Chokolade fra bunden

Mad/Opskrifter

Flere vil have nydelsen ved et enkelt stykke rigtig god, mørk chokolade frem for en hel plade lys. Det er et godt valg.


Er mørk chokolade en af dine laster, så kan du fra nu af slette den fra listen over dårlige vaner. God mørk chokolade er nemlig sundt. Lys chokolade indeholder for meget mælkefedt og sukker og for lidt kakao. Gå som tommelfingerregel efter chokolade med en kakaoprocent på 70 eller derover. Det er i kakaoen, alle de sunde stoffer sidder.

Flere tusind års udvikling
Når du sætter tænderne i et stykke god mørk chokolade, knækker en bid af og lader den smelte på tungen, er det essensen af en flere tusind år gammel udvikling, du dér kan nyde i én mundfuld.

Kakaobønner blev brugt som penge
Ca. 600 f. Kr. begyndte mexikanske indianere at dyrke kakaobønner. For ca. 1.000 år siden blev kakaobønner brugt som møntenhed i Mellemamerika. Og for ca. 500 år siden hjembragte Columbus de første kakaobønner til Europa. I de første par hundrede år var kakao noget, man nød i en drik. Først for ca. 200 år siden begyndte man at producere spisechokolade.


Plukning er besværlig
Chokolade er lavet af kakaosmør, som er presset ud af kakaobønner, som vokser på kakaotræet. Kakaobønnen er egentlig en frugt, og både frugten og træet er mildest talt speciel. Blomsterne, som senere bliver til bønner, sidder nemlig direkte på stammen og ikke på grenene, som frugter ellers normalt gør.

Bærer blomster og frugter samtidig
Noget andet særligt ved kakaotræet er, at det hele tiden bærer både blomster, modne frugter og umodne frugter, og det gør plukningen mere besværlig.

Gudernes føde
Over 400 forskellige smagsnuancer giver tilsammen smagen af kakao. En svensk botaniker (Carl von Linné) gav i 1700-tallet kakaotræet det græske navn Theobroma Cocoa. Det betyder Gudernes føde.

Se på næste side, hvordan du laver chokolade og marcipan fra bunden.#br

Lav selv chokolade




Det skal du bruge:

500 g kakaosmør,
1 glas akaciehonning,
1 pakke kakaopulver (250g)
korn fra 1 stang vanilje. Evt. hakkede mandler, reven appelsinskal.
1 stor og 2 små gryder,
termometer,
si,
grydeske,
piskeris,
bagepapir,
tynde bomuldshandsker og kagedåse.

Sådan gør du:
1. Fyld den store gryde ca. halvt op med vand, som opvarmes til 60º. Sluk for varmen.

2. Sæt den lille gryde over vandbadet og smelt
 
kakaosmørret. Det må IKKE overstige 50º.

3. Hæld honningen i den anden lille gryde og varm også den op over vandbad til 50º.

4.
Hæld kakaosmørret i honningen og pisk massen sammen.

5. Si kakao og vanilje gennem en sigte ned til honning og kakaosmør og rør sammen og pisk til en ensartet masse. Kommer temperaturen under 40 grader, bliver chokoladen grynet og svær at arbejde med. Hold øje med temperaturen.

6. Hæld chokoladen i et kræmmerhus af bagepapir og sprøjt den ud i kringler, hjerter eller noget helt tredje. Du kan også sætte den i små toppe på bagepapir med en teske.

7. Drys evt. med hakkede mandler eller appelsinskal.

8.
Sæt chokoladen i køleskab eller fryser, indtil den er størknet (tager ca. 10-15 min.) Opbevares i kagedåse eller syltetøjsglas tørt, mørkt og køligt (ikke i køleskab). Brug evt. tynde bomuldshandsker, når du rører ved de færdige chokolader, så undgår du at sætte fingeraftryk.


Lav selv marcipan

Sådan gør du:

1. Tag 500 g usmuttede mandler og 1 glas akaciehonning
 
(400 g).

2. Hæld honningen i en gryde, skru helt op for varmen og hold øje med honningen. Når den koger, stiger den i gryden.

3.
Hæld mandlerne i og sluk. Rør i massen, indtil den er kølet af. Kør massen igennem en kødhakker - lidt ad gangen, og ælt massen.

4. Opbevares i pergamentpapir eller i et glas. Tril evt. til kugler, som dyppes i chokolade.
23 oktober 2006

1 Comment

2014-10-15
Nogen der ved om man kan bruge flydende stevia i stedet for akaciahonning, og hvis man kan hvor meget er det så?
0

Nøgleskab med decupage

Køb skabet færdigt i en hobbyforretning og udsmyk det med maling og søde blomster i decoupage-teknik.

0

Tian - en smuk og smagfuld grøntsagsret

Denne grøntsagsret med mozarella er enkel og nem at lave. Skær grøntsager og ost i skiver, sæt retten i ovnen, og lad den passe sig selv i...

0

Dit hus i september

Det skal du være opmærksom på i dit hus i september.

0

Lav en lækker omgang moules frites

Moules frites er en ægte klassiker - en meget populær muslingeret fra Frankrig med blåmuslinger, grøntsager og hvidvin.

0

Tartiflette med pastinak og bacon

Tartiflette er en mættende fransk kartoffelret med ost. Både god til hverdag, men også som gæstemad. Servér fx med oksekød og en blandet...

0

Mangokoteletter

Ca. 10-12 koteletterFedtstof til stegning 6-8 madæbler i tynde både 4 store løg Salt, peber, karry 1 glas sød mangochutney (1 1/2 - 2 dl...

0

Luft ud i sommerhuset

Hvis sommerhuset har stået uopvarmet hele vinteren, er alt træværk blevet fugtet op. Opvarmning samt masser af udluftning og tålmodighed er...

0

Bladlus

Hold øje med store kolonier af bladlus, der udvikler sig på skudspidserne af fx roser, og giv dem et brusebad med en kold, hård stråle fra...

0

Tjek dit hus i september

Se hvad du skal tjekke i dit hus i september måned.

0

Ginas småkager

Ingredienser:75 g blødt smør100 g sukker 50 g farin 1 æg 150 g hvedemel 1⁄2 tsk. natron 1⁄2 tsk. salt 75 g hakket mørk chokolade 75 g...

0

Mors lektiehjælpsret

Ingredienser (4 pers.): 4 dl hel hvede eller grov bulgur 1 pk. bacon i skiver 2 mellemstore løg 1 pose helbladet spinat 4 æg 1⁄2 bæger...

0

Fyldig grønsagssuppe

Illustrationer: Suzanne Moffat4 pers.1 spidskål2 løg1 12 rødpeberfrugt2 stilke bladselleri1 dåse hakkede tomater1 12 liter grønsagsbouillonS...

0

Woknudler

Illustration: Suzanne Moffat 4 pers.250 g ægnudler3 kyllingefileter300 g rejer1 grøn, rød og gul peberfrugt2 æg2 tsk. farin4 spsk. soja4...

0

Parmesanmuffins

8 stk.Er gode til suppe eller salat. 300 g hvedemel 2 1/2 tsk. bagepulver 3/4 tsk. salt 2 dl reven parmesanost (anden ost kan bruges, hvis...

0

Kalkunsandwich med grønt

2 skiver let ristet fuldkornsbrød, 2-3 tykke skiver tomat, 3-4 skiver agurk, nogle skiver avocado, ice-berg salat, Miracle Whip (gerne 20%...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.