Den populære Amarone

Den populære Amarone vin fra Valpolicella er blevet danskernes store darling.

Når der søges eller spørges efter vin, så trækker den nu så kendte Amarone stor opmærksomhed hos de danske vinelskere. Specielt ved juletid stiger salget af den populære vin, som mange fortrækker at nyde juleaften til den klassiske julemad, der tåler en kraftig sødmefyldt og koncentreret vin med masser af smag, alkohol og fylde.

Amarone, Brunelle og Barolo

Generelt er de Italienske vine i høj kurs hos de danske kunder. Mange nævner, at de elsker de store vine fra Italien – eks. Amarone, Brunelle og Barolo – alle store komplekse vine – men de er også helt forskellige – måske mere forskellige, end mange i almindelighed er klar over, da både druerne og produktionsmetoderne er vidt forskellige og meget anderledes for de 3 kendte vine.

Vi vil i efterfølgende lektioner bl.a. også komme ind på Barolo og Brunello vinene – men lad os i denne omgang se lidt på Amarone metoden, og hvorfor denne populære vin adskiller sig fra øvrige vine fra Italien og resten af verden.

Hvad er Amarone?

Navnet kommer af amaro (bitter). Amarone er faktisk en tør vin, der får sin sødme og den høje alkoholprocent, mellem 14 og 17%, ved at tørre druerne og derved mindske væskeniveauet samt forøge sukkerindholdet i druerne før presning.

Syren i vinen nedbrydes også ved denne proces, og sammen med den lange lagringstid kommer Amarone vinen til at fremstå kraftig, fyldig og moden i forhold til mange andre vine på markedet.

Amarone fremstilles i store træk i to smagsretninger:

  • De traditionelle anvender store gamle fade og lang lagring, der giver smag af frugter som svesker og blommer.
  • De lidt mere moderne producenter bestræber sig på at bevare frugten mere frisk i kombination med den høje alkoholprocent.

Området Amarone

Amarone produceres i regionen Veneto i Valpolicella distriktet nord for Verona og øst for Gardasøen. Derved den meget kendte betegnelse “Amarone della Valpolicella”. Valpolicella betyder dalen med de mange kældre.

Druerne til Amarone

Amarone produceres primært af 3 hoved druer.

  • Corvina, der er med det største indhold i blandingen giver stor smag og kraftig syre.
  • Rondinella er velegnet til at tørre og har også en god syre.
  • Molinara benyttes mest som fyld, derfor anvendendes den i mindre grad i vine af højere kvalitet.

Andre druer fra samme område er også tilladt med op til max 15% – bl.a. oldtidsdruen Osaleta anvendes.

Metoden

Druerne til Amarone vinen høstes mellem slut september og start oktober, alt efter vejret det pågældende år. Druerne lægges til tørring på sivmåtter, træ- eller plastickasser i omkring 3 måneder på et ventileret sted, hvorved væskeindholdet fordamper med op til 45%, og druerne derved bliver mere intense.

Efter tørringen presses druerne let og gærer efterfølgende videre i store tanke nogle uger  sammen med drueskindet, der efterfølgende fjernes, når den filtrerede vin kommer på lagring i træfade og efterfølgende tappes på flasker, førend vinen frigives efter min. 2 års lagring.

Alkoholprocenten skal være min. 14% – og i tilfælde kan den komme helt op til 17% – hvilket afhænger af høsttidspunktet samt tørre- og gæringstiden. Når vinen har været lagret på fad i minimum 4 år, kan man kalde den en Riserva.

Vi kommer tætter på de faktiske regler for produktionen af Amarone i afsnittet “Regler for produktion af Amarone”.

Maden og servering af Amarone

Den kraftige vin passer godt til de klassiske juleretter og anden kraftig mad, der kræver et modstykke med en powervin, der har vægt i den sødlige retning.

Men vær opmærksom på, at en meget alkoholtung Amarone på 16-17% kan blive en meget mættende oplevelse til nogle retter, der måske kræver lidt mere syre i vinen.

Amarone er også meget velegnet til langt de fleste oste – selv en kraftig skimmelost, hvor de fleste andre rødvine må give op, da de mister smagen i kombination med de kraftige oste.

De kraftige Amarone vine med de høje alkoholprocenter egner sig også rigtig fint til mange desserter, da de i mange tilfælde kommer over i retning af portvin, specielt når der kommer et par grader mere varme på det sidste glas fra middagen.

Amarone kan drikkes med det samme

Grundet den lange lagringstid er de fleste Amarone vine klar til at drikke med det samme. Hvis vinen er forholdsvis ung, så kan den med stor fordel omhældes på en karaffel for at udvikle sit fulde potentiale.

Jo længere tid en Amarone ligger på flaske, jo mere vil den med tiden miste lidt af sin kraftige power og samtidig udvikle flere sarte nuancer. Derfor er det ikke altid en fordel at ilte vinen for meget, da en ældre vin derved måske risikerer at miste kraft og smag.

Det er altid en god idé at smage et lille glas af vinen, inden man beslutter, om den trænger til af blive luftet.

Amarone bør serveres ved omkring 15 grader, hvis man ønsker at drikke den ved 16-18 grader. Det går hurtigere med at få varme på vinen i glasset, end man mange gange regner med. Så sørg også for, at vinen er kølet lidt ekstra ned, hvis den kommer til at stå på en karaffel noget tid inden serveringen.

Priserne og kvaliteten

Der produceres normalt over 10 millioner flasker Amarone årligt. Heraf går der omkring en halv million flasker til Danmark, som hermed aftager en forholdsvis stor andel.

Der findes Amarone i alle prisklasser – set på tilbud i supermarkeder fra 100 kr. og op til flere hundrede og sågar tusinde pr. flaske i specialbutikker. Det store spænd i måden at producere den specielle vin på bl.a. med maskinhøstet eller håndplukkede druer samt med kortere og længere tørrings- og lagringstid gør, at prisforskellen kan blive meget stor.

“Lillebroderen” Ripasso

Ripasso vinen fra samme område kaldes i mange tilfælde for Lillebror til Amarone, selvom den ikke produceres efter samme metode og regler som en Amarone.

Ripassoen fremstilles således, at man lader den almindelige Valpolicella vin løbe igennem de tørrede skaller fra Amarone produktionen for at tilføre mere sødme og fylde til den mere tørre Valpolicella vin.

Mest læste artikler