Slip for bakterier i dit hjem - 15 tips, der minimerer bakterierne

Bad

Tandbørste, køkkenbordplade og viskestykker er alle potentielle bakteriebomber. Baktier findes overalt i vores bolig, uden vi ved det, men de kan minimeres. Det er vigtigt ikke at blive alt for bakterieforskrækket, men med 15 enkle tips kan du holde de værste bakterier væk.

Foto: Pia Fiil Christensen

Tip 1: Bakterier elsker sæberester

Gammelt kalk og rester efter sæbe i badet giver bakterier rigtig gode vækstbetingelser. Så skyl bad, afløb og bruser hver gang, du har været i bad.

Tip 2: Tandbørsten skal have særbehandling

En hylde over håndvasken er det oplagte sted at have tandbørsterne stående, men håndvasken er ligeså fyldt med bakterier som toilettet, så tænk på, hvor du stiller tandbørsten. Er din håndvask placeret tæt på toilettet, er der dobbelt op af bakterier på tandbørsten, hvis børsterne står ved håndvasken. Det bedste du kan gøre, er at opbevare tandbørsten i et lukket skab.

Tip 3: Slå toiletbrættet ned, inden du skyller ud

Når du skyller ud i toilettet, spredes bakterier fra vandsprøjtet. Det kan du undgå, hvis du slår brættet og låget ned inden du skyller ud.

Tip 4: Har du været på weekend eller ferie

Brusehovedet er typisk vådt, og det giver bakterier gode vækstbetingelser. Hvis du ikke har brugt bruseren nogle dage, er det vigtigt, at lade det varme vand løbe for fuldt tryk i 1-2 minutter, før du bruger den, så eventuelle bakterier bliver skyllet ud.

Læs også: Hovedrengøring af badeværelset, så det bliver rart og indbydende

Tip 5: Håndklæder skal skiftes ofte

Håndklæder og vaskeklude i badeværelset bliver hurtigt beskidte – det kan især være svært at se, hvis de er i mørke farver. Skift til rene håndklæder minimum en gang om ugen. Hvis I er mange i familien, så skift flere gange om ugen.

Tip 6: Når du har gjort rent på badeværelset

Det er vigtigt at vaske hænderne grundigt, når du har gjort badet og toilettet rent. Selvom det handler om rengøring, har du undervejs rørt ved ting, hvor der kan være bakterier.

Tip 7: Hvad stiller du på køkkenbordet?

Når du kommer hjem fra supermarkedet er det fristende at sætte plastikposen på køkkenbordet. Men tænk på, at du fx satte den på gulvet i forretningen, og på den måde kan der komme skidt på køkkenbordet.

Tip 8: Køkkenbordet skal tørres af, før du skal bruge det

Et køkkenbord er praktisk – her ligger avisen, indkøbssedlen og måske nøglerne til bilen. Men det er også grunden til, at det er meget vigtigt, at tørre køkkenbordet grundigt af, før du går i gang med at lave mad.

Læs også: Skimmelsvamp må væk, når du opdager det

Tip 9: En beskidt karklud er fyldt med bakterier

Bakterier vokser hurtigt i varme fugtige omgivelser, som fx en våd karklud. Skift derfor kluden hver dag. Det samme gælder viskestykket og de øvrige klude, du bruger i køkkenet.

Tip 10: Brug køkkenrulle til at tørre hænder med

Et håndklæde i køkkenet er praktisk, men ikke særlig hygiejnisk. Brug i stedet et stykke køkkenrulle til at tørre hænder i, når du laver mad.

Tip 11: Sæbe og vand i dagligdagen gør meget

Vores hænder kommer i berøring med rigtig mange steder, når vi laver mad og vasker op i køkkenet. Derfor er det vigtigt at vaske de steder af dagligt – fx døren ved skraldeposen, vandhanen og håndtagene på skabene og vandhanen.

Tip 12: Hæng viskestykker til tørre

Når du har vasket op, er det vigtigt at hænge det våde viskestykke til tørre – et vådt viskestykke, der ligger sammenkrøllet, er nemlig et perfekt sted for bakterierne at formere sig.

