Vi genopliver Danmarks egnsretter

Mad

Får I ofte sortpølse hjemme hos jer? Er svupsakker en af livretterne? Få et glædeligt gensyn med Danmarks gammeldags husmandskost her.

Foto: John F. Madblog m.fl.

Indvandrere fra Holland og Polen gav nye opskrifter

Danske egnsretter er ikke så forskellige, som de var for to-tre hundrede år siden. I dag er vi kulinarisk et mere samlet land. Der er dog stadig forskelle fra egn til egn, og mange af de gammeldags opskrifter er så gennemarbejdede og elskede, at de sagtens kan tåle en renæssance.

For 200 år siden var madtraditionerne meget prægede af egnens befolkningsgrundlag, tilflyttere fra andre lande og nabolande. For eksempel var der mange polske arbejdere på Lolland, og de bragte en del opskrifter med sig. Ligesom Amager var påvirket af den hollandske indvandring.

I gamle dage spiste man hele grisen

Samtidig førte den enkelte familie en helt anden og mere sæsonpræget husholdning.
En landbrugsfamilie leverede selv alle råvarer til maden og var derfor meget afhængige af egen produktion. Der blev af samme grund ikke smidt så meget ud – når en gris var slagtet, blev alt, blod, grisehoved, tæer og indvolde anvendt, og det skabte tradition for en masse retter, der i dag næsten er udryddet.

Et andet aspekt var, at maden skulle være mere kalorierig dengang, for arbejdet var hårdt og fysisk krævende.

4 egnsretter, du ikke må glemme

Vi har fundet en række opskrifter fra gamle dage – med inspiration fra hjemmesiden egnsretter.dk.
Her er hver landsdel repræsenteret, og du kan gå på opdagelse i de gamle, sjove udtryk. Hvad siger du for eksempel til 'åleroulade' og 'gåseblodspølse'?

Rugbrødslagkage fra Sønderjylland

En kær gæst på det gammeldags, sønderjyske kaffebord. Navnet kan sikkert få mange, især børn, til at rynke på næsen, men kagen er vidunderligt velsmagende.

Læs også: Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Få opskriften på Rugbrødslagkage her

Mikkelsdagssuppe fra Orø

I gamle dage var d. 29. september en fest- og helligdag. Høsten var i hus, og det skulle fejres, bl.a. med Mikkelsdagssuppe, som skiller sig ud fra andre klare supper ved at indeholde både okse- og hønsekød.

Få opskriften på Mikkelsdagssuppe her

Plukkemad fra Sjælland

Plukkemad var de dele, der var til overs på gården, når grisen var slagtet. Eller med andre ord – indvolde, blod osv., som ikke tålte nedsaltning og skulle spises med det samme. Her er opskriften på plukkemad eller finker, som det også hedder.

Få opskriften på plukkemad her

Læs også: 11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Svupsakker fra Lolland

Svupsakker er æbleskiver serveret med en sjat brændevin i midten. De gav i den grad varmen i gamle dage, og det var der brug for, ikke mindst op til jul.

Få opskriften på svupsakker her 

20 oktober 2015
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...