Påskepynt: Brug æggeskaller som vaser og stearinlys

Påske

Det er snart påske og tid til at finde kreativiteten frem. Når det gælder det veldækkede påskebord, kan du på kort tid skabe den helt rette stemning. Ud af hønseæg kan du blandt andet lave de fineste små vaser og lysende æggeskaller. Du kan også lave marmorerede æg.

Foto: iStockphoto

Brug æggeskallerne som små vaser

Tag en bakke relativt store æg, og slå cirka 1 cm af æggenes top med en skarp kniv. Hæld indholdet over i en skål, og brug det til fx bagning eller en omelet. De tomme skaller vaskes forsigtigt rene med en finger, og placeres i æggebægre.

Fyld dernæst skallerne med ikke alt for koldt vand, og brug dem som vaser til et par vintergækker og andre tidlige små forårsblomster fra haven. Du kan enten stille vaserne i en række midt på bordet eller ved hver kuvert med navnet på gæsten på æggeskallen.

Lav æggeskallerne om til stearinlys

Du kan også anvende halverede æggeskaller som lys på bordet. Du skal bruge et fyrfadslys til hver halv æggeskal - brug gerne hvide lys til brune æg og farvede til hvide. Halvér æggene, rens halvdelene, og sæt dem i hvert sit æggebæger. Skær stearinen af lysene, så kun vægerne med metalfoden er tilbage. Stil vægerne i
de halve skaller.

Smelt stearinen over et vandbad, og fordel den i skallerne, så kun toppen af vægen stikker op. Når stearinen er blevet helt fast, er lysene parat til brug.

Papirklip og gren med påskeæg

Lad børnene klippe papirklip - eventuelt i æggefacon - i grønt og gult papir, og læg dem som dekoration på bordet eller mellem tallerkenerne til forret og hovedret. Kronen på værket er en gren med påskeæg – måske nogle, som familien selv har dekoreret. Prøv med en gren fra den krøllede troldhassel – i de mange "krøller" er der plads til masser af fine æg.

Marmorerede æg

Det er nemt og sjovt for både børn og voksne at lave marmorerede æg. Æggene er også fin dekoration på bordet, og så kan de ovenikøbet spises.

Prøv at få så hele skaller som muligt af æggene, og læg dem som pynt på tallerkenen med de pillede æg eller som en selvstændig pynt midt på bordet.

Læs også:

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Sådan gør du

Læg hvide æg i koldt vand i en gryde, så vandet lige netop dækker. Når vandet koger, skal de koge i 10 minutter.

Lad æggene køle helt af, og slå så let på skallen fx med en teske. Den skal krakelere, men stykkerne skal stadig hænge godt fast.

Hæld en teskefuld konditorfarve (frugtfarve) i en frysepose, og kom et af æggene ned i posen. Vend ægget godt rundt, så farven trænger ind i hver en sprække.

Lad det blive i posen i en halv times tid, mens du følger samme fremgangsmåde med resten af æggene. Brug flere farver og en pose for hver farve.

Til sidst stænkes æggene med en anelse lys eddike, så farven fikseres.

 

8. april 2014
Mere om Påske

Påskepynt til påskebordet

Påske Lav en nem og enklet påskedekoration til påskebordet.

Haren kommer med påskeæg

Påske Glæd familien med masser af æg, blomster og påskeharer.

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Leg med æg - gemme, finde, løbe og trille

Påske I påskens fridage er det en oplagt idé at lave forskellige lege med hele familien. Få tre forslag til lege med æg - gå på æggejagt, løb med æg eller se hvem der er bedst til at trille dem.

Æg til påske og hverdag

Påske Æg hører påsken til. Ingen påskefrokost uden æg. Vi pynter huset med hjemmemalede påskeæg, og børnene leder efter æg i haven, som påskeharen...

Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Påske Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud...

Påskepynt af vatrondeller

Påske De helt almindelige hvide vatrondeller kan blive til det smukkeste påskepynt. Alt, du skal gøre, er at lave en blanding af halvt lim og halvt vand samt en smule maling. Læg vatrondellen ned i blandingen, og lad den suge farven til sig. Træk let i den ene ende af vatrondellen, så den bliver aflang som et æg. Lad vatrondellen tørre – evt. på en radiator. Lav et smukt hulmønster, når vatrondellen er tør vha. et søm eller en bæltetang. Idé og foto: “Førstehjælp til fantasien” af Tina Dalbøge, forlaget LOOK my BOOK Vidste du at....datoen for påsken blev fastlagt i år 325? Det skete på et kirkemøde i byen Nikæa. Påskedag falder altid på den første søndag efter den første fuldmånedag efter forårsjævndøgn. I år d. 12.april.Kilde: Kristeligt Dagblad

Et anderledes påskeæg

Påske Er du lidt fiks på fingrene, kan du lave et anderledes grønt påskeæg.

Kunsteriske æg til dit påskebord

Påske De glimter og lyser, de hjemmelavede æg, som pynter din stue op til påske. Har du lidt fingersnilde og de rigtige materialer, så er de både...

Gå på æggejagt i påsken

Påske Gå på æggejagt, lav flotte voksæg til forårsgrenene og skriv påskekort til de voksne. I påsken er der plads til lege og hygge.