Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Mad

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal man rette sig efter, fx i forhold til hygiejnen? Her er 5 påstande, der ikke passer. 

Foto: iStock

5 myter om at sylte frugt og grøntsager

1. "Hvis maden fås på glas i butikken, kan man gøre det samme hjemme."
Nej, det passer slet ikke. Mad, som er industrilavet, er behandlet under meget strenge hygiejneforhold, og man kan slet ikke kopiere processen derhjemme. For eksempel er fabrikslavet mad tilberedt under højere temperaturer og forseglet i et fuldstændigt bakteriefrit miljø.

2. "Min mor og bedstemor syltede hele deres liv, og de blev aldrig syge."
For det første er det sikkert ikke sandt – folk fik også ondt i maven af fordærvet mad i gamle dage. Hvis der alligevel er et gran af sandhed i det, skyldes det, at de ældre generationer blev oplært i sylte- og henkognings-kunsten, og det var helt almindeligt at opbevare sommerens bær og frugter
glas.
Men i dag er vi ikke så skarpe til husholdsningstricks, og man kan altså ikke springe over, hvor gærdet er lavest her.
Når man sylter eller fermenterer frugt, grøntsager mv., er hygiejne
n og fremgangsmåden essentiel. Glassene skal være rengjorte og skyllet med Atamon. Find forskellige opskrifter på Dansukker. 

3. "Låget på glasset er skruet helt fast, og det virker lufttæt. Det er klar."
Et glas med hjemmelavet syltetøj er ikke bakteriefrit, bare fordi du har skruet låget godt på eller benytter gummibånds-modellen. Den mest sikre metode er at placere alle glas i vandbad.

Hvis der er mug på toppen, er der mug i det hele!

4. "Bare skrab muggen af syltetøjet, resten kan sagtens spises."
Når først der er mug på en fødevare, er sporerne i hele portionen, også selv de kun kan ses på toppen. Hvis du har åbnet et glas hjemmelavet syltetøj, og der kommer mug på efter opbevaring i køleskabet, er du nødt til at smide resten ud.
Vi spiser små mængder af mugsporer hver dag, og det skader os sjældent. Men nogle mennesker har et svækket immunforsvar i perioder, og de kan måske ikke tåle bare en lille klat syltetøj med usynlig mug.

5. "At sylte er farligt, hvis man ikke er professionel."
Nu har vi lige tudet dine ører fulde af regler, der skal overholdes, men hvis du netop følger de rette procedurer, er
hjemme-syltning en sjov og dejlig beskæftigelse. Og hvad er bedre end et glas hjemmelavet jordbærsyltetøj? Kig eventuelt i gamle kogebøger efter opkrifter og tips.

07 september 2016
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...