Den bedste opskrift på varme hveder

Store bededag betyder varme hveder, men tidligere var store bededag en alvorlig sag, hvor man ikke måtte arbejde. Også bageren skulle holde fri og kunne derfor ikke bage brød på dagen. I stedet bagte de hveder aftenen før.

Nybagte varme hveder


Der findes både bløde og sprøde hveder

Hveder findes i to udgaver. De bløde og de sprøde. De bløde minder om bløde boller, der har stået tæt sammen på bagepladen. Den anden slags er samme slags boller, som efter bagning er skåret igennem, og igen har været en tur i ovnen. De kaldes også hvedetvebakker. De har noget længere holdbarhed, fordi de er tørret.

Folket skulle arbejde – ikke bede

Store bededag blev indført efter kongelig forordning fra Christian den 5. i 1686 med det formål at samle årets mange bods- og bededage til én enkelt. Rigets mægtige mænd mente, at der gik for meget tid med at bede. Tid, som kunne bruges bedre på at arbejde.

Bededagene blev lagt sammen til en fælles bededag

Behovet for at bede og gøre bod var der stadig. Så for at tilfredsstille både konge, kirke og magtens mænd, blev alle bededagene lagt sammen til en fælles-bededag, store bededag, som blev fastlagt til fjerde fredag efter påske. Derfor kan store bededag falde meget forskelligt, ligesom påsken.

Tvungen kirkegang for alle undersåtter

Når kirkeklokkerne ringede kl. 18 storebededagsaften og indtil gudstjeneste, højmesse, tolvprædiken og aftensang var overstået, var alle former for spil, handel, rejser og underholdning forbudt. Der var tvungen kirkegang for alle undersåtter, som ifølge den kongelige forordning skulle komme både rettidigt og ædru til kirke.

Foto: Arla FoodsOpskrift på hveder (ca. 15 stk.)

400 g hvedemel
(ca. 6,5 dl)
100 g sigtemel
(ca. 2 dl)
100 g koldt smør
1⁄2 tsk groft salt
1 spsk sukker
2 dl lunken mælk
50 g gær
2 sammenpiskede æg
Pensling: Sammenpisket æg
Bagetid: Ca. 15 min. ved 200°
Ristning: Ca. 7 min. ved 250°

Sådan gør du

Bland hvede- og sigtemel sammen. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt salt og sukker. Lun mælken (lillefingervarm) og rør gæren ud heri. Hæld mælk og æg i melblandingen og slå dejen godt sammen. Dæk skålen med fx et låg og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 45 min.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Del dejen i 15 stykker og tril dem til boller. Læg bollerne tæt sammen i en smurt bradepande eller et ovnfast fad (ca. 16 x 28 cm) og lad dem hæve tildækket i ca. 1⁄2 time. Pensl bollerne med æg og bag dem midt i ovnen.

Hvedetvebakker – en variation

Lad bollerne køle lidt af, flæk dem, læg dem tilbage på bagepladen med skærefladen opad og lad dem tørre i ovnen ved 200 grader i 4-5 minutter. Eller rist dem på brødristeren.

Mest læste artikler