Læs også: Hvilken temperatur skal tøjet vaskes med?

Tip 13: Mad skal i køleskabet

Når du kommer hjem fra supermarkedet, er det fristende at sætte indkøbsposen i køkkenet, og så tjekke posten eller lignende. Men madvarer, der ikke er på køl, er guf for bakterier, derfor skal madvarerne ind i køleskabet med det samme.

Tip 14: Glem ikke at vaske hænder, mens du laver mad

Udover det er god hygiejne at vaske hænderne, før du går i gang med madlavningen, er det også vigtigt at vaske hænder undervejs. Har du fx renset rodfrugter, og så skal tilberede rå fødevarer.

Tip 15: Undgå bakterier i din mad

Der er tre gode huskeregler for at undgå bakterier i madvarer:

  • Genopvarm aldrig fødevarer mere end en gang.
  • Når frostvarerne er tøet op, må de ikke nedfryses igen.
  • Hold øje med at temperaturen i fryseren er minus 18°C eller derunder. Bakterier kan ikke formere sig i frost.
21 november 2011
0

Sådan sikrer du, at badeværelset dufter godt dagen lang

Med dette simple trick sikrer du, at toilettet altid dufter – helt uden brug af kemikalier!

0

Sådan får du dit badeforhæng helt rent

Forhænget på badeværelset er noget, som tiltrækker mange bakterier. Flere end man lige umiddelbart skulle tro. Derfor er det vigtigt, at du...

0

Hold fliserne på badeværelset rene med et bilbehandlingsprodukt

Hvor længe holder fliserne i badeværelset, efter du har gjort dem rene? ALT FOR KORT TID! Kender du også til det, så skulle du måske kigge...

0

Hvor ofte bør dit tøj egentlig blive vasket?

De fleste af os vasker faktisk meget af vores tøj oftere end nødvendigt. Ikke alene er det dårligt for miljøet; det slider også unødvendigt...

2

Hovedrengøring af badeværelset, så det bliver rart og indbydende

En hovedrengøring på badeværelset er tidskrævende og ikke altid lige lækker, men til gengæld er det en fornøjelse bagefter, når der dufter,...

0

Fjern kalken i badeværelset

Den bedste måde at holde dit hjem fri for kalkaflejringer er at være omhyggelig med at tørre af efter dig. Men har kalken alligevel meldt...

0

Så tit skal håndklædet skiftes

Hvor tit skifter du mon dit håndklæde? Sandsynligvis ikke ofte nok ifølge hygiejneeksperten Kelly A. Reynolds. Hun uddyber hvor ofte håndklæ...

0

6 rengøringsfejl, som spilder din tid

Ingen af os elsker at gøre rent. Så hvorfor gøre det sværere for sig selv? Her er 6 fælder, du ikke må falde i.

0

5 hurtige rengøringstips til badeværelset

Man kan hurtigt komme til at glemme nogle af de små ting på badeværelset, når der skal gøres rent. Her er fem gode og hurtige tips til,...

0

Fjern brune fedtpletter fra dit porcelæn med hårblegemiddel

Her er det geniale trick, som får dit gamle porcelæn og fajance til at se ud som nyt igen.

0

Forebyg kalk og snavs på badeværelset

Når du vælger inventaret til dit nye badeværelse, er det en god idé at undersøge, om både overflader og samlinger er nemme at holde rene,...

0

Sådan sikrer du et rent badeværelse - hele ugen

Der er intet værre end at gøre et badeværelse rent, der åbenlyst skulle være rengjort for mange dage siden. Dette trick betyder, at du...

0

Sådan holder du dit klinkegulv og fuger pæne

Har du også misfarvede fuger i dit klinkegulv?

0

Sådan gør du din ventilator på badeværelset ren

Rens din ventilator på badeværelset og få et sundt indeklima. Læs med her, og find ud af hvor nemt det faktisk er.

0

Hvilken vej skal toiletrullen vende?

Hvilken vej skal toiletrullen vende? Vi har allesammen en mening, men hvad er egentlig den 'rigtige' og 'forkerte' vej? Læs med her, så vi...