Primula, den nemme blomst til haven og stuen – og den vilde kodriver i naturen

Primula er smukke på bordet og i vindueskarmen, ligesom de også altid er en fryd i haven. Den lille plante med den store farvevariation vokser også vildt i fire udgaver i naturen i Danmark under navnet kodriver. Desværre findes der også mange mennesker, der er allergiske over for netop primula.


Fakta om primula og kodriver

  • Dansk navn: Primula eller kodriver
  • Latinsk navn: Primula
  • Engelsk navn: Primula eller primrose

Populære primula-arter

  • Primula denticulata: Kugleprimula
  • Primula rosea: Rosenprimula
  • Primula pubescens: Showaurikler

Primulas oprindelse

Der findes over 500 arter af primula. Mange af disse er hjemmehørende i tempererede områder på den nordlige halvkugle. Over halvdelen af alle kendte sorter hører hjemme i Himmalaya. Primula er en del af plantefamilien Primulaceae.

Primula i Danmark

Primula er under sit danske navn, Kodriver, en almindelig vild blomst i Danmark. Der er fire kodrivere, der er hjemmehørende i Danmark.

  • Storblomstret kodriver (Primula vulgaris): almindelig i Jylland og på øerne.
  • Fladkravet kodriver (Primula elatior): almindelig i Østjylland og på øerne.
  • Hulkravet kodriver (Primula veris): almindelig de fleste steder, undtagen i Midt- og Vestjylland.
  • Melet kodriver (Primula farinosa): meget sjælden. Forekommer kun på Bornholm og i Nordsjælland

Primulas udseende

Primula er en urteagtig staude med smukke grønne blade. Bladene sidder i en roset nede ved jord. Blade og stængler kan både være behårede og have en rynket og melet struktur.

Blomsterne består af fem kronblade, men kan ellers se meget forskellige ud. De kan for eksempel både være tragt- og kurveformede. Primula findes også i stort set hele farveskalen: Hvid, gul, orange, rød, lille, rosa og blå.

Primula kendes mest som 15-25 cm høje blomster. Visse arter af kodrivere kan dog blive op til 90 cm høje. Primula er i naturen primært flerårig. Nogle kommercielt avlede udgaver af primula er dog kun et-årige. 

Plantning af primula 

Tidligere skulle primula helst plantes ud om efteråret, mens jorden stadig var lun, og jorden var fugtig. Det var dengang, primula blev solgt som “barrodsplante”. I dag sælges kodrivere/primula med potter. På den måde er de langt bedre rustet til udplanting hele året rundt – sålænge der ikke er frost i jorden

Primula er nemme at plante. Plantehullet skal være så dybt, at rødderne ikke skal bøjes. Fyld vandet med vand og plant primula, når vandet er løbet igennem. Derefter fyldes der op med jord omkring kodriveren, og planten trædes fast. Noget kompost af blade og jord i plantehullet er altid en god idé

Primula formeres både ved såning og deling. Primula trives faktisk bedst, hvis planten deles ca. hvert tredje år.

Primulas blomstring

De første kodrivere viser allerede deres blomster tidligt på foråret. I gamle dage var sæsonen for primula relativ kort, men i dag er der så mange sorter tilgængelige i planteskolerne, at man kan have primula i haven helt til september. Navnet på blomsten (Primula) refererer i øvrigt til, at det var en af de første (primus) blomster, der sprang ud om foråret. 

Primula indendørs

Primula er en populær stueplante. Det vigtigste ved pleje af stueprimula er, at jorden altid skal være fugtig, uden at den dog skal stå og søbe i vand. Primula foretrækker kølige stuer mellem 15 og 18 grader. Primulaer indendørs skal ikke stå i direkte sol. De skal heller ikke stå for mørkt, for det vil afblege blomsten.

 
Nogle af de mange forskellige primulaer i potter på markedet  

Pasning af primula

Primula skal vandes regelmæssigt og navnligt i tørre perioder. Gødning har ikke høj prioritet, og beskæring og pryning er ikke aktuelt. Man behøver kun at vinterdække primula i tilfælde af meget hård frost. De fleste primulaer stammer fra egne, hvor det i forvejen er temmlig koldt på visse dele af året, så de er som regel rustet til kulden.

Læs også: Krokus – alt om, hvordan får succes med dyrkning af krokus

Vanding af primula

En primula uden vand er et trist syn. Bladene lægger sig hen ad jorden, og blomsterstænglen hænger med næbet. Sørg derfor for at vande regelmæssigt. 

Grobund

Primula står bedst i en fugtig jord og i halvskygge. Om vinteren skal jorden dog helst holdes så tør som muligt for at undgå, at blomsten rådner.

Gødning af primula

Primula behøver ikke meget gødning, hvis jorden, de vokser i, er forholdsvis rig på næring. Om foråret inden blomstringen kan man godt give dem lidt gødning. Ellers er det bedst at være tilbageholdende med fertiliseringen. Hvis man overgøder kan det have den uheldige effekt, at bladene bliver større og kraftigere, mens der ikke sker noget med blomsterne. 

Aurikler og primula

Primula kaldes nogle gange også for Aurikler. Der eksistrerer også en art af primula, der hedder Primula auricula. Det er en nøjsom plante, der er hjemmehørende i Alperne. Den trives i modsætning til de fleste andre primulaer bedst i sandet og tør jord. De såkaldte haveaurikler er opstået gennem en krydsning af Primus Auricula og Primus hirsuta.

Anvendelse

Overfølsomhed over for primula

Primula indeholder stoffet primin. Dette stof er forholdsvis mange overfølsomme overfor. Hvis man får foretaget en allergitest, så er primin altid et af de stoffer, man bliver testet for overfølsomhed overfor. I den såkaldte lappeprøve bliver hudden udsat for berøring med for eksemepel nikkel, kiwi, kat og et større antal af andre stoffer – herunder også primin.

Har du fået en fornemmelse af, at du slår ud på huden, når du rører ved kodrivere/primula, så bør du få foretaget en allergitest. Viser testen, at du er overfølsom over for primin, skal du nok finde en anden plante til haven eller huset end primula – eller lade andre håndtere dem.  

Koncentrationen af primin er størst i Bægerprimula (Primula obconica), som er en populær stueplante. Det er i kirtelhårene på Bægerprimula, at de allergifremkaldende stoffer befinder sig. Primin kan udvikle håndeksem, og herfra kan det sprede sig til andre områder af huden. Primin kan også frigives via luften. Der er udviklet Bægerprimula uden primin. Danske Kodrivere som Primula veris og Primula elatior indholder også primin i mindre målestok.

Mest læste artikler