Sprød svær på flæskestegen - sådan gør du

Mad

Flæskesvær skal være tilpas gylden, tilpas salt og helt sikkert sprød og knasende. Vi har spurgt to stjernekokke til råds om den drilske svær. Få Claus Meyers og James Prices tips til den sprøde svær og andre sjove og anderledes tips.

Spød svær på flæskestegen juleaften - det er altid spændende, om det lykkes.
Spød svær på flæskestegen juleaften - det er altid spændende, om det lykkes. Foto: Colourbox

Dansk Husmoder Leksikon om sprød svær

Der er mange forskellige bud på, hvordan man får sværet på flæskestegen sprød. Her har vi samlet nogle af de mest autoritative røster fra et husmoderleksikon anno 1949 til Claus Meyer. Vi lægger ud med Dansk Husmoderleksikon fra:

Sværen ridses med skarp kniv, gnides med salt og steges sprød, hvilket sker ved flittig drypning med skyen i de første ¾ af stegetiden. Derefter ophører drypningen, og ovndøren stilles paa klem den sidste trediedel af stegningen. 

Brug citronsaft eller eddike og få sprøde svær

Hæld lidt citronsaft, ud over sværene, når der er ca. en times stegetid tilbage, så affedtes sværene, hvilket giver perfekte svær.

Eller gør som i Kina og brug eddike til at få den sprøde svær: Gnid sværen med eddike inden stegningen – sådan gør man også i Kina!

Stegen skal måske koges først

Undersøg sværen først: Er sværen lys og smidig, er det ikke nødvendigt at koge den først, men er den hård og gullig, skal du koge den først, ved at lægge stegen "på hovedet" i den første halvdel af stegetiden. Så er du sikker på en sprød og boblende svær.

Få saltet til at sidde fast

Hvis det er svært at få saltet ned imellem rillerne, så lad stegen stege lidt i ovnen, inden der tilsættes salt. Så skiller sværen af varmen og rillerne fremstår tydelige, og man kan nemt drysse salt over.

Læs også: 6 rengøringstips med tandpasta

Øl giver sprød svær

Når der er en time tilbage af stegetiden, kan man hælde en kop øl over stegen. Det affedter sværene og giver perfekte svær. Som en ekstra bonus bliver sovsen af stegeskyen ekstra lækker.

James Price, tv-stjerne-kok og kogebogsforfatter

Du skal købe stegen hos en god slagter, og fortælle ham, at det er til en flæskesteg. Der skal nemlig være et godt fedtlag for at få sprød svær. Gå alle ridser efter – de skal nå ned til liiige over kødet – hver og en. Gnid så salt ned mellem hver og en. Vær grundig og ikke fedtet med saltet, for det er her hele forskellen ligger. Saltet trækker vandet ud af fedtet, og gør sværen sprød.

James' stegetips

Jeg kyler stegen ind i en 200° varm ovn. Hvis ikke sværen er helt, som den skal være, når stegetiden er slut, er det bare på med grillen. Men her skal man altså være vaks ved havelågen! Den kan lynhurtigt få for meget - og ende med en lidt for mørk steg. Så hold godt øje med den, når grillen er tændt.

Claus Meyer, Gastronomisk iværksætter og kogebogsforfatter

Rids sværen smalt ( ½ cm) og helt ned til kødet. Har slagteren ridset stegen, så gå den efter, nogle gange er ridserne ikke dybe nok, specielt ikke i siderne. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær, og sørg for, at sværen ligger vandret under stegningen. Det kan du fx gøre ved at lægge stanniol eller kartoffelstykker under stegen i den laveste side. Hvis du vil have boblende svær, skal ovnens temperatur op på 225-250°. Brug et stegetermometer. Når centrum-temperaturen når 65°, er stegen færdig.

Læs også: Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

20 oktober 2011
0

9 madvarer, der ødelægger din søvn

Har du svært ved at få en ordentlig nattesøvn, så kan det sagtens være disse 9 madvarer som er skyldige i at ødelægge din søvn.

0

5 madvarer der hjælper dig med at falde i søvn

Vil du gerne sove bedre, så er her 5 madvarer, som kan hjælpe med til at gøre dig parat til en god nats søvn. Det er mad, der er fuld af...

0

10 overraskende ting, du kan genbruge syltelage til

Lad være med at hælde lagen ud, når sylteglasset er tomt - du kan nemlig genbruge lagen til mange praktiske ting.

0

Nemt trick: Hold æbler friske, efter de er blevet skåret op

Aldrig mere kedelige æbler i madpakkerne! Med denne enkle og anderledes måde at skære æbler op på og opbevare dem, vil dine æbler fremover...

0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...