Gå på æggejagt i påsken

Påske

Gå på æggejagt, lav flotte voksæg til forårsgrenene og skriv påskekort til de voksne. I påsken er der plads til lege og hygge.


 

Foto: Lene             K.

På æggejagt i sandet
Pak påskeæg ind i plastikposer, og grav dem ned i sandet. Det sjoveste er at bruge stranden, hvor I kan brede jer ud over flere kvadratmeter, men en sandkasse kan også gøre det. På stranden markeres skatteområdet med sten og tang – ellers bliver det som at finde en nål i en høstak.

Klar, parat og grav
Udstyr så børnene med hver deres lille skovl og råb “Klar, parat, grav!” (De kan også bare bruge hænderne – så kan de føle sig frem i sandet).

Store æg til de små børn
Er børnene helt små, så brug store æg, der lige titter lidt op, og fortæl dem, at der er to til hver. Er børnene større, så grav æggene godt ned, og vent med at fortælle, hvor mange der er.

På æggejagt i haven
Du skal bruge 16-32 hårdkogte æg (alt efter hvor mange I er) og en sprittusch. Skriv nu “påskeæg” og “gækkebrev” på æggene – ét bogstav på hvert. Gem æggene rundt om i haven (hvis vejret ellers tillader det) eller inde i hele huset.

Sæt et æggeur til ti minutter
På de ti minutter skal deltagerne finde så mange æg, de kan, OG ud fra bogstaverne danne så mange forskellige ord, de kan nå. Den, der har dannet flest ord, er dagens vinder.


Se på nsæte side, hvordan du laver nogle flotte påskeæg af voks.

Foto: Lene K.

Hjemmelavede voksæg
Tryk små klumper af modellervoks i forskellige farver sammen, og tril massen til en kugle. Form den derefter til et æg, og læg den på en bageplade, beklædt med bagepapir. Bag æggene efter anvisningen på modellervoks-emballagen. Figurerne kan gemmes og bruges år efter år. Læg dem i en lille kurv på en bund af fjer, i en lille æggebakke, i vindueskarmen eller hvor de ellers vil pynte.

Sjove påskefigurer
Sæt jer sammen omkring bordet, og kreér jeres helt egen personlige påskepynt. I skal bruge nogle store klumper modellervoks – og helst en lille smule fantasi.


Hvorfor æg, kyllinger, lam og harer?

Foto: Lene             K


Æg hører påsken til. Traditionen stammer formentlig fra dengang, man fastede i 40 dage op til påske.
I fasten måtte man ikke spise æg, og havde sandsynligvis et overskudslager af æg, når man nåede påsken.

Æg var en dyr spise
Æg var i gamle dage en finere spise end i dag. Dengang var æg meget værd og ikke noget, der indgik i hverdagskosten. Æg blev brugt som løn til præsten og som gave.
Derudover skyldes traditionen med æg til påske også ganske enkelt, at hønsene lægger flere æg på denne årstid. Påskekyllingerne er ganske enkelt knyttet til påsken, fordi de kommer ud af æggene.

Lam blev slagtet

Lam hører også påsken til både som spise og pynt. Det er en historie, som har rødder i Bibelen, hvor Gud sagde til Moses, at han skulle sige til hebræerne, at de skulle slagte et lam, stryge dets blod på dørkarmene og spise kødet. Så ville døden gå forbi deres hus. Påskeharen er en tysk tradition, som er flere hundrede år gammel.


Påskekort for voksne
Gækkebreve behøver ikke kun være forbeholdt børnene. Hvorfor ikke drive lidt gæk med veninden, naboen eller kollegaen?
Her er et eksempel på et hjemmelavet gækkebrev fra voksen til voksen. Tegn først mønstre eller figurer i de farver, du holder af. Læg gerne godt med farve på – spar ikke på det. Dyp derefter en pensel i vand, og mal oven på farverne, som flyder ud og bliver som akvarel, blot kraftigere i farverne.

Du skal bruge:
Noget godt, kraftigt tegnepapir, vandopløselige Caran d’Ache farveblyanter eller kridt, pensel og vand. Også her er mulighederne og ideerne uendelige. Du kan også dekorere kortet med akrylfarver, klistre glimmer på, dekorere med glansbilleder og meget andet.
24. marts 2006
Mere om Påske

Påskepynt til påskebordet

Påske Lav en nem og enklet påskedekoration til påskebordet.

Haren kommer med påskeæg

Påske Glæd familien med masser af æg, blomster og påskeharer.

Lav selv nemme og enkle påskedekorationer med blomster

Påske Påske er lig med forår og smukke blomster. Du kan bruge nogle af dem i de tre blomsterdekorationer, du får fra blomsterdekoratør Annie...

Leg med æg - gemme, finde, løbe og trille

Påske I påskens fridage er det en oplagt idé at lave forskellige lege med hele familien. Få tre forslag til lege med æg - gå på æggejagt, løb med æg eller se hvem der er bedst til at trille dem.

Påskepynt: Brug æggeskaller som vaser og stearinlys

Påske Det er snart påske og tid til at finde kreativiteten frem. Når det gælder det veldækkede påskebord, kan du på kort tid skabe den helt rette...

Æg til påske og hverdag

Påske Æg hører påsken til. Ingen påskefrokost uden æg. Vi pynter huset med hjemmemalede påskeæg, og børnene leder efter æg i haven, som påskeharen...

Skift pile­kviste og forsytia ud, og hold allergifri påske

Påske Især i påsken er der tradition for, at vi pynter op med grene med gæslinger og gule forårsblomster. Det kan desværre forårsage allergiudbrud, for netop de traditionelle pilekviste og forsytia afgiver pollen, der minder om birkepollen, som mange danskere er allergiske over for.

Påskepynt af vatrondeller

Påske De helt almindelige hvide vatrondeller kan blive til det smukkeste påskepynt. Alt, du skal gøre, er at lave en blanding af halvt lim og...

Et anderledes påskeæg

Påske Er du lidt fiks på fingrene, kan du lave et anderledes grønt påskeæg.

Kunsteriske æg til dit påskebord

Påske De glimter og lyser, de hjemmelavede æg, som pynter din stue op til påske. Har du lidt fingersnilde og de rigtige materialer, så er de både sjove og nemme at lave. De vil sikkert også vække glæde som årstidsbestemt værtindegave.