Frugtskrællen er gerne fyldt med næring og vi­taminer, så udnyt en­delig hele frugten, hvis du kan.
Frugtskrællen er gerne fyldt med næring og vi­taminer, så udnyt en­delig hele frugten, hvis du kan.

Tør årets høst

Mad

Har du overskud af grønt og frugt fra årets høst, kan du prøve at tørre. Det er nemt og smager dejligt. Prøv eksempelvis med æbler, jordbær, hindbær og banan – det er ren slik.


Tør frugt og grønt i en tørremaskine

Det er let og enkelt at tørre flere af havens råvarer selv. Du kan tørre både urter og grøntsager i et lunt og tørt rum - fx. et fyrrum. Du kan også investere i en tørremaskine til ca. 1.000 kr. En tørremaskine tørrer urter i bakker, der er stablet oven på hinanden, og en propel blæser 40° varm luft op gennem urterne. De tørrer færdig i løbet af få timer og kan gemmes væk.

Brug tørret frugt som slik
De tørrede råvarer kan enten spises som slik, fx jordbær, hind­bær, banan, blomme, pære og æblestykker, mens andre tørrede produkter bør udblødes før brug, fx gulerødder, kål, tomater, bønner og svampe.

Brug kun friske råvarer
Brug altid friske og sunde råvarer. Du kan godt udnytte stødte bær og frugter, bare den beskadigede del skæres bort. Jo mere moden frugter og bær er, jo sødere er de gerne i smagen.

Blanchér grøntsagerne før tørring
Før grøntsager skal tørres, bør de blancheres ved at dyppe dem i kogende vand i ca. 3 minutter. Dette sikrer en bedre holdbarhed efter tørring, der sker dog et mindre tab af vitaminer, og det forkorter tørreprocessen.

Pas på varmen, når du tørrer
Pluk helst urter om morgenen, hvor indholdet af de æteriske olier er højest. Krydderurter indeholder flygtige æteriske olier, der fordamper, hvis temperaturen kommer over 40°. Mange råvarer bør heller ikke tørres i direkte sol, da både B- og C-vitaminer let forsvinder ved det. En bageovn har som regel en mimumsindstilling på 50°, og derfor kan det ikke anbefales at tørre urter i ovn.

Gem de tørre krydderurter på pose
Buketter med krydderurter kan bundtes og hænges op i et mørkt lokale, hvor der er ventileret. Når buketterne er tørre, kan de puttes i papirposer og gemmes, til de skal blandes og findeles til krydderi eller urtete. Jo mere skånsomt du behandler de tørrede råvarer, jo bedre beholder de smag, duft, farve og næring.

Sådan tørrer du æble, gulerod, krydderurter og svampe

  • Æbler kan skæres i ringe og hænges på snor. Tør ringene ved komfuret eller ved oliefyret. Sørg dog altid for, at der ikke er røg i lokalet, hvor råvarerne tørres.
  • Gulerødder, der er ved at rynke, kan renses og skæres i tynde skiver. De er tørre til at gemme efter ca. 6 -12 timer i tørremaskine.
  • Krydderurter tørrer efter få timer og kan gemmes på brune glas.
  • Svampe renses for jord og blade, skæres fint i skiver eller skæres i mindre bidder og tørrer i få timer.
19 juli 2011
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...