Udnyt æblehøsten: Gem æblerne rigtigt eller lav most

Mad/Opskrifter

Danmark har nogle af verdens bedste æbler, fordi klimaet er så velegnet til dem. Hvis du ikke kan nå at bruge dine æbler, inden de bliver for gamle, findes der to enkle måder, hvorpå du kan få noget nyttigt ud af dem. Gem dem på den rigtige måde eller lav dem til æblemost.

 

Svært at udnytte den store æblehøst

Der er grænser for, hvor store mængder æbler, æblemos, æblekage og æblemarmelade en husholdning kan sætte til livs. Mange steder ligger æblerne blot og går til, måske fordi man opgiver at sylte og koge til mos i de store mængder. Selv den mest ihærdige husmoderlige type må give op her.

Annonce

Gem æblerne eller lav æblemost

Omvendt er det også ulideligt at se på spandevis af æbler, der ligger og rådner. Hvis du ikke bryder dig om det spild, så har du to muligheder: Du kan høste æblerne og sørge for, at de opbevares optimalt. Det giver dig hjemmeavlede æbler i flere måneder. Eller du kan leje, låne eller købe en mostpresser og lave frisk æblemost.

Underjordisk æblelager

Generelt egner de tidligt høstede æblesorter sig ikke til lang tids opbevaring. Men de fleste af de andre sorter kan holde sig i månedsvis, hvis de opbevares rigtigt. Pluk æblerne forsigtigt, og læg dem fx i kasser af flamingo eller træ. Læg dem i lag adskilt af aviser. Skulle der være et råddent æble, så ødelægger det ikke alle de andre.

Æblerne må ikke få frost

Stil kassen mørkt og køligt. 0-6 grader er den optimale temperatur. Får æblerne frost, tager de skade. Og får de varme, fremskyndes modnings- og forrådnelsesprocessen. Stil kassen i et skur, et udhus, en garage eller et vindfang. Tjek jævnligt for rådne æbler, mus og frost. I tilfælde af frost dækkes æblerne til med gamle tæpper el.lign. Du kan også lave en kule. Grav et 40 cm dybt hul, og dæk bunden til med halm. Læg nu æblerne i kulen, dæk dem med halm og derefter et ca. 10 cm jordlag.

Klassiske æblesorter

Belle de boskoop: Er plukkemodent fra midten af oktober. Et udpræget madæble, som egner sig vældig godt til julestegene, vildt og fjerkræ. Kan holde indtil februar, hvis de opbevares rigtigt.

Coxorange: Plukkes i begyndelsen af oktober. Kan opbevares indtil januar. Et af de bedste spiseæbler.

Guldborg: Plukkes fra slutningen af august. Spises lige fra træet, da det kun kan opbevares en måneds tid.

Ingridmarie: Plukkes fra slutningen af oktober. Et godt spiseæble, som også er velegnet som madæble til fisk eller i salater. Kan typisk opbevares til et stykke ind i december.

Pigeon: Plukkes i november. Et rigtigt juleæble, som er velegnet både som spiseæble og som dekorativ julepynt. Kan opbevares indtil december-januar.

Discovery: Plukkemodent i begyndelsen af september. Et meget lækkert spiseæble. Kan holde sig til november.

Hjemmelavet most

Traditionen med at lave æblemost til eget brug er blomstret op igen, og det er der en god grund til. Du finder anvendelse for æblerne, og mosten er sund, rig på især C-vitamin og fri for sprøjtemidler og e-numre. Og så er det en hyggelig aktivitet, som hele familien kan samles om.

Du kan købe en mostpresser, men du kan også leje en presser på time- eller dagsbasis. Og endelig kan du aflevere din æblehøst på et mosteri og som betaling få most med hjem. 25 kg æbler giver ca. 20 liter most, som kan fryses (1 år) og ellers holde sig på køl i 5-6 dage. Har I ikke frugttræer, så besøg en plantage og pluk selv.

31 august 2005

3 Comment

2013-10-01
Inge Marie
2013-10-01
Dorte Frandsen
2013-10-24
Lone Jepsen
2

Næsten klassisk ris a la mande med krydret kirsebærsovs

Julen er højsæson for krydderier, og vi bruger rundhåndet løs af dem i mad, drikke og bagværk. Men ét krydderi slår alle de andre: Kanel....

0

Bladlus

Hold øje med store kolonier af bladlus, der udvikler sig på skudspidserne af fx roser, og giv dem et brusebad med en kold, hård stråle fra...

0

Parmesanmuffins

8 stk.Er gode til suppe eller salat. 300 g hvedemel 2 1/2 tsk. bagepulver 3/4 tsk. salt 2 dl reven parmesanost (anden ost kan bruges, hvis...

0

Mangokoteletter

Ca. 10-12 koteletterFedtstof til stegning 6-8 madæbler i tynde både 4 store løg Salt, peber, karry 1 glas sød mangochutney (1 1/2 - 2 dl...

0

Luft ud i sommerhuset

Hvis sommerhuset har stået uopvarmet hele vinteren, er alt træværk blevet fugtet op. Opvarmning samt masser af udluftning og tålmodighed er...

0

Nøgleskab med decupage

Køb skabet færdigt i en hobbyforretning og udsmyk det med maling og søde blomster i decoupage-teknik.

0

Ginas småkager

Ingredienser:75 g blødt smør100 g sukker 50 g farin 1 æg 150 g hvedemel 1⁄2 tsk. natron 1⁄2 tsk. salt 75 g hakket mørk chokolade 75 g...

0

Woknudler

Illustration: Suzanne Moffat 4 pers.250 g ægnudler3 kyllingefileter300 g rejer1 grøn, rød og gul peberfrugt2 æg2 tsk. farin4 spsk. soja4...

0

Fyldig grønsagssuppe

Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.1 spidskål2 løg1 12 rødpeberfrugt2 stilke bladselleri1 dåse hakkede tomater1 12 liter grønsagsbouillonS...

0

Kalkunsandwich med grønt

2 skiver let ristet fuldkornsbrød, 2-3 tykke skiver tomat, 3-4 skiver agurk, nogle skiver avocado, ice-berg salat, Miracle Whip (gerne 20%...

0

Tjek dit hus i september

Se hvad du skal tjekke i dit hus i september måned.

0

Mors lektiehjælpsret

Ingredienser (4 pers.): 4 dl hel hvede eller grov bulgur 1 pk. bacon i skiver 2 mellemstore løg 1 pose helbladet spinat 4 æg 1⁄2 bæger...

0

Sådan laver du sund salsa til din brunch

Salsa findes i mange udgaver - både med frugt og grøntsager. Få et par spændende opskrifter på salsa, som kan bruges som tilbehør til eksemp...

6

Den perfekte dessert til nytår - iskage med skovbær og marcipan

Står du og mangler den imponerende, overdådige og ikke mindst velsmagende dessert til nytårsaften. Så er nytårsiskagen fra bogen Stjernestun...

8

Sprød svær på flæskestegen - sådan gør du

Flæskesvær skal være tilpas gylden, tilpas salt og helt sikkert sprød og knasende. Vi har spurgt to stjerne-kokke til råds om den drilske...