Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal man rette sig efter, fx i forhold til hygiejnen? Her er 5 påstande, der ikke passer. 

5 myter om at sylte frugt og grøntsager


5 myter om at sylte frugt og grøntsager

1. “Hvis maden fås på glas i butikken, kan man gøre det samme hjemme.”
Nej, det passer slet ikke. Mad, som er industrilavet, er behandlet under meget strenge hygiejneforhold, og man kan slet ikke kopiere processen derhjemme. For eksempel er fabrikslavet mad tilberedt under højere temperaturer og forseglet i et fuldstændigt bakteriefrit miljø.

2. “Min mor og bedstemor syltede hele deres liv, og de blev aldrig syge.”
For det første er det sikkert ikke sandt – folk fik også ondt i maven af fordærvet mad i gamle dage. Hvis der alligevel er et gran af sandhed i det, skyldes det, at de ældre generationer blev oplært i sylte- og henkognings-kunsten, og det var helt almindeligt at opbevare sommerens bær og frugter
glas.
Men i dag er vi ikke så skarpe til husholdsningstricks, og man kan altså ikke springe over, hvor gærdet er lavest her.
Når man sylter eller fermenterer frugt, grøntsager mv., er hygiejne
n og fremgangsmåden essentiel. Glassene skal være rengjorte og skyllet med Atamon. Find forskellige opskrifter på Dansukker. 

3. Låget på glasset er skruet helt fast, og det virker lufttæt. Det er klar.”
Et glas med hjemmelavet syltetøj er ikke bakteriefrit, bare fordi du har skruet låget godt på eller benytter gummibånds-modellen. Den mest sikre metode er at placere alle glas i vandbad.

Hvis der er mug på toppen, er der mug i det hele!

4. “Bare skrab muggen af syltetøjet, resten kan sagtens spises.”
Når først der er mug på en fødevare, er sporerne i hele portionen, også selv de kun kan ses på toppen. Hvis du har åbnet et glas hjemmelavet syltetøj, og der kommer mug på efter opbevaring i køleskabet, er du nødt til at smide resten ud.
Vi spiser små mængder af mugsporer hver dag, og det skader os sjældent. Men nogle mennesker har et svækket immunforsvar i perioder, og de kan måske ikke tåle bare en lille klat syltetøj med usynlig mug.

5. “At sylte er farligt, hvis man ikke er professionel.”
Nu har vi lige tudet dine ører fulde af regler, der skal overholdes, men hvis du netop følger de rette procedurer, er
hjemme-syltning en sjov og dejlig beskæftigelse. Og hvad er bedre end et glas hjemmelavet jordbærsyltetøj? Kig eventuelt i gamle kogebøger efter opkrifter og tips.

Mest læste artikler