Vibeæg – den ternede forårsblomst

Naturen har skabt en blomst med et særligt yndefuldt og karakteristisk udtryk. Vibeæg har en spinkel vækst og ternede blomster. Læs alt om dyrkning, blomstring og pasning.


Fakta

  • Dansk navn: Vibeæg
  • Latinsk navn: Fritillaria meleagris
  • Tysk navn: Schachbrettblume
  • Engelsk navn: Snakes head tritillary

Populære arter

  • Alba: hvid med svage, grønlige tern
  • Aphrodite: hvid med svage tern
  • Artemis: pur­purrød med meget tydelige tern
  • Cha­ron: mørkviolet
  • Pomona: hvid med violette tern
  • ­Purpie King: purpurrød med svage tern

Kendetegn

Vibeæg er en løgplante med et særdeles yndigt udtryk. Planten har en spinkel vækst, der gør at den ikke er i stand til at klare sig i konkurrencen mod kraftigvoksende haveplanter. På trods af plantens spinkle udseende, er vibeæg en vindstærk plante.

Oprindelse og slægt

Vibeæg er naturligt udbredt i de centrale og østlige dele af Europa. I naturen optræder den ofte i stort antal nær floder og ofte på kalkbund.

Vibeæg stammer fra slægten ‘Fritillaria’, som rummer mange andre forårsblomstrende løgplanter. Planten har fået sit danske navn på grund af en vis lighed mellem blomsternes udseende og udseendet af vibens æg.

Udseende

Vibeæg er en løgplante med opret vækst samt et særpræget og karakteristisk udseende. Vibeæg har 1-2 forholdsvis store, hængede, ternede – eller skakbrætsmønstrede – blomster på hver af de tynde stængler. Blomsterne er klokkeformede og er typisk hvide og purpurrøde. Stænglen bliver 30-50 cm høj afhængig af voksevilkårene. Planten har grønne, smalle blade.

Vibeæg findes også i sorter med helt hvide blomster, samt hvide blomster med grønne tern.

Sæson for blomstring

Vibeæg er en forårsplante, og blomstringen sker typisk i april-maj.

Vibeæg drives let i blomst sidst på vinteren, når man behandler den som krokus. Som afskåret er blomsten holdbar i indtil 3 uger.

Plantning, dyrkning og deling

Løgene bør lægges sidst på sommeren – september og oktober – så de sikres god blomstring. Løgene skal lægges i en dybde af 5-6 cm, og løgene kan lægges forholdsvis tæt.

Vibeæg kan selvsagt ligeledes formeres fra frø, men der vil gå flere år inden de kommer i blomst. Vær opmærksom på, at frøene skal have frost for at spirre, hvorfor de blot skal drysses ud på jorden. Alternativt kan vibeæg formeres fra sideløg, der tages efter at planten er visnet ned og frem til efteråret.

Læs også: Kæmpe verbena: Sådan får du og bierne glæde af verbena

Grobund

Vibeæg kan godt vokse i almindelig havejord, men trives bedst i en næringsrig jord, der minder om en skovbund. Du kan derfor med fordel give jorden rigeligt med spagnum, der holder godt på fugten.

Vibeæg trives i jord med højt kalkindhold, og kræver fugtig grobund – særligt i vækstperioden. Er din jord fattig for kalk, kan du drysse lidt ud i det tidlige forår, når frosten er væk.

Planten trives ligeledes i porøs jord; i både bed og græs.

Pasning af vibeæg

Løgvæksterne – ligesom vibeæg – er generelt nemme og robuste planter, der vil blomstre igen og igen. Hvis vibeæg trives, hvor de vokser, kan du hurtigt få mange af dem i din have, da disse selvsår sig, hvor de synes om at være.

Vibeæg bør vandes jævnligt, da planten trives bedst i fugtig jord.

Gødning

Vibeæg bør gødes ved ca. hver fjerde vanding i vækstperioden.

Sol og temperatur

Fuld sol eller halvskygge. Vibeæg skal have rigeligt sol i foråret og forsommeren indtil de visner ned.

Anvendelse

Vibeæg er gode i staude- og blomsterbede. Men kan også anvendes som krukkeplanter. Planten er desuden velegnede i buketter.

Fjender

Vibeæggene største fjender er tørke, mosegrise og liljebiller. Mosegrisene kan forgribe sig på knoldene, og de små, lakrøde liljebiller lever af bladene, stilkene og blomsterne af vibeæg.

Mest læste artikler