Udnyt æblehøsten: Gem æblerne rigtigt eller lav most

Mad

Danmark har nogle af verdens bedste æbler, fordi klimaet er så velegnet til dem. Hvis du ikke kan nå at bruge dine æbler, inden de bliver for gamle, findes der to enkle måder, hvorpå du kan få noget nyttigt ud af dem. Gem dem på den rigtige måde eller lav dem til æblemost.

 

Svært at udnytte den store æblehøst

Der er grænser for, hvor store mængder æbler, æblemos, æblekage og æblemarmelade en husholdning kan sætte til livs. Mange steder ligger æblerne blot og går til, måske fordi man opgiver at sylte og koge til mos i de store mængder. Selv den mest ihærdige husmoderlige type må give op her.

Gem æblerne eller lav æblemost

Omvendt er det også ulideligt at se på spandevis af æbler, der ligger og rådner. Hvis du ikke bryder dig om det spild, så har du to muligheder: Du kan høste æblerne og sørge for, at de opbevares optimalt. Det giver dig hjemmeavlede æbler i flere måneder. Eller du kan leje, låne eller købe en mostpresser og lave frisk æblemost.

Underjordisk æblelager

Generelt egner de tidligt høstede æblesorter sig ikke til lang tids opbevaring. Men de fleste af de andre sorter kan holde sig i månedsvis, hvis de opbevares rigtigt. Pluk æblerne forsigtigt, og læg dem fx i kasser af flamingo eller træ. Læg dem i lag adskilt af aviser. Skulle der være et råddent æble, så ødelægger det ikke alle de andre.

Æblerne må ikke få frost

Stil kassen mørkt og køligt. 0-6 grader er den optimale temperatur. Får æblerne frost, tager de skade. Og får de varme, fremskyndes modnings- og forrådnelsesprocessen. Stil kassen i et skur, et udhus, en garage eller et vindfang. Tjek jævnligt for rådne æbler, mus og frost. I tilfælde af frost dækkes æblerne til med gamle tæpper el.lign. Du kan også lave en kule. Grav et 40 cm dybt hul, og dæk bunden til med halm. Læg nu æblerne i kulen, dæk dem med halm og derefter et ca. 10 cm jordlag.

Klassiske æblesorter

Belle de boskoop: Er plukkemodent fra midten af oktober. Et udpræget madæble, som egner sig vældig godt til julestegene, vildt og fjerkræ. Kan holde indtil februar, hvis de opbevares rigtigt.

Coxorange: Plukkes i begyndelsen af oktober. Kan opbevares indtil januar. Et af de bedste spiseæbler.

Guldborg: Plukkes fra slutningen af august. Spises lige fra træet, da det kun kan opbevares en måneds tid.

Ingridmarie: Plukkes fra slutningen af oktober. Et godt spiseæble, som også er velegnet som madæble til fisk eller i salater. Kan typisk opbevares til et stykke ind i december.

Pigeon: Plukkes i november. Et rigtigt juleæble, som er velegnet både som spiseæble og som dekorativ julepynt. Kan opbevares indtil december-januar.

Discovery: Plukkemodent i begyndelsen af september. Et meget lækkert spiseæble. Kan holde sig til november.

Hjemmelavet most

Traditionen med at lave æblemost til eget brug er blomstret op igen, og det er der en god grund til. Du finder anvendelse for æblerne, og mosten er sund, rig på især C-vitamin og fri for sprøjtemidler og e-numre. Og så er det en hyggelig aktivitet, som hele familien kan samles om.

Du kan købe en mostpresser, men du kan også leje en presser på time- eller dagsbasis. Og endelig kan du aflevere din æblehøst på et mosteri og som betaling få most med hjem. 25 kg æbler giver ca. 20 liter most, som kan fryses (1 år) og ellers holde sig på køl i 5-6 dage. Har I ikke frugttræer, så besøg en plantage og pluk selv.

31 august 2005
0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

De 3 dejligste opskrifter med hyldeblomst

Når hylden blomstrer, gælder det om at få plukket de skønne blomsterklaser og udnytte smagen og kraften i dem. Her er 3 opskrifter på hyldeb...

0

Det er vigtigt at skylle salat og krydderurter

Frugt og grønt er sundt, og vi skal helst spise masser af det. Men inden vi sætter tænderne i de sunde sager, skal de skylles grundigt for...

0

Klassisk fødselsdag

Engang var børnefødselsdagen enkel og overskuelig med en god hjemmelavet lagkage plus boller med varm kakao. Hvorfor ikke prøve den model?...

0

Valnøddebrød med ahornsirup

Bag et lækkert brød med masser af valnødder.

0

Lækre madpakkeboller

Giv ungerne brød, der mætter, med i madpakken.

0

Citronkylling

Ingredienser (3-4 pers.):1 hel frisk kylling 7 fed hvidløg 3 økologiske citroner 1 stor dusk frisk rosmarin Olie, salt, peber 3⁄4 kg små,...

0

Fynsk brød med gods i

Ingredienser:50 g gær 2 dl lunkent vand 1 æg 4 dl kærnemælk 1 spsk. salt 3 spsk. olie 3 spsk. hørfrø 5 spsk. solsikkefrø 400 g sigtemel 150...

0

Uventede gæster

Ingredienser (4 pers):4 skiver lyst brød 1 lille glas basilikumpesto eller tomatpesto 8 skiver serranoskinke 2 tomater i skiver 1 lille løg...

0

Hakket oksekød med kartoffellåg

Ingredienser (4 pers.):600 g skrællede kartofler500 g hakket oksekød 9-12%smør eller olie til stegning1 tsk. timian2 grønne peberfrugter1...

0

Hvidløgssuppe

Ingredienser (4 pers.):4 hele hvidløg i fed1 l hønsebouillon250 g skrælledekartofler2 timiankviste1 kvist rosmarin3 spsk. flødeost4 skiver...

0

Braiseret oksekød

Mad med masser af smag, der også passer sig selv på komfuret. Så bli’r det ikke bedre.

0

Verdens nemmeste hindbæris

Denne dessert er god nu, hvor det endnu ikke rigtig er sæson for bær og frugter. Hindbær og andre bær kan købes frosne (red.). Isen kan...

0

Æggesalat med gulerødder

10 stk. brød 2 gulerødder, 5 hårdkogte æg, 1 spsk dijonsennep, 1-2 tsk karry, lidt let mayonnaise (evt. Miracle Whip). Gulerødderne skrælle...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...