Hjemmebagte boller på den nemme måde

Mad/Opskrifter

Det behøver ikke at være nogen en videnskab at bage boller. Blot du følger nogle grundregler, kan du bage af det, "du har på hylderne". Se her hvordan du gør.


Du kan selv vælge, hvilke grove ingredienser der skal i dejen og oven på bollerne.

Grunddej

8 1⁄2 dl lunkent vand
1 1⁄2 dl neutral olie (fx raps-, solsikke- eller majsolie)
50 g gær
1 spsk. salt
1⁄2 l af grove ingredienser:
fx knust hvede, havre, spelt, sesamfrø, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hakkede nødder, diverse kornflager, durummel, quinuamel eller revne gulerødder
1,3-1,5 kg hvedemel (til dejen føles smidig)

Temperaturen er vigtig
Den gode dej starter med, at temperaturen er rigtig. Start med at opvarme skålen med vand fra den varme hane. Hæld herefter det lune vand og olien til dejen i skålen – temperaturen er rigtig, når væsken hverken føles varm eller kold på din finger. Herefter opløser du gær og salt i vandet og hælder kerner, nødder og det grove mel i.

Jo mere du ælter – jo bedre brød

Jo mere du ælter melet i dejen, jo bedre bliver brødet. Hæld melet i lidt ad gangen, så mærker du, at glutenet i melet danner lange tykke tråde, fordi hæveprocessen er gået i gang. Hæld mel i, til dejen er blød og smidig uden at virke fast; du kan altid blande mere i, når du slår bollerne op. Slut af med at tage dejen ud på bordet, og ælt den rigtig godt igennem.

Forskel på hævetid
Læg dejen i skålen, drys den med lidt mel, og læg eventuelt et let klæde over. Vil du bage almindelige, hurtige boller, lader du dejen hæve i en times tid et lunt sted uden træk. Vil du have mere smag i bollerne, kan du lade dem hæve længere tid, gerne lidt køligere. Prøv at lade dem hæve to eller tre timer. Hvis du ikke har puttet sukker i dejen, bliver gæren ved med at virke – faktisk kan du halvere gærportionen, når dejen skal hæve længe.

Ælt igen og form bollerne
Når dejen er færdighævet, ælter du den igen. Lad dejen hvile et par minutter efter æltning, ellers bliver den sej at forme. Del den i to, og skær hver del til tolv boller. Når du former bollerne, er det vigtigt, at der er "spænding" i dejen. Træk den yderste dej ned i bunden, og sæt bollen på samlingen. Så hæver den op og bliver fin rund. Placér bollerne i forskudt mønster på pladen. Når afstanden er ens, får de lige meget varme.

Bollerne skal også pensles under hævningen. Læs mere på næste side.#br

Pensles med vand
 

Nu skal bollerne pensles med vand. Så længe ydersiden af bollen er våd, kan bollen hæve. Vandet giver desuden en god skorpe. Lad dem hæve lunt i ca. tre kvarter – eller til de er hævet op til næsten dobbelt størrelse. Det er en misforståelse at lægge et klæde over bollerne, da det forhindrer dem i at hæve!

Pensles også under hævningen

Pensl dem gerne 3-4 gange med vand under hævningen, eller hold dem fugtige med en forstøver. Stil eventuelt pladen oven på en gryde kogende vand, så får bollerne varme og damp til hævningen. Til slut kan du pensle med æg og drysse med frø – men vand kan sagtens gøre det.

Hold øje bollerne, når de er i ovnen
Sæt bollerne i en 220° varm ovn, og bag dem 20-25 minutter – i varmluftovn ved 210°. Hvis bollerne virker fugtige i bunden, så vend dem med bunden i vejret, og bag dem fem minutter til. Bank en bolle i bunden. Giver den en hul lyd fra sig, er den færdigbagt.

Lav dejen om aften og bag bollerne næste morgen
Hvis du kun bruger 10 gram gær i grundopskriften og koldt vand, kan du lade dejen hæve i et køligt rum hele natten. Så kan du bage bollerne næste morgen, men husk, at så tager efterhævningen også længere tid – op til halvanden time.

Spændende madbrød
Rul så du får miniflutes, pensl dem med æg, og drys med fx rosmarin, grillkrydderi, tørrede hvidløgsflager, groft salt. Lav evt. flere forskellige slags drys. Prøv også at blande ca. 2 dl finthakkede oliven eller tørrede tomater i grunddejen. Suppler evt. med 4-5 fed presset hvidløg.

Grøntsager i bollerne
Du får et dejligt saftigt brød, hvis du supplerer grundopskriften med et par tykke skiver squash eller to store gulerødder. Riv dem – eller blend dem i væsken, før du hælder mel i.

6 marts 2006
0

Få hele huset til at dampe af simremad med rustikke råvarer og...

Simremad tager tid - men når du nyder din ret, vil du værdsætte hvert brugt sekund.

0

8 ting du skal vide inden du fordobler en opskrift på småkager

Det er små ting og snedig planlægning, der gør forskellen mellem succes og katastrofe for småkagebageren.

0

Akvavit-is med vanilje

Snaps og is passer perfekt sammen. Aromaen folder sig nemlig bedst ud, når begge serveres koldt - og sammen!

0

Opskrift: Verdens bedste vaniljekranse

Vi afslører opskriften på verdens lækreste vaniljekranse, der ovenikøbet er super nemme at lave. Hold på mundvandet og kast dig ud i det...

0

Chokolademousse med Bailey's

Forkæl din familie og venner med denne lækre chokolademousse, der er piftet op med Bailey's.

0

Æbleskiver med et hjerte af nutella

Der er ikke grænser for, hvad man kan lave med en æbleskive. Se her hvor let, det er at fylde den med Nutella og stadig bevare sprødheden.

0

Sådan får du dit honningkagehus til at lykkes

I år skal det være! Du har måske flere mislykkede bygningsværker bag dig, men med denne vejledning til et honningkagehus er succesen garante...

0

Lav din egen skønne brændevin

Kom så i gang, hvis du vil have den hjemmelavede brændevin klar til jul! Den udkonkurrerer alle andre flasker på borde. Vi lancerer julesnap...

0

Sådan laver du verdens bedste hasselback-æbler

Mangler du inspiration til en lækker dessert? Så tjek denne video på sprøde og lækre hasselback-æbler.

0

Den mest danske kogebog udkommer igen

Vi kender alle 'God mad let at lave', som udkom første gang i 1973. Den bliver kaldt danskernes madbibel. Nu fås kogebogen i ny version -...

0

Vi genopliver Danmarks egnsretter

Får I ofte sortpølse hjemme hos jer? Er svupsakker en af livretterne? Få et glædeligt gensyn med Danmarks gammeldags husmandskost her.

0

7 overraskende ting, du kan bruge dit vaffeljern til

Hvorfor kun bruge dit vaffeljern til vafler? Lad det ikke samle støv i skabet. Det kan uden videre bruges til disse 7 retter og lækkerier.

0

Grillopskrift: Pulled pork i smoker

Smokeren kan holde samme temperatur time efter time – pulled pork skal have mellem 10 og 12 timer.

0

Grillopskrift: Laks på røge-planke

Røgning på planke er en enkel teknik, der giver god smag, og samtidig har fisken noget at ligge på, så den ikke falder fra hinanden.

0

8 klassiske bagefejl

Hvis du er træt af mislykkedes bageforsøg i køkkenet, så er det helt sikkert, fordi du ikke følger disse vigtige råd.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.