er eksperternes bedste tips.

0

Rent for få midler

Tre produkter til rengøring er ofte nok til at gøre rent i hele hjemmet.

0

7 tricks til den reneste opvask

Det er ganske få ting, der sætter tålmodigheden på prøve som en opvaskemaskine, der ikke har rengjort servicet ordentligt. Vi har samlet en...

0

6 geniale tricks: de her steder i hjemmet kan rengøres med en lime

Limefrugter er det nye hit i rengøringsskabet.

7

Derfor skal du ALDRIG vaske op i hånden!

Det er det rene vanvid. Du gør dig selv og miljøet en bjørnetjeneste ved vaske op i hånden. Opvaskebørsten er en af de mest møgbeskidte...

0

Sådan rengør du en komposit/granitvask

Få råd til hvordan du fjerner ridser og kalkaflejringer.

0

10 ingredienser fra dit køkken, der også kan fungere som rengørings...

Se her en liste over 10 ingredienser fra dit køkken, der ikke kun er spiselige, men som også kan bruges som rengøringsmiddel.