Så tit skal håndklædet skiftes

Hvor tit skifter du mon dit håndklæde? Sandsynligvis ikke ofte nok ifølge hygiejneeksperten Kelly A. Reynolds. Hun uddyber hvor ofte håndklæderne bør skiftes, så de ikke ender ud som bakteriebomber.


Hvor ofte skifter du håndklæde?

Der er muligvis ikke noget bedre end at træde nyvasket ud fra et dejligt varmt bad og herefter tørre sig i et blødt, lækkert – og rent, håndklæde. Spørgsmålet er: Hvor rent er håndklædet i virkeligheden, og hvor ren er du derfor efter at have brugt det?

Mange af os skifter håndklædet på ugentlig basis med den forudsætning, at det altid hænges op efter brug – og kun anvendes til kroppen. Dette er i virkeligheden ikke måden at gøre det på.

Tørretiden er altafgørende

Hygiejneeksperten Kelly A. Reynolds forklarer, at håndklæder, der er blevet fugtige efter brug, skal hænges til tørre øjeblikkeligt efter. Hun forklarer videre, at de skal vaskes efter 3 ganges anvendelse. Overrasket? Det er vi faktisk også.

Mange af os vælger, at skifte vores håndklæder og sengetøj med henblik på hvor mange dage eller uger, det har været brugt. Dette er naturligvis helt forkert, da det i langt højere grad handler om hvordan det er blevet brugt og hvor ofte. 

Kelly A. Reynolds uddyber:

– Bakterier og skimmelsvamp vil begynde at vokse (på håndklædet, red.), men deres vækst vil stoppe, efterhånden som håndklædet tørrer.

Heri fremgår det, hvor vigtigt det er, at håndklædet tørrer efter brug. Tørretiden er med andre ord meget afgørende for hvor mange bakterier dit håndklæde vil nå at etablere.

Hvordan forkorter du tørretiden?

Måden hvorpå du kan mindske dit håndklædes tørretid er eksempelvis, at du hænger det til tørre på et decideret håndklæde-tørrestativ.

Alternativt kan du blot hænge håndklædet op, men det er vigtigt, at der er mulighed for, at luft kan cirkulere rundt omkring håndklædet. 

Hver gang du har anvendt dit håndklæde, vil du efterlade millioner af døde hudceller. Dette er dermed den primære årsag til, at håndklædet vil begynde at lugte – de døde hudceller udgør nemlig milliarder af bakterier. 

Mest læste artikler