Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Mad

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal man rette sig efter, fx i forhold til hygiejnen? Her er 5 påstande, der ikke passer. 

Foto: iStock

5 myter om at sylte frugt og grøntsager

1. "Hvis maden fås på glas i butikken, kan man gøre det samme hjemme."
Nej, det passer slet ikke. Mad, som er industrilavet, er behandlet under meget strenge hygiejneforhold, og man kan slet ikke kopiere processen derhjemme. For eksempel er fabrikslavet mad tilberedt under højere temperaturer og forseglet i et fuldstændigt bakteriefrit miljø.

2. "Min mor og bedstemor syltede hele deres liv, og de blev aldrig syge."
For det første er det sikkert ikke sandt – folk fik også ondt i maven af fordærvet mad i gamle dage. Hvis der alligevel er et gran af sandhed i det, skyldes det, at de ældre generationer blev oplært i sylte- og henkognings-kunsten, og det var helt almindeligt at opbevare sommerens bær og frugter
glas.
Men i dag er vi ikke så skarpe til husholdsningstricks, og man kan altså ikke springe over, hvor gærdet er lavest her.
Når man sylter eller fermenterer frugt, grøntsager mv., er hygiejne
n og fremgangsmåden essentiel. Glassene skal være rengjorte og skyllet med Atamon. Find forskellige opskrifter på Dansukker. 

3. "Låget på glasset er skruet helt fast, og det virker lufttæt. Det er klar."
Et glas med hjemmelavet syltetøj er ikke bakteriefrit, bare fordi du har skruet låget godt på eller benytter gummibånds-modellen. Den mest sikre metode er at placere alle glas i vandbad.

Hvis der er mug på toppen, er der mug i det hele!

4. "Bare skrab muggen af syltetøjet, resten kan sagtens spises."
Når først der er mug på en fødevare, er sporerne i hele portionen, også selv de kun kan ses på toppen. Hvis du har åbnet et glas hjemmelavet syltetøj, og der kommer mug på efter opbevaring i køleskabet, er du nødt til at smide resten ud.
Vi spiser små mængder af mugsporer hver dag, og det skader os sjældent. Men nogle mennesker har et svækket immunforsvar i perioder, og de kan måske ikke tåle bare en lille klat syltetøj med usynlig mug.

5. "At sylte er farligt, hvis man ikke er professionel."
Nu har vi lige tudet dine ører fulde af regler, der skal overholdes, men hvis du netop følger de rette procedurer, er
hjemme-syltning en sjov og dejlig beskæftigelse. Og hvad er bedre end et glas hjemmelavet jordbærsyltetøj? Kig eventuelt i gamle kogebøger efter opkrifter og tips.

7 september 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...