Kløver – urteplanten med de manger arter

Kløver, Trifolium, er en urteagtig plante, der findes overalt i Danmark.


Fakta

Dansk navn: Kløver
Latinsk navn: Trifolium
Engelsk navn: Clover eller Trefoil

Kløver er en en- eller flerårig krybende urteagtig plante, der kan blive mellem 10-50 cm høje afhængig af art. Kløver har en særlig egenskab, der gør at planterødderne kan opsamle luftens frie kvælstof og omsætte det til næring i planten. Dette gavner en mager jord.

Populære arter

Kløver er en planteslægt med omkring 250-300 forskellige arter.

I Danmark forekommer 16 arter, blandt andet:

  • Hvid kløver (Trifolium Repens)
  • Rød klæver (Trifolium Pratense)
  • Harekløver (Trifolium Arvense)
  • Udstrakt kløver (Trifolium Campestre)

Oprindelse

Kløver hører til ærteblomst-familien, og er udbredt i alle tempererede og subtropiske egne. Særligt er hvid kløver meget almindelig som både vildtvoksende plante, og som dyrket plante på græsmarker. Plantens primære voksesteder er på åbent land tæt ved kyst og hav.

Hvid- og rødkløver har været anvendt i landbruget siden 1700-tallet.

Udseende

Kløver er krybende plante med nedliggende, rodslående stængler og overjordiske udløbere. Kløverens grønne blade sidder spredt, er 3-koblede og sammensat af tre småblade, der ofte er tandede. Blomsterne er hvide, gule eller rødlige med ærteformede kroner. Blomsterne sidder tæt samlet som en kugle på en lang stilk.

Blomsterne indeholder nektar og be­støves primært af humlebier og bier.

Plantning

Planterne kan formeres fra frø, men det er også muligt at dele større grupper af kløver og derefter udplante dem. Dette bør gøres i løbet af foråret.

Kløver formerer sig desuden velvilligt ved selvsåning.

Blomstring

Kløver blomster typisk i juni-september.

Pasning

Kløver er hårdføre og tåler umiddelbart al slags vejr – kløver klarer selv de strengeste vintre. Hvis du planter hvid kløver som bunddække i haven, skal du være forberedt på, at planterne klapper lidt sammen, når frosten kommer. De rejser sig dog hurtigt igen, når vejret bliver mildere, og du vil opleve, at de smukke løvfarver bliver endnu mere intense i den kolde tid.

Vanding

I sommerens løb skal kløver vandes godt.

Grobund

Kløver trives bedst i en jordbund, der er fugtig, forholdsvis næringsfattig og svagt basisk.

Anvendelse

Kløver egner sig godt som prydplanter og til sammenplantninger I krukker. Kløver kan også anvendes som smuk, bunddækkende staude. Kløver har en kønt bladløv, som vil pryde haven.

I modsætning til mange andre planter, så kan kløver spises. Ikke blot af køer, men også af mennesker. Derfor kan du med fordel bruge bladede i salater, mens blomsterne kan anvendes som pynt på desserter.

Tørrede kløverblomster kan desuden anvendes til te.

I mange kulturer siger man desuden, at det bringer held at finde en firkløver.

Placering

Kløver er som tidligere nævnt fuld hårdfør, og kan derfor klare det meste. Den foretrækker dog en placering i sol eller halvskygge.

Mest læste artikler