Frugtskrællen er gerne fyldt med næring og vi­taminer, så udnyt en­delig hele frugten, hvis du kan.
Frugtskrællen er gerne fyldt med næring og vi­taminer, så udnyt en­delig hele frugten, hvis du kan.

Tør årets høst

Mad

Har du overskud af grønt og frugt fra årets høst, kan du prøve at tørre. Det er nemt og smager dejligt. Prøv eksempelvis med æbler, jordbær, hindbær og banan – det er ren slik.


Tør frugt og grønt i en tørremaskine

Det er let og enkelt at tørre flere af havens råvarer selv. Du kan tørre både urter og grøntsager i et lunt og tørt rum - fx. et fyrrum. Du kan også investere i en tørremaskine til ca. 1.000 kr. En tørremaskine tørrer urter i bakker, der er stablet oven på hinanden, og en propel blæser 40° varm luft op gennem urterne. De tørrer færdig i løbet af få timer og kan gemmes væk.

Brug tørret frugt som slik
De tørrede råvarer kan enten spises som slik, fx jordbær, hind­bær, banan, blomme, pære og æblestykker, mens andre tørrede produkter bør udblødes før brug, fx gulerødder, kål, tomater, bønner og svampe.

Brug kun friske råvarer
Brug altid friske og sunde råvarer. Du kan godt udnytte stødte bær og frugter, bare den beskadigede del skæres bort. Jo mere moden frugter og bær er, jo sødere er de gerne i smagen.

Blanchér grøntsagerne før tørring
Før grøntsager skal tørres, bør de blancheres ved at dyppe dem i kogende vand i ca. 3 minutter. Dette sikrer en bedre holdbarhed efter tørring, der sker dog et mindre tab af vitaminer, og det forkorter tørreprocessen.

Pas på varmen, når du tørrer
Pluk helst urter om morgenen, hvor indholdet af de æteriske olier er højest. Krydderurter indeholder flygtige æteriske olier, der fordamper, hvis temperaturen kommer over 40°. Mange råvarer bør heller ikke tørres i direkte sol, da både B- og C-vitaminer let forsvinder ved det. En bageovn har som regel en mimumsindstilling på 50°, og derfor kan det ikke anbefales at tørre urter i ovn.

Gem de tørre krydderurter på pose
Buketter med krydderurter kan bundtes og hænges op i et mørkt lokale, hvor der er ventileret. Når buketterne er tørre, kan de puttes i papirposer og gemmes, til de skal blandes og findeles til krydderi eller urtete. Jo mere skånsomt du behandler de tørrede råvarer, jo bedre beholder de smag, duft, farve og næring.

Sådan tørrer du æble, gulerod, krydderurter og svampe

  • Æbler kan skæres i ringe og hænges på snor. Tør ringene ved komfuret eller ved oliefyret. Sørg dog altid for, at der ikke er røg i lokalet, hvor råvarerne tørres.
  • Gulerødder, der er ved at rynke, kan renses og skæres i tynde skiver. De er tørre til at gemme efter ca. 6 -12 timer i tørremaskine.
  • Krydderurter tørrer efter få timer og kan gemmes på brune glas.
  • Svampe renses for jord og blade, skæres fint i skiver eller skæres i mindre bidder og tørrer i få timer.
19 juli 2011
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...