Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.
Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.

Spiselige svampe - sådan genkender du dem

Mad/Opskrifter

Der findes masser af lækre svampe i naturen - med enkle forholdsregler kan du samle et forråd til efterårets lækre gryderetter.


  Foto: Anemette Olesen
   
Spiselig rørhat

Boletus edulis. Svampe med kødfuld konsistens og forsynet med rør på undersiden af hatten tilhører rørhattene. De fleste af dem er gode spisesvampe bl.a. spiselig rørhat eller Karl Johan.

Som en overkrydder

Hatten har form og farve som en overkrydder, og rørene på hattens underside er først lyse med meget fine poremundinger, der sidenhen bliver olivengrønne og får grovere porer. Hele svampen lugter behageligt, og smagen kan nærmest sammenlignes med hasselnødder. Svampen vokser i løvskov og nåleskov.

  Foto: Garden Picture Library
   
Judasøre

Auricularia auricula – judae. Judasøre indsamles fra gamle hyldetræer. Den tørres og opblødes først ved brug. Judas, der forrådte Jesus med et kys, gik hen og hængte sig i et hyldetræ – denne legende har givet navn til svampen.

Samles i fugtigt vejr
Svampen vokser frem på hylden med facon som et øre. Judasøre er blevet brugt som erstatning for kostbare trøfler i pølser m.m. Den indsamles gerne i fugtigt vejr, og kun unge og faste svampe kan bruges. Når den er færdigtørret, kan den knuses som krydderi og kommes på glas.

Grove pandekager med grøntsagsfyld
Dej:
1 spsk. tørret brændenælde eller dild
125 g hvedemel
125 g grahamsmel
2½ dl mælk
1 dl urtete eller vand
2 æg.

Fyld:
2 pastinakker
250 g rørhatte
1 peberfrugt
1 løg
2 tomater
3 dl kogte ris
3 dl cremefraiche
1 dl grøntsagsbouillion

Dejen røres sammen ved, at mælken røres ud i mel og tørret pulveriseret brændenælde/dild. Æggene piskes i, og dejen hviler 20 min., før der steges pandekager på en pande med varm olivenolie. Pastinakkerne skæres i små stave, rørhattene renses og skives, og peberfrugt og løg skæres i tynde skiver. Grøntsagerne svitses let på panden, og kogte ris, tomater i tern samt cremefraiche og grøntsagsbouillion tilsættes. Når pandekagerne er færdigstegte, fordeles fyldet på hver halvdel af pandekagerne, og de rulles sammen. Drys persille over.

17 september 2009

0 Comment

0

Kartoffelsuppe

1-2 porrer, 1 løg, 500-700 g kartofler, 1 fed hvidløg, 50 g ost, 1/2 l mælk, 1 spsk olie, 1/2 -1 tsk timian, 1/2 tsk sød chili (eller...

0

Lækker ymerdessert

1 l ymer, 1/2 l kærnemælk, 4 æggeblommer (pasteuriserede, red.), 2 -3 æggehvider (pasteuriserede,red.), 1 dl sukker, 2 tsk vanillesukker,...

0

Mormors chokolademuffins

Ingredienser (14 muffins): 250 g hvedemel 1 tsk. natron 225 g sukker 50 g kakao 1 tsk. vaniljesukker 1 1⁄4 dl mælk 1 dl olie 2 1⁄2 dl yoghur...

0

Fyldte gratinerede auberginer

Ingredienser (4 pers.): 2 store auberginer 2 dl kogte ris Olivenolie 1-2 peberfrugter i små tern 1 løg 2 fed hvidløg 200 g flødeost med...

0

Crudité og kikærtedip

Friske grøntsager og dip er gode til en hyggelig picnic i skoven.

0

Småkager for enhver smag

Få opskriften på en lækkerbidsken fra bogen "Masser af småkager".

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Pikant kalkun

Ingredienser (4 pers.):800 g kalkunbrystsalt, peber250 g helbladet, frossen spinat2 porrer el. 2 bdt. forårsløg200 g flødeost1⁄4 l fløde8...

0

Server et pindsvin

Det skal du bruge:400 g hakket kalv og flæsk2 æg1 dl hvedemel1 spsk. kartoffelmel1 lille hakket løg2 spsk. fløde1 tsk. salt og peber1 tsk....

0

Grillet torsk med rød peber

(4 pers.) 600 g torskefilet 2 spsk. olivenolie saften af en lime 1 tsk. salt friskkværnet sort peber 2 store røde peberfrugter 1 hel lime...

0

Stensmosens suppe

4 personer: En dejlig krydret vintersuppe. 2-3 spsk. olie 3-4 kartofler 1/2 knoldselleri 2 gulerødder 1 løg 2 porrer 1-3 fed hvidløg 1...

0

Italiensk omelet

125 g pasta, fx muslinger eller skruer 1 porre 1 spsk. smør 6 æg 6 spsk. vand 150 g skinke i tern 1 bdt. purløg 3-4 spsk. parmesanostSalt...

0

Fyldig tomat-kokos-suppe

4 personer 2 løg i ringe 1-2 pressede fed hvidløg 1 rød peberfrugt i tern 150 g majskerner 2 ds. flåede (eller hakkede, red.) tomater 1...

0

Tomatmarineret kylling med grønsagsris

4 personer En let og fedtfattig ovnret, som også sagtens kan serveres til en gæstemiddag. 500 g kyllingefilet 2 rødløg 1 stor rød chili 1...

0

Kineserret

4 portioner Ca. 150 g skinkeschnit-zel i tynde strimler, 2-3 spsk vin-druekerneolie, 200 g fintsnittet hvidkål, 2 fintsnittede gulerødder,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.