Julestjerne: Sådan passer du julens smukkeste blomst

Her får du den nemme guide til at passe din julestjerne. Få tips og tricks samt overraskende fakta om julesternen i idenyts Planteleksikon.

en flot julestjerne

Fakta om julestjernen

  • Dansk navn: Julestjerne
  • Latinsk navn: Euphorbia pulcherrima
  • Engelsk navn: Poinsettia

Slægt

Julestjernen er en del af planteslægten Euphorbia, som tæller mere end 1.000 arter. Slægten omfatter både etårige og flerårige planter samt både buske, træer og sukkulenter.

Oprindelse

Ved juletid er julestjernen alle vegne, men sådan har det ikke altid været. Planten er hjemmehørende i Mexico og dele af Centralamerika. Her er det en busk, der kan blive fra 60 cm til mere end 4 meter høj. Blomsten var stort set ukendt uden for Mexico indtil første halvdel af 1800-tallet, hvor den blev introduceret til Europa og USA.

I USA var det den første minister for mexicanske affærer, Joel Robert Poinsett, der indførte den. Af den grund hedder planten faktisk Poinsetta i den engelsksprogede verden.

I 1800-tallet blev julestjernen uden for Mexico kun dyrket som en halvhøj busk i havestuer og under tropiske og subtropiske forhold. I 1930 blev mere lavstammede arter fremavlet. Dette gjorde, at den efterhånden også fandt vej til dagligstuer i almindelige hjem.

Det var dog først i 1950-erne, at julestjernen blev allemandseje. På dette tidspunkt blev en ny art fremavlet i Californien. Denne art kunne langt bedre begå sig i opvarmede stuer om vinteren. Samtidig klarede den sig også bedre i kølige omgivelser – uden for den indendørs højsæson omkring jul.

Julestjernen i Danmark

I Danmark er julestjernen en indendørs plante. Den kan dog trimmes til også at stå udendørs, så længe den ikke udsættes for direkte frost. Derfor er julestjernen bedst egnet til haver, hvor der er adgang til et frostsikret drivhus eller lignende forhold.

Udseende af julestjerne

I oprindelseslandene er julestjernen en busk, der kan blive mellem 60 centimeter og 4 meter høj.

I modsætning til, hvad nogle måske tror, er julestjernens blomster nogle ret undseelige gule frugter med mørke tætsiddende støvdragere. De røde højblade, som mange forbinder med julestjernens blomster, er faktisk blade, som både i naturen og i gartnerier opnår sin farve ved at stå i mørke i op til 14 timer om dagen.

Det er denne proces, som gartnerierne og andre kultivatorer af julestjerner forsøger at genskabe. Det sker ved at lukke lyset ude af væksthallerne ved afblænding, når farveskiftet skal ske i månederne op til jul.

Julestjerne – blomstring

Julestjernen kan ”blomstre” i op til tre måneder.

Julestjerner er fremavlet i flere forskellige nuancer. Den klassiske røde julestjerne er den oprindelige, men en hvid variant er efterhånden også ret udbredt, ligesom man også af og til ser julestjerner med rosa højblade.

Beskæring og plantning

Om foråret inden julestjernen skal pottes om, bør skuddene skæres ned. På denne måde vil skudsætningen senere øges.

Vil man tage stiklinger af julestjernen, sker det bedst om sommeren. Klip en topstiklling af med en rosensaks. Herpå vil stiklingen bløde noget mælkesaft ud af sig. Denne blødning stoppes ved at sætte stiklingen i lunkent vand. Når blødningen er stoppet, kan stiklingen anbringes i en lille potte med tørvemuld og med en plastikpose med lufthuller henover.

Grobund

Bedst egnet er spagnum blandet med kompost

Levetid

Langt de fleste julestjerner i handlen i Danmark er flerårige. Men det kræver beherskelse af teknikken med mørkebehandlingen, hvis man vil have julestjernen i blomst flere år. Julestjernen kan dog også se smuk og livskraftig uden de farverige højblade

“Blomstringen” kan vare i op til 3 måneder.

Pasning

Indendørs bør ulestjernen stå lyst. Den tåler direkte sol.

Vand julestjernen i underskålen. Brug lunken vand. Lad ikke blomsten tørre ud. Gød ikke planten, mens den blomstrer, og vand den mere sparsomt i denne periode.

Hvis man vil bevare planten i flere år og forsøge at få den til at “gå i blomst” igen, skal den klippes ned efter blomstring.

Mørkebehandling

Alle kan få julestjerner til at danne de farvede højblade mere end én gang. Det kræver dog, at man har forholdene til det. Fra omkring oktober skal man nemlig have mulighed for at stille planten mørkt i cirka 14 timer om dagen.

Når de karakteristiske farvede højblade melder sig, kan julestjernen sætte tilbage i lyset i stuen, og så ser julestjernen ud, som vi kender den – som en blomst. Man skal dog være være meget omhyggelig med mørkebehandlingen: selv en stribe lys under døren om natten eller et flimrende TV i nærheden kan spolere processen.

Julestjerne – levetid

Julestjerner i handlen er flerårige. Det kræver dog kendskab og beherkselse af det særlige trick mørkebehandlingstrick at få den til at blomstre flere år, som regel vil den også springe et år over, før den “blomstrer” igen.

Vanding af julestjerne

Planten skal helst vandes i underskålen og helst med lunkent vand. Den kan også gode lide at blive oversprinklet.

Sørg for, at pottemulden aldrig føles for tør at røre ved.

Julestjerne – gødning

Giv julestjernen flydende gødning cirka hver anden uge i sommerperioden. Indstil gødningen i ”blomstringsperioden” – altså mens højbladene tager farve i julemånederne.

Lys og temperatur

Julestjernen kan lide at stå lyst, dog helst ikke i direkte sollys.

Almindelig stuetemperatur er bedst for julestjernen. For høj varme kan resultere i, at højbladene bliver for mørke. Om sommeren må julestjernen gerne stå lunt og solrigt udendørs i haven eller på en altan.

Anvendelse

  • Aztekerne brugte julestjernen som et rødt farvestof og som et febernedsættende middel.
  • Fra 15-tallet knyttes julestjerne i Mexico sammen med julen, og fra 1600-tallet indgår blomsten i franciskaner-munkenes julefejring.
  • I Spanien kendes julestjernen som påskeblomsten.
  • I USA er d. 12 december den internationale Julestjernedag eller Poinsettia Day.

Ajourført i december 2023

Mest læste artikler