Undgå planter, der er vindbestøvede. De producerer store mængder pollen. Det gælder fx pilen med de søde gæslinger.
Undgå planter, der er vindbestøvede. De producerer store mængder pollen. Det gælder fx pilen med de søde gæslinger.

Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Påske

Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud, for netop de traditionelle pilekviste og forsytia afgiver pollen, der minder om birkepollen, som mange danskere er allergiske over for.

 
Foto: Berit ViufSkyl grenene inden du sætter dem ind
Det er en god idé at skylle grenene og lade dem tørre et par dage i bryggerset, inden du sætter dem helt ind på bordet. På den måde fjerner og udtørrer du en stor del af de naturlige skimmelsvampesporer, der indeholder allergener, som udløser høfeber og røde øjne.

Duften fra blomster hænger længe i stuen
Forårsblomsternes behagelige dufte er ofte populære. Men hvor duftene i haven er forbigående, bliver dufte i stuens stillestående luft et problem for duftallergikere. Kirsebær, magnolie, liljer og løgplanter er ofte stærkt duftende, så dem bør du undgå.

Der findes duftfrie blomster
Du kan dog finde sorter, der er stort set duftfrie, og dem kan du bruge i stedet. Kurvblomster som margerit og tusindfryd kan udløse eksem. Det er ikke kun ved fysisk kontakt, men også indirekte, fordi de allergifremkaldende stoffer hvirvles op i luften, når de berøres eller flyttes rundt på.

Ægallergikere reagerer på små mængder
Æg er ikke til at komme uden om i påskepynten. Vær opmærksom på, at børn, som er allergiske over for æg, kan reagere selv ved meget små mængder. Der er dog ingen grund til at afholde børnene fra at være med til at pynte æg, bare tag dine forholdsregler.

Påskeæg til børn med allergi
Lad ikke børn med æggeallergi puste æg selv, vask skallerne, inden de får dem i hånden til at male eller trille, så risikoen for at de “smitter” fra hånd til mund bliver mindre. Alternativt kan du få glas- eller plastikæg i hobbybutikker, som kan pyntes på samme måde som de ægte.

Afskårne grene:


Undgå: Pil, hassel, elletræ, birk og forsytia.


Brug: Kirsebær kornel, gul/hvid kornel, rønnebær, solbær, ribs, gyvel, kirsebær uden duft.

Blomster:     

Undgå: Stærkt duftende løgblomster (fx liljer), kirsebærblomster, magnolia, margerit, bellis, kornblomst, asters, mælkebøtter og tusindfryd

Brug: Duftfrie sorter, gule roser uden duft, stedmoder, violer, brændende kærlighed (kalanchoe), orchide-er uden duft.

15. marts 2011
Mere om Påske

Haren kommer med påskeæg

Påske Glæd familien med masser af æg, blomster og påskeharer.

Påskepynt til påskebordet

Påske Lav en nem og enklet påskedekoration til påskebordet.

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Gå på æggejagt i påsken

Påske Gå på æggejagt, lav flotte voksæg til forårsgrenene og skriv påskekort til de voksne. I påsken er der plads til lege og hygge.

Leg med æg - gemme, finde, løbe og trille

Påske I påskens fridage er det en oplagt idé at lave forskellige lege med hele familien. Få tre forslag til lege med æg - gå på æggejagt, løb med...

Påskepynt: Brug æggeskaller som vaser og stearinlys

Påske Det er snart påske og tid til at finde kreativiteten frem. Når det gælder det veldækkede påskebord, kan du på kort tid skabe den helt rette...

Æg til påske og hverdag

Påske Æg hører påsken til. Ingen påskefrokost uden æg. Vi pynter huset med hjemmemalede påskeæg, og børnene leder efter æg i haven, som påskeharen har gemt. Symbolsk har ægget mange betydninger, for eksempel er det et tegn på forår og frugtbarhed – livet, der bryder igennem vinterens hårde skal.

Påskepynt af vatrondeller

Påske De helt almindelige hvide vatrondeller kan blive til det smukkeste påskepynt. Alt, du skal gøre, er at lave en blanding af halvt lim og...

Et anderledes påskeæg

Påske Er du lidt fiks på fingrene, kan du lave et anderledes grønt påskeæg.

Kunsteriske æg til dit påskebord

Påske De glimter og lyser, de hjemmelavede æg, som pynter din stue op til påske. Har du lidt fingersnilde og de rigtige materialer, så er de både sjove og nemme at lave. De vil sikkert også vække glæde som årstidsbestemt værtindegave.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.