Udnyt æblehøsten: Gem æblerne rigtigt eller lav most

Mad

Danmark har nogle af verdens bedste æbler, fordi klimaet er så velegnet til dem. Hvis du ikke kan nå at bruge dine æbler, inden de bliver for gamle, findes der to enkle måder, hvorpå du kan få noget nyttigt ud af dem. Gem dem på den rigtige måde eller lav dem til æblemost.

 

Svært at udnytte den store æblehøst

Der er grænser for, hvor store mængder æbler, æblemos, æblekage og æblemarmelade en husholdning kan sætte til livs. Mange steder ligger æblerne blot og går til, måske fordi man opgiver at sylte og koge til mos i de store mængder. Selv den mest ihærdige husmoderlige type må give op her.

Gem æblerne eller lav æblemost

Omvendt er det også ulideligt at se på spandevis af æbler, der ligger og rådner. Hvis du ikke bryder dig om det spild, så har du to muligheder: Du kan høste æblerne og sørge for, at de opbevares optimalt. Det giver dig hjemmeavlede æbler i flere måneder. Eller du kan leje, låne eller købe en mostpresser og lave frisk æblemost.

Underjordisk æblelager

Generelt egner de tidligt høstede æblesorter sig ikke til lang tids opbevaring. Men de fleste af de andre sorter kan holde sig i månedsvis, hvis de opbevares rigtigt. Pluk æblerne forsigtigt, og læg dem fx i kasser af flamingo eller træ. Læg dem i lag adskilt af aviser. Skulle der være et råddent æble, så ødelægger det ikke alle de andre.

Æblerne må ikke få frost

Stil kassen mørkt og køligt. 0-6 grader er den optimale temperatur. Får æblerne frost, tager de skade. Og får de varme, fremskyndes modnings- og forrådnelsesprocessen. Stil kassen i et skur, et udhus, en garage eller et vindfang. Tjek jævnligt for rådne æbler, mus og frost. I tilfælde af frost dækkes æblerne til med gamle tæpper el.lign. Du kan også lave en kule. Grav et 40 cm dybt hul, og dæk bunden til med halm. Læg nu æblerne i kulen, dæk dem med halm og derefter et ca. 10 cm jordlag.

Klassiske æblesorter

Belle de boskoop: Er plukkemodent fra midten af oktober. Et udpræget madæble, som egner sig vældig godt til julestegene, vildt og fjerkræ. Kan holde indtil februar, hvis de opbevares rigtigt.

Coxorange: Plukkes i begyndelsen af oktober. Kan opbevares indtil januar. Et af de bedste spiseæbler.

Guldborg: Plukkes fra slutningen af august. Spises lige fra træet, da det kun kan opbevares en måneds tid.

Ingridmarie: Plukkes fra slutningen af oktober. Et godt spiseæble, som også er velegnet som madæble til fisk eller i salater. Kan typisk opbevares til et stykke ind i december.

Pigeon: Plukkes i november. Et rigtigt juleæble, som er velegnet både som spiseæble og som dekorativ julepynt. Kan opbevares indtil december-januar.

Discovery: Plukkemodent i begyndelsen af september. Et meget lækkert spiseæble. Kan holde sig til november.

Hjemmelavet most

Traditionen med at lave æblemost til eget brug er blomstret op igen, og det er der en god grund til. Du finder anvendelse for æblerne, og mosten er sund, rig på især C-vitamin og fri for sprøjtemidler og e-numre. Og så er det en hyggelig aktivitet, som hele familien kan samles om.

Du kan købe en mostpresser, men du kan også leje en presser på time- eller dagsbasis. Og endelig kan du aflevere din æblehøst på et mosteri og som betaling få most med hjem. 25 kg æbler giver ca. 20 liter most, som kan fryses (1 år) og ellers holde sig på køl i 5-6 dage. Har I ikke frugttræer, så besøg en plantage og pluk selv.

31 august 2005
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...