Frugtskrællen er gerne fyldt med næring og vi­taminer, så udnyt en­delig hele frugten, hvis du kan.
Frugtskrællen er gerne fyldt med næring og vi­taminer, så udnyt en­delig hele frugten, hvis du kan.

Tør årets høst

Mad

Har du overskud af grønt og frugt fra årets høst, kan du prøve at tørre. Det er nemt og smager dejligt. Prøv eksempelvis med æbler, jordbær, hindbær og banan – det er ren slik.


Tør frugt og grønt i en tørremaskine

Det er let og enkelt at tørre flere af havens råvarer selv. Du kan tørre både urter og grøntsager i et lunt og tørt rum - fx. et fyrrum. Du kan også investere i en tørremaskine til ca. 1.000 kr. En tørremaskine tørrer urter i bakker, der er stablet oven på hinanden, og en propel blæser 40° varm luft op gennem urterne. De tørrer færdig i løbet af få timer og kan gemmes væk.

Brug tørret frugt som slik
De tørrede råvarer kan enten spises som slik, fx jordbær, hind­bær, banan, blomme, pære og æblestykker, mens andre tørrede produkter bør udblødes før brug, fx gulerødder, kål, tomater, bønner og svampe.

Brug kun friske råvarer
Brug altid friske og sunde råvarer. Du kan godt udnytte stødte bær og frugter, bare den beskadigede del skæres bort. Jo mere moden frugter og bær er, jo sødere er de gerne i smagen.

Blanchér grøntsagerne før tørring
Før grøntsager skal tørres, bør de blancheres ved at dyppe dem i kogende vand i ca. 3 minutter. Dette sikrer en bedre holdbarhed efter tørring, der sker dog et mindre tab af vitaminer, og det forkorter tørreprocessen.

Pas på varmen, når du tørrer
Pluk helst urter om morgenen, hvor indholdet af de æteriske olier er højest. Krydderurter indeholder flygtige æteriske olier, der fordamper, hvis temperaturen kommer over 40°. Mange råvarer bør heller ikke tørres i direkte sol, da både B- og C-vitaminer let forsvinder ved det. En bageovn har som regel en mimumsindstilling på 50°, og derfor kan det ikke anbefales at tørre urter i ovn.

Gem de tørre krydderurter på pose
Buketter med krydderurter kan bundtes og hænges op i et mørkt lokale, hvor der er ventileret. Når buketterne er tørre, kan de puttes i papirposer og gemmes, til de skal blandes og findeles til krydderi eller urtete. Jo mere skånsomt du behandler de tørrede råvarer, jo bedre beholder de smag, duft, farve og næring.

Sådan tørrer du æble, gulerod, krydderurter og svampe

  • Æbler kan skæres i ringe og hænges på snor. Tør ringene ved komfuret eller ved oliefyret. Sørg dog altid for, at der ikke er røg i lokalet, hvor råvarerne tørres.
  • Gulerødder, der er ved at rynke, kan renses og skæres i tynde skiver. De er tørre til at gemme efter ca. 6 -12 timer i tørremaskine.
  • Krydderurter tørrer efter få timer og kan gemmes på brune glas.
  • Svampe renses for jord og blade, skæres fint i skiver eller skæres i mindre bidder og tørrer i få timer.
19. juli 2011
Mere om Mad

Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtige og smagfulde ingefærshots med æble, der booster dit immunforsvar.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.