Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Mad

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal man rette sig efter, fx i forhold til hygiejnen? Her er 5 påstande, der ikke passer. 

Foto: iStock

5 myter om at sylte frugt og grøntsager

1. "Hvis maden fås på glas i butikken, kan man gøre det samme hjemme."
Nej, det passer slet ikke. Mad, som er industrilavet, er behandlet under meget strenge hygiejneforhold, og man kan slet ikke kopiere processen derhjemme. For eksempel er fabrikslavet mad tilberedt under højere temperaturer og forseglet i et fuldstændigt bakteriefrit miljø.

2. "Min mor og bedstemor syltede hele deres liv, og de blev aldrig syge."
For det første er det sikkert ikke sandt – folk fik også ondt i maven af fordærvet mad i gamle dage. Hvis der alligevel er et gran af sandhed i det, skyldes det, at de ældre generationer blev oplært i sylte- og henkognings-kunsten, og det var helt almindeligt at opbevare sommerens bær og frugter
glas.
Men i dag er vi ikke så skarpe til husholdsningstricks, og man kan altså ikke springe over, hvor gærdet er lavest her.
Når man sylter eller fermenterer frugt, grøntsager mv., er hygiejne
n og fremgangsmåden essentiel. Glassene skal være rengjorte og skyllet med Atamon. Find forskellige opskrifter på Dansukker. 

3. "Låget på glasset er skruet helt fast, og det virker lufttæt. Det er klar."
Et glas med hjemmelavet syltetøj er ikke bakteriefrit, bare fordi du har skruet låget godt på eller benytter gummibånds-modellen. Den mest sikre metode er at placere alle glas i vandbad.

Hvis der er mug på toppen, er der mug i det hele!

4. "Bare skrab muggen af syltetøjet, resten kan sagtens spises."
Når først der er mug på en fødevare, er sporerne i hele portionen, også selv de kun kan ses på toppen. Hvis du har åbnet et glas hjemmelavet syltetøj, og der kommer mug på efter opbevaring i køleskabet, er du nødt til at smide resten ud.
Vi spiser små mængder af mugsporer hver dag, og det skader os sjældent. Men nogle mennesker har et svækket immunforsvar i perioder, og de kan måske ikke tåle bare en lille klat syltetøj med usynlig mug.

5. "At sylte er farligt, hvis man ikke er professionel."
Nu har vi lige tudet dine ører fulde af regler, der skal overholdes, men hvis du netop følger de rette procedurer, er
hjemme-syltning en sjov og dejlig beskæftigelse. Og hvad er bedre end et glas hjemmelavet jordbærsyltetøj? Kig eventuelt i gamle kogebøger efter opkrifter og tips.

7 september 2016
0

Hjemmelavet chokoladeknas til julemåneden

Denne chokoladekonfekt er så nem, at ethvert barn kan lave den. Chokolade, rosiner og müsli er alt, du behøver til den knasende lækre julego...

0

Italiensk lagkage med friske jordbær

Ingredienser (ca. 8 pers.): Bunde 3 æg 125 g sukker 1 spsk. appelsinsaft 50 g hvedemel 50 g kartoffelmel 1 tsk. bagepulver 3/4 tsk. vaniljes...

0

Kartoffel/tun fad

1 kg skivede rå kartofler 2 ds. afdryppet tun naturel i vand 2 store løg 1/4 l fløde (9 eller 13 pct., red.) revet ost timian salt og...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...

0

Jordskokkesuppe med svampe

Efteråret banker på, og det er tid til en fyldig jordskokkesuppe med svampe.

0

Hurtig jordbæris

Når det er sommer, er det som om, der aldrig er is nok. Og i nogle få uger er der til gengæld nærmest overflod af friske jordbær. Det kan...

0

Havefestmenu til 12

Få opskrifterne på en lækker menu til havefesten - 120 kroner per person.

0

Fedtfattige æblemuffins

En lækker muffin, der sparer på kalorierne.

0

Mørbrad på kartoffelbund

Utraditionel mørbrad - perfekt til buffeten.

0

Sprød hornfisk

Få en let og lækker opskrift på hornfisk.

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Kartoffelsalat med røget laks og artiskok

Ingredienser (4 pers.):600 g kartofler 1 bdt. asparges 1 dåse artiskokhjerter 3 spsk. pesto 1 glas ovnbagte tomater 4 skiver røget laks...

0

Myslistænger

Ingredienser:75 g havregryn 25 g kokosmel 25 g hørfrø 25 g hakkede mandler 25 g rosiner 25 g solsikkekerner 100 g akaciehonning Sådan gør...

0

Godt til grillbøffen

Her er nye ideer til spændende tilbehør, når dagens menu står på en god bøf, der skal grilles i haven.

0

Laksekoteletter i grønt

En let og hurtig ret, som jeg ofte er blevet rost for. 2 laksekoteletter à 125 g, 2 løg, 2-3 gulerødder, 1 peberfrugt i strimler, 250 g...