Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.
Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.

Spiselige svampe - sådan genkender du dem

Mad/Opskrifter

Der findes masser af lækre svampe i naturen - med enkle forholdsregler kan du samle et forråd til efterårets lækre gryderetter.


  Foto: Anemette Olesen
   
Spiselig rørhat

Boletus edulis. Svampe med kødfuld konsistens og forsynet med rør på undersiden af hatten tilhører rørhattene. De fleste af dem er gode spisesvampe bl.a. spiselig rørhat eller Karl Johan.

Som en overkrydder

Hatten har form og farve som en overkrydder, og rørene på hattens underside er først lyse med meget fine poremundinger, der sidenhen bliver olivengrønne og får grovere porer. Hele svampen lugter behageligt, og smagen kan nærmest sammenlignes med hasselnødder. Svampen vokser i løvskov og nåleskov.

  Foto: Garden Picture Library
   
Judasøre

Auricularia auricula – judae. Judasøre indsamles fra gamle hyldetræer. Den tørres og opblødes først ved brug. Judas, der forrådte Jesus med et kys, gik hen og hængte sig i et hyldetræ – denne legende har givet navn til svampen.

Samles i fugtigt vejr
Svampen vokser frem på hylden med facon som et øre. Judasøre er blevet brugt som erstatning for kostbare trøfler i pølser m.m. Den indsamles gerne i fugtigt vejr, og kun unge og faste svampe kan bruges. Når den er færdigtørret, kan den knuses som krydderi og kommes på glas.

Grove pandekager med grøntsagsfyld
Dej:
1 spsk. tørret brændenælde eller dild
125 g hvedemel
125 g grahamsmel
2½ dl mælk
1 dl urtete eller vand
2 æg.

Fyld:
2 pastinakker
250 g rørhatte
1 peberfrugt
1 løg
2 tomater
3 dl kogte ris
3 dl cremefraiche
1 dl grøntsagsbouillion

Dejen røres sammen ved, at mælken røres ud i mel og tørret pulveriseret brændenælde/dild. Æggene piskes i, og dejen hviler 20 min., før der steges pandekager på en pande med varm olivenolie. Pastinakkerne skæres i små stave, rørhattene renses og skives, og peberfrugt og løg skæres i tynde skiver. Grøntsagerne svitses let på panden, og kogte ris, tomater i tern samt cremefraiche og grøntsagsbouillion tilsættes. Når pandekagerne er færdigstegte, fordeles fyldet på hver halvdel af pandekagerne, og de rulles sammen. Drys persille over.

17 september 2009
0

5 skønne opskrifter med stikkelsbær

De modne stikkelsbær kan sagtens spises direkte fra busken, men de er nu også superlækre i fx en kage eller som marmelade. Se 5 delikate...

0

Nemme brød på bål eller grill

Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

0

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

0

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...

0

Tricket, der vil gøre din sommer (endnu) bedre

Ingen sommer uden is. Vi giver dig her sommerens måske bedste ide til, hvordan dine is bliver eminente.

0

Sådan laver du sund salsa til din brunch

Salsa findes i mange udgaver - både med frugt og grøntsager. Få et par spændende opskrifter på salsa, som kan bruges som tilbehør til eksemp...

6

Den perfekte dessert til nytår - iskage med skovbær og marcipan

Står du og mangler den imponerende, overdådige og ikke mindst velsmagende dessert til nytårsaften. Så er nytårsiskagen fra bogen Stjernestun...

8

Sprød svær på flæskestegen - sådan gør du

Flæskesvær skal være tilpas gylden, tilpas salt og helt sikkert sprød og knasende. Vi har spurgt to stjerne-kokke til råds om den drilske...

0

Æble-blommemarmelade

Lav selv den skønneste marmelade med æbler og blommer. Få opskriften her.

0

Kylling i kokossauce med peanutbutter og chili

Kylling og kokos passer som fod i hose - en opskriften på en lækker variant her.

0

Porrer, pærer og persillerødder med rejer

Grøntsager møder rejer fra kolde vande og larmende gul appelsinjuice. Det hele varmer og er let at lave.

1

Knækbrød med spelt og sesam

De lækre knækbrød med fuldkornsspeltmel og sesamfrø kan bruges til børnenes madpakke eller skæres i små stykker og serveres som sund snack...

0

Gammeldags cremeboller og frugtbrød

Bag selv vandbakkelser, som kan fyldes med din favoritcreme og sunde små brød, der velegnede som et mellemmåltid. Opskrifterne er fra i Den...

0

Kryddersnaps med mosepors

Der er god grund til traveture i det tidlige forår, hvor naturen vågner og mange spæde skud kan anvendes som krydderi på din snaps. Fx...

0

Lækker linguine fra Gordon Ramsay

Nem gæstemad er emnet i Gordon Ramsays nye kogebog.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.