Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.
Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.

Spiselige svampe - sådan genkender du dem

Mad

Der findes masser af lækre svampe i naturen - med enkle forholdsregler kan du samle et forråd til efterårets lækre gryderetter.


  Foto: Anemette Olesen
   
Spiselig rørhat

Boletus edulis. Svampe med kødfuld konsistens og forsynet med rør på undersiden af hatten tilhører rørhattene. De fleste af dem er gode spisesvampe bl.a. spiselig rørhat eller Karl Johan.

Som en overkrydder

Hatten har form og farve som en overkrydder, og rørene på hattens underside er først lyse med meget fine poremundinger, der sidenhen bliver olivengrønne og får grovere porer. Hele svampen lugter behageligt, og smagen kan nærmest sammenlignes med hasselnødder. Svampen vokser i løvskov og nåleskov.

  Foto: Garden Picture Library
   
Judasøre

Auricularia auricula – judae. Judasøre indsamles fra gamle hyldetræer. Den tørres og opblødes først ved brug. Judas, der forrådte Jesus med et kys, gik hen og hængte sig i et hyldetræ – denne legende har givet navn til svampen.

Samles i fugtigt vejr
Svampen vokser frem på hylden med facon som et øre. Judasøre er blevet brugt som erstatning for kostbare trøfler i pølser m.m. Den indsamles gerne i fugtigt vejr, og kun unge og faste svampe kan bruges. Når den er færdigtørret, kan den knuses som krydderi og kommes på glas.

Grove pandekager med grøntsagsfyld
Dej:
1 spsk. tørret brændenælde eller dild
125 g hvedemel
125 g grahamsmel
2½ dl mælk
1 dl urtete eller vand
2 æg.

Fyld:
2 pastinakker
250 g rørhatte
1 peberfrugt
1 løg
