Julestjerner – 6 tips til køb af de bedste og sundeste julestjerner

Julestjerner kan blomstre længe, hvis du vælger den rigtige, og passer dem rigtigt. Her får du 6 nemme tips, så du kan finde og købe julestjerner, der blomstrer sundt og flere år i træk. Læs også historien om julestjernen og dens baggrund.

Små og store julestjerner

Julestjernen findes i et utal af størrelser og er en oplagt juleplante. Små miniplanter, der kan bruges som bordpynt, eller store, opstammede eksemplarer, som er flotte gulvplanter i boligen.

Der klones og udvikles hele tiden på julestjerner. Hvert år præsenteres nye sorter for julestjerner, der blandt andet adskiller sig fra hinanden ved højbladenes farver og udformning og – allervigtigst: ved længden på julestjernernes blomstringstid.

Julestjerner vokser vildt i udlandet

Julestjernens latinske navn er Euphorbia pulcherrima, hvor pulcherrima betyder den smukkeste af alle. Den vilde julestjerne er i naturen en busk, der bliver op til et par meter høj. Den findes vildtvoksende i Centralamerika og Mexico.

Julestjernen var i starten en prydbusk

I starten af 1800-tallet blev de første julestjerner indsamlet og sendt til botaniske haver i Europa. Julestjernen blev dyrket som prydbusk i havestuer og i tropiske og subtropiske haver eller som snitblomst. Først i 1930’erne blev nye, lave sorter udviklet, og julestjernen flyttede dermed ind i vores stuer.

Køb ikke julestjerner, der står udenfor

Selvom julestjernen har været på vores breddegrader i mange år, er den stadig følsom over for træk og tåler ikke lave temperaturer. Køb derfor ikke din julestjerne, hvis den står udenfor.

Du skal også sørge for at pakke julestjernen godt ind, når den transporteres fra butik til bolig. Pak silkepapir omkring planten, eller put den i en rummelig indkøbspose.

Julestjernen placeres lyst og vandes i underskålen

I hjemmet skal julestjernen placeres lyst, men ikke i direkte sollys. Planten skal helst vandes i underskålen med lunkent vand, når pottemulden føles tør. Hæld overskydende vand væk. Det er ikke nødvendigt at gøde julestjernen, mens den blomstrer.

Ny blomstring af julestjerner

Det kan godt lade sig gøre at få julestjerner til at blomstre igen, men det er lidt vanskeligt.

Efter afblomstring i det tidlige forår ompottes julestjernen og skæres tilbage ca. 10 cm under stjernen lige over et blad, så alle gamle højblade forsvinder. Planten placeres lyst, gerne i udestuen, hvis temperaturen er over 13° C.

Gød din julestjerne en gang om måneden

Julestjernen skal vandes regelmæssigt, og du bør gøde den én gang om måneden. Nye, grønne skud, som gør julestjernen til en dekorativ, grøn plante, vil efterhånden bryde frem.

Julestjernen er en nyttig plante

I gamle dage brugte aztekerne, en mexicansk indianerstamme, udtræk fra julestjernens højblade til kosmetik og til farvning af tekstiler. Den hvide mælkesaft fra julestjernen blev brugt imod feber.

5 bedste tips til køb af julestjerner

  1. Vælg julestjerner med sunde, oprette blade, der ikke er visne
  2. Køb ikke julestjerner, som har tabt de nederste blade
  3. Vælg julestjerner, som har stive, oprette stængler
  4. Gå uden om de julestjerner, der står og sopper i vand
  5. Køb ikke julestjerner, der forhandles udendørs
  6. Pak julestjernen ind, når den transporteres hjem

Giv din julestjerne masser af mørke

I efteråret skal du hjælpe julestjernen til at danne blomster og farvede højblade.

Da julestjernen er en såkaldt kortdagsplante, vil dannelsen af knopper kun finde sted, hvis planten udsættes for 14 timers sammenhængende mørke. Derfor skal planten placeres mørkt mindst 14 timer om natten fra omkring oktober. Om dagen placeres den lyst. Fortsæt mørkebehandlingen, indtil højbladene bliver røde, og den karakteristiske stjerne dannes.

Mest læste artikler