Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.
Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.

Spiselige svampe - sådan genkender du dem

Mad/Opskrifter

Der findes masser af lækre svampe i naturen - med enkle forholdsregler kan du samle et forråd til efterårets lækre gryderetter.


  Foto: Anemette Olesen
   
Spiselig rørhat

Boletus edulis. Svampe med kødfuld konsistens og forsynet med rør på undersiden af hatten tilhører rørhattene. De fleste af dem er gode spisesvampe bl.a. spiselig rørhat eller Karl Johan.

Som en overkrydder

Hatten har form og farve som en overkrydder, og rørene på hattens underside er først lyse med meget fine poremundinger, der sidenhen bliver olivengrønne og får grovere porer. Hele svampen lugter behageligt, og smagen kan nærmest sammenlignes med hasselnødder. Svampen vokser i løvskov og nåleskov.

  Foto: Garden Picture Library
   
Judasøre

Auricularia auricula – judae. Judasøre indsamles fra gamle hyldetræer. Den tørres og opblødes først ved brug. Judas, der forrådte Jesus med et kys, gik hen og hængte sig i et hyldetræ – denne legende har givet navn til svampen.

Samles i fugtigt vejr
Svampen vokser frem på hylden med facon som et øre. Judasøre er blevet brugt som erstatning for kostbare trøfler i pølser m.m. Den indsamles gerne i fugtigt vejr, og kun unge og faste svampe kan bruges. Når den er færdigtørret, kan den knuses som krydderi og kommes på glas.

Grove pandekager med grøntsagsfyld
Dej:
1 spsk. tørret brændenælde eller dild
125 g hvedemel
125 g grahamsmel
2½ dl mælk
1 dl urtete eller vand
2 æg.

Fyld:
2 pastinakker
250 g rørhatte
1 peberfrugt
1 løg
2 tomater
3 dl kogte ris
3 dl cremefraiche
1 dl grøntsagsbouillion

Dejen røres sammen ved, at mælken røres ud i mel og tørret pulveriseret brændenælde/dild. Æggene piskes i, og dejen hviler 20 min., før der steges pandekager på en pande med varm olivenolie. Pastinakkerne skæres i små stave, rørhattene renses og skives, og peberfrugt og løg skæres i tynde skiver. Grøntsagerne svitses let på panden, og kogte ris, tomater i tern samt cremefraiche og grøntsagsbouillion tilsættes. Når pandekagerne er færdigstegte, fordeles fyldet på hver halvdel af pandekagerne, og de rulles sammen. Drys persille over.

17 september 2009

0 Comment

2

Næsten klassisk ris a la mande med krydret kirsebærsovs

Julen er højsæson for krydderier, og vi bruger rundhåndet løs af dem i mad, drikke og bagværk. Men ét krydderi slår alle de andre: Kanel....

0

Bladlus

Hold øje med store kolonier af bladlus, der udvikler sig på skudspidserne af fx roser, og giv dem et brusebad med en kold, hård stråle fra...

0

Parmesanmuffins

8 stk.Er gode til suppe eller salat. 300 g hvedemel 2 1/2 tsk. bagepulver 3/4 tsk. salt 2 dl reven parmesanost (anden ost kan bruges, hvis...

0

Mangokoteletter

Ca. 10-12 koteletterFedtstof til stegning 6-8 madæbler i tynde både 4 store løg Salt, peber, karry 1 glas sød mangochutney (1 1/2 - 2 dl...

0

Luft ud i sommerhuset

Hvis sommerhuset har stået uopvarmet hele vinteren, er alt træværk blevet fugtet op. Opvarmning samt masser af udluftning og tålmodighed er...

0

Nøgleskab med decupage

Køb skabet færdigt i en hobbyforretning og udsmyk det med maling og søde blomster i decoupage-teknik.

0

Ginas småkager

Ingredienser:75 g blødt smør100 g sukker 50 g farin 1 æg 150 g hvedemel 1⁄2 tsk. natron 1⁄2 tsk. salt 75 g hakket mørk chokolade 75 g...

0

Woknudler

Illustration: Suzanne Moffat 4 pers.250 g ægnudler3 kyllingefileter300 g rejer1 grøn, rød og gul peberfrugt2 æg2 tsk. farin4 spsk. soja4...

0

Fyldig grønsagssuppe

Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.1 spidskål2 løg1 12 rødpeberfrugt2 stilke bladselleri1 dåse hakkede tomater1 12 liter grønsagsbouillonS...

0

Kalkunsandwich med grønt

2 skiver let ristet fuldkornsbrød, 2-3 tykke skiver tomat, 3-4 skiver agurk, nogle skiver avocado, ice-berg salat, Miracle Whip (gerne 20%...

0

Tjek dit hus i september

Se hvad du skal tjekke i dit hus i september måned.

0

Mors lektiehjælpsret

Ingredienser (4 pers.): 4 dl hel hvede eller grov bulgur 1 pk. bacon i skiver 2 mellemstore løg 1 pose helbladet spinat 4 æg 1⁄2 bæger...

0

Sådan laver du sund salsa til din brunch

Salsa findes i mange udgaver - både med frugt og grøntsager. Få et par spændende opskrifter på salsa, som kan bruges som tilbehør til eksemp...

6

Den perfekte dessert til nytår - iskage med skovbær og marcipan

Står du og mangler den imponerende, overdådige og ikke mindst velsmagende dessert til nytårsaften. Så er nytårsiskagen fra bogen Stjernestun...

8

Sprød svær på flæskestegen - sådan gør du

Flæskesvær skal være tilpas gylden, tilpas salt og helt sikkert sprød og knasende. Vi har spurgt to stjerne-kokke til råds om den drilske...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.