Chokolade fra bunden

Mad/Opskrifter

Flere vil have nydelsen ved et enkelt stykke rigtig god, mørk chokolade frem for en hel plade lys. Det er et godt valg.


Er mørk chokolade en af dine laster, så kan du fra nu af slette den fra listen over dårlige vaner. God mørk chokolade er nemlig sundt. Lys chokolade indeholder for meget mælkefedt og sukker og for lidt kakao. Gå som tommelfingerregel efter chokolade med en kakaoprocent på 70 eller derover. Det er i kakaoen, alle de sunde stoffer sidder.

Flere tusind års udvikling
Når du sætter tænderne i et stykke god mørk chokolade, knækker en bid af og lader den smelte på tungen, er det essensen af en flere tusind år gammel udvikling, du dér kan nyde i én mundfuld.

Kakaobønner blev brugt som penge
Ca. 600 f. Kr. begyndte mexikanske indianere at dyrke kakaobønner. For ca. 1.000 år siden blev kakaobønner brugt som møntenhed i Mellemamerika. Og for ca. 500 år siden hjembragte Columbus de første kakaobønner til Europa. I de første par hundrede år var kakao noget, man nød i en drik. Først for ca. 200 år siden begyndte man at producere spisechokolade.


Plukning er besværlig
Chokolade er lavet af kakaosmør, som er presset ud af kakaobønner, som vokser på kakaotræet. Kakaobønnen er egentlig en frugt, og både frugten og træet er mildest talt speciel. Blomsterne, som senere bliver til bønner, sidder nemlig direkte på stammen og ikke på grenene, som frugter ellers normalt gør.

Bærer blomster og frugter samtidig
Noget andet særligt ved kakaotræet er, at det hele tiden bærer både blomster, modne frugter og umodne frugter, og det gør plukningen mere besværlig.

Gudernes føde
Over 400 forskellige smagsnuancer giver tilsammen smagen af kakao. En svensk botaniker (Carl von Linné) gav i 1700-tallet kakaotræet det græske navn Theobroma Cocoa. Det betyder Gudernes føde.

Se på næste side, hvordan du laver chokolade og marcipan fra bunden.#br

Lav selv chokolade




Det skal du bruge:

500 g kakaosmør,
1 glas akaciehonning,
1 pakke kakaopulver (250g)
korn fra 1 stang vanilje. Evt. hakkede mandler, reven appelsinskal.
1 stor og 2 små gryder,
termometer,
si,
grydeske,
piskeris,
bagepapir,
tynde bomuldshandsker og kagedåse.

Sådan gør du:
1. Fyld den store gryde ca. halvt op med vand, som opvarmes til 60º. Sluk for varmen.

2. Sæt den lille gryde over vandbadet og smelt
 
kakaosmørret. Det må IKKE overstige 50º.

3. Hæld honningen i den anden lille gryde og varm også den op over vandbad til 50º.

4.
Hæld kakaosmørret i honningen og pisk massen sammen.

5. Si kakao og vanilje gennem en sigte ned til honning og kakaosmør og rør sammen og pisk til en ensartet masse. Kommer temperaturen under 40 grader, bliver chokoladen grynet og svær at arbejde med. Hold øje med temperaturen.

6. Hæld chokoladen i et kræmmerhus af bagepapir og sprøjt den ud i kringler, hjerter eller noget helt tredje. Du kan også sætte den i små toppe på bagepapir med en teske.

7. Drys evt. med hakkede mandler eller appelsinskal.

8.
Sæt chokoladen i køleskab eller fryser, indtil den er størknet (tager ca. 10-15 min.) Opbevares i kagedåse eller syltetøjsglas tørt, mørkt og køligt (ikke i køleskab). Brug evt. tynde bomuldshandsker, når du rører ved de færdige chokolader, så undgår du at sætte fingeraftryk.


Lav selv marcipan

Sådan gør du:

1. Tag 500 g usmuttede mandler og 1 glas akaciehonning
 
(400 g).

2. Hæld honningen i en gryde, skru helt op for varmen og hold øje med honningen. Når den koger, stiger den i gryden.

3.
Hæld mandlerne i og sluk. Rør i massen, indtil den er kølet af. Kør massen igennem en kødhakker - lidt ad gangen, og ælt massen.

4. Opbevares i pergamentpapir eller i et glas. Tril evt. til kugler, som dyppes i chokolade.
23 oktober 2006

1 Comment

2014-10-15
Nogen der ved om man kan bruge flydende stevia i stedet for akaciahonning, og hvis man kan hvor meget er det så?
0

Kartoffelsuppe

1-2 porrer, 1 løg, 500-700 g kartofler, 1 fed hvidløg, 50 g ost, 1/2 l mælk, 1 spsk olie, 1/2 -1 tsk timian, 1/2 tsk sød chili (eller...

0

Lækker ymerdessert

1 l ymer, 1/2 l kærnemælk, 4 æggeblommer (pasteuriserede, red.), 2 -3 æggehvider (pasteuriserede,red.), 1 dl sukker, 2 tsk vanillesukker,...

0

Mormors chokolademuffins

Ingredienser (14 muffins): 250 g hvedemel 1 tsk. natron 225 g sukker 50 g kakao 1 tsk. vaniljesukker 1 1⁄4 dl mælk 1 dl olie 2 1⁄2 dl yoghur...

0

Fyldte gratinerede auberginer

Ingredienser (4 pers.): 2 store auberginer 2 dl kogte ris Olivenolie 1-2 peberfrugter i små tern 1 løg 2 fed hvidløg 200 g flødeost med...

0

Crudité og kikærtedip

Friske grøntsager og dip er gode til en hyggelig picnic i skoven.

0

Småkager for enhver smag

Få opskriften på en lækkerbidsken fra bogen "Masser af småkager".

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Pikant kalkun

Ingredienser (4 pers.):800 g kalkunbrystsalt, peber250 g helbladet, frossen spinat2 porrer el. 2 bdt. forårsløg200 g flødeost1⁄4 l fløde8...

0

Server et pindsvin

Det skal du bruge:400 g hakket kalv og flæsk2 æg1 dl hvedemel1 spsk. kartoffelmel1 lille hakket løg2 spsk. fløde1 tsk. salt og peber1 tsk....

0

Grillet torsk med rød peber

(4 pers.) 600 g torskefilet 2 spsk. olivenolie saften af en lime 1 tsk. salt friskkværnet sort peber 2 store røde peberfrugter 1 hel lime...

0

Stensmosens suppe

4 personer: En dejlig krydret vintersuppe. 2-3 spsk. olie 3-4 kartofler 1/2 knoldselleri 2 gulerødder 1 løg 2 porrer 1-3 fed hvidløg 1...

0

Italiensk omelet

125 g pasta, fx muslinger eller skruer 1 porre 1 spsk. smør 6 æg 6 spsk. vand 150 g skinke i tern 1 bdt. purløg 3-4 spsk. parmesanostSalt...

0

Fyldig tomat-kokos-suppe

4 personer 2 løg i ringe 1-2 pressede fed hvidløg 1 rød peberfrugt i tern 150 g majskerner 2 ds. flåede (eller hakkede, red.) tomater 1...

0

Tomatmarineret kylling med grønsagsris

4 personer En let og fedtfattig ovnret, som også sagtens kan serveres til en gæstemiddag. 500 g kyllingefilet 2 rødløg 1 stor rød chili 1...

0

Kineserret

4 portioner Ca. 150 g skinkeschnit-zel i tynde strimler, 2-3 spsk vin-druekerneolie, 200 g fintsnittet hvidkål, 2 fintsnittede gulerødder,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.