Akelejer – stauden med den smukke blomsterhat

Akelejen har to lige smukke ansigter. Det er både den perfekte kulturblomst, som man kan så, i hvilken farve og form det skal være. Men akelejen er også en vild og fri hippieblomst, der sår sig selv og er helt sin egen herre.

akeleje


Fakta om Akelejer

  • Dansk navn: Akelejer
  • Engelsk navn: Aquilegia, Granny’s bonnet eller Columbine
  • Latinsk navn: Aquilegia

Populære arter

  • Aquilegia vulgaris / Aquilegia cultorum – den almindelige Akeleje
  • Aquilegia canadensis – Akeleje fra nordamerika
  • Aquilegia chrysantha – meterhøj Akeleje
  • Aquilegia flabellata – dværgform af akelejen

Antal arter:  Cirka 120. Akelejen er en del af ranunkelfamilien.

Akelejen i Danmark: Akelejer vokser også vildt i Danmark. De er selvsående og flerårige.

Udseende

Akelejen er en elegant staude med en slank vækstform. Denne er medvirkende til at få både blomster og blade virker lette. Akelejen bliver typisk mellem 50 og 80 cm høj.

Hele farvaskalen kan optræde i Akalejens blomster. Ofte sker det i spil mellem to farver – en lys inderfarve og en mørkere yderfarve. Blomsterne kan sidde i klaser på op til 15 stk. Blomsten har en lang tragt med lange spidse kroneblade, der giver associationer til alt fra en narrehat til en elegant danserinde.

Såning/planting

Akelejer kan købes i plantecentre som frø, men de er også selvsående. Man kan i princippet så akelejer hele året rundt. Sår man dem om foråret, så vil planten dog typisk først blomstre året efter. Plantes de om efteråret, vil akelejen blomstre året efter, om alt går vel.

Har man allerede Akelejer i haven, så kan man hjælpe selvsåningen på vej ved at daske til frøkapslerne på planterne. Man kan også indsamle frøene og sprede dem rundt omkring i sin have dér, hvor man gerne vil have dem til at stå.

Forspiring af akelejer i vindueskamen er også en god idé. De kan plantes ud på næsten alle tidspunkter af året.

Blomstring

Akelejerne blomstrer i forsommeren fra maj måned til ind i juli. Blomstringsperioden strækker sig mellem 4 og 8 uger. Det er ikke alle blomsterne, der springer ud samtidig, så blomstringen på hver enkelt plante kan strække sig i op til et par måneder afhængigt af vejret.

Akelejer i haven

Akelejer er sublime i danske haver. Det vigtigste, man skal være opmærksom på, er, at akelejerne er selvsående, så man skal som haveejer vide, at den smukke blomst godt kan forvandle sig til uønsket ukrudt. Man skal også være bekendt med, at blomsterne på de nysåede planter meget let kan få en helt anden farve end deres moderplante. Akelejer er særligt velegnede, hvis haven skal have et naturlig præg á la vild blomstereng.

Grobund

Akelejen trives bedst i veldrænet og let muldjord, men planten er generelt ikke særlig kræsen med jorden. De klarer sig som regel uden vanding og lugning. Opbinding er heller ikke nødvendig for den hårdføre staude på trods af sin forholdsvis høje vækst.

Levetid

Som alle stauder visner akelejen helt ned om vinteren. Planten starter derpå forfra med at skyde op af jorden næste forår. Akelejen kan godt klare frost og overlever som plante mellem 2 og 5 år.

Pasning

Akalejer klarer fint sig selv uden pleje og pasning. De er dog sårbare over for en særlig slags meldug, der materialiserer sig som et pulverlag på bladene.

Det er vanskeligt at inddæmme denne form for meldug. Det, man ved, er, at melduggen på bladene fortrinsvst opstår: 1) Når klimaet er regnfuldt og fugtigt. 2) Når dagstemperaturene er høje og nætterne er kølige.

Hvis en akeleje angribes af meldug, skal man som det første fjerne de angrebne dele af planten. Det vil sandsynligvis også hjælpe, hvis man har mulighed for at udsætte planten for mere direkte sollys og skabe mere vindcirkulation rundt om akelejens bladene. Pudring med svovlpå bladene er også en mulighed.

Minerlarver kan også angribe Akelejer. Det ses ved, at larverne danner snørklede gange inde i bladene. Dette kan bekæmpes med malathion.

Vanding

Planten klarer sig som regel fint uden vanding, medmindre en hedebølge trækker over landet. For meget vanding eller regnvand kan derimod fremkalde visse plantesygdomme hos Akelejen – som for eksempel meldug.

Gødning

Akelejen kan begå sig i mange forskellige jordtyper. Det er kun nødvendigt at supplere med gødning dér, hvor jorden er meget næringsfattig.

Lys

Akelejer foretrækker at stå i delvis skygge, men de kan også trives under fuld sol.

Anvendelse

Indianerne i Nordamerika brugte blomsten fra akalejen til en krydderiblanding sammen med andre friske grønne planter. Smagen skulle angiveligt være ret sød. Blomsten skulle også være ufarlig at spise i små mængder.

Det samme kan man ikke sige om frøene og rødderne. De er meget gifte og kan forårsage alvorlig mave-tarm-infektioner og hjertebanken.

Mest læste artikler