Myte: Du skal sove køligt om natten

Øvrigt

Er du en af de mange, som skruer ned for temperaturen, og åbner alle vinduerne i soveværelset, når du planlægger din skønhedssøvn? Lad ikke myten bedrage dig. Et køligt soveværelse kan i realiteten medføre stor skade for både dit helbred og din bolig. Læs her hvorfor de opstår, og hvordan du undgår dem.

Foto: www.flickr.com

Der er intet bedre end at krybe ned under den lune dyne, alt imens luften omkring dig er dejlig frisk og kølig.

Overlæge og specialist i søvnmedicin, Jan Ovesen, kan derfor godt forstå, at vi skruer ned for temperaturen i soveværelset i nattetimerne. Det skyldes, at vi mennesker sover bedst med en temperatur, der ligger mellem 16 og 17 grader. Den kølige nattesøvn skal dog ikke ske uden forholdsregler. Den kan nemlig skabe store problemer for din bolig og dit helbred.

Fugtskader og skimmelsvamp

Hvis temperaturen i soveværelset er over 5 grader lavere end i resten af din bolig, opstår der fugt og kondensdannelse på alle overflader i rummet.

Kondensdannelsen opstår uundgåeligt, når den lunere luft fra resten af boligen, søger ind i dit kølige soveværelse. Og nej. Det hjælper desværre ikke blot at lukke døren til soveværelset.

Kondensdannelse lyder muligvis meget uskyldigt, men i virkeligheden kan den medføre fugtskader og skimmelsvamp - hvilket kan være meget skadeligt for både dit helbred og bolig. 

Der er hjælp at hente

Du tænker sikkert nu, at din nattesøvn vil blive forringet markant, når du ikke kan få lov til at sove i de vante kølige rammer. Heldigvis er der hjælp at hente.

I følgende vil vi vise dig 7 tips til, hvordan du både kan sove godt - og samtidig holde soveværelset fri for skimmelsvamp. 

Læs også:

Her er grunden til, at du enten hader eller elsker koriander

Der kan ofte være mad som du ikke bryder dig om eller helst går uden om, men når det kommer til koriander, er det en helt anden historie.

1. Hæv temperaturen igen om morgenen

Hvis du sænker temperaturen i soveværelset, når det er sengetid, er det vigtigt, at du husker at hæve den igen, når du står ud af sengen om morgenen. 

2. Luft ud inden sengetid

Du kan med fordel lufte ud i soveværelset inden sengetid. Sørg for at der er gennemtræk, og luft ud i 10-15 minutter - eventuelt imens du børster tænder, og hopper i din pyjamas. 

3. Kun 18 grader om dagen

Sæt temperaturen i dit soveværelse til 18 grader i dagtimerne. Husk på, at det er i orden, at soveværelset ikke er helt ligeså varmt som resten af din bolig - så længe temperaturforskellen højst er 5 grader. Står din termostat eksempelvis på 4 i stuen, kan du stille den på 2,5 i dit soveværelse.  

4. Tænk dig om, hvis du sover med åbne vinduer

Det er i orden at sove med åbne vinduer om natten. Dog må der ikke være meget koldere udenfor end inde i soveværelset. Hold derfor vinduet lukket i løbet af natten her under de kolde vintermåneder. 

Læs også:

Få dine blomsterbuketter til at holde længere

Med disse 8 smarte tips kan du nemt og hurtigt forlænge levetiden på dine friske blomsterbuketter.

5. Luft ud hver morgen

Om morgenen er det også vigtigt at lufte ud. Således slipper du af med al den fugt, som er opstået i løbet af nattetimerne. Dette gælder særligt her i vintermånederne, når du har sovet med lukkede vinduer. 

6. Hold afstand fra møbler til ydervægge

Hvis du har en dårligt isoleret ydervæg, er det en god idé at holde omkring 10 cm afstand fra din seng til ydervæggen. Således mindsker du risikoen for skimmelsvamp markant.

7. Tør fugt af overfladerne

Hvis der i løbet af natten er dannet kondens på indersiden af dine ruder og vægge, er det meget vigtigt, at du tørrer det væk så hurtigt, som det er muligt. Herved mindsker du grobunden for at skimmelsvampen kan bosætte sig.

12. november 2015
Mere om Øvrigt

5 ting du IKKE må gøre, når du vågner op midt om natten

Øvrigt Du har helt sikkert prøvet at vågne midt om natten, og ikke kunne falde i søvn igen. Det er utrolig frustrerende ­– især hvis du skal tidligt op dagen efter. Vi har samlet en oversigt over 5 ting, du virkelig ikke bør gøre, hvis du vågner midt om natten.

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Sådan får du mere tid i hverdagen

Øvrigt Føler du, at hverdagen er et langt maratonløb? Se, hvordan du bruger mindre tid på huset og får mere tid til alt det sjove.

9 ting i soveværelset, som ødelægger din søvn

Øvrigt Det er hverken nyt eller overraskende, at din smartphone kan ødelægge din nattesøvn, men er du opmærksom på andre ting i dit soveværelse,...

Havets dræbersnegl erobrer Østersøen

Øvrigt Vandene omkring Danmark har fået deres egen dræbersnegl. Den lille sortehavsfisk, Kutlingen, breder sig med lynets hast rundt omkring i Østersøen og truer bestanden af skrubber, ål og rejer. Men nu har kokkene taget kampen op mod havets dræbersnegl.

Kaffegrums kan løse dine hverdags-problemer

Øvrigt Oftest havner kaffegrums i skraldespanden, når kaffen er brygget. Men vidste du, at det tørre grums faktisk kan gøre gavn og bruges til...

Sådan kan du (også) bruge bananer

Øvrigt Bananer kan bruges til meget andet end blot at spise. Vidste du eksempelvis, at bananer er supergode som gødning, og at en bananskræl kan...

Undgå at dine bananer bliver brune

Øvrigt Følg disse 3 råd og undgå at dine bananer får brune pletter, mørkt frugtkød og en kedelig, overmoden smag.

Få dine blomsterbuketter til at holde længere

Øvrigt Med disse 8 smarte tips kan du nemt og hurtigt forlænge levetiden på dine friske blomsterbuketter.

Sådan får du dit krympede tøj tilbage til rette størrelse

Øvrigt Vi har nok allesammen prøvet det... favorit trøjen er krympet efter en tur i vaskemaskinen. Men med dette trick kan du faktisk få trøjen...

7 smarte måder du – også – kan bruge eddike på

Øvrigt Vidste du, at eddike kan bruges til at fjerne bakterier fra dine friske grøntsager? Vi har samlet 7 smarte tips til, hvordan du kan bruge eddike i hjemmet.

6 rengøringstips med tandpasta

Øvrigt Vidste du, at tandpasta kan bruges til meget andet end tandbørstning? Vi har fundet 6 tips til rengøring, hvor tandpasta med garanti får...

Giv dit loppefund længere levetid

Øvrigt Du kan finde alverdens skønne ting på loppemarkeder, men som regel kan de være en andelse slidte. Vi guider dig til, hvordan du kan vedligeh...

Sådan sælger du på loppemarked

Øvrigt Trænger du til at få ryddet op i gemmerne? Måske så der kan være plads til lidt nyt? Findes der en bedre mulighed end loppemarked? Få de bedste tips til, hvordan du sælger på loppemarked.

Danmarks bedste loppemarkeder

Øvrigt Sommeren er over os, og sæsonen for loppemarkeder er for alvor begyndt. Vi har samlet de bedste loppemarkeder i Danmark.

Slå ungerne i dåsekast

Øvrigt Sommerhalvåret er perfekt til leg i haven. Se her, hvordan du kan lave dit eget dåsekast-spil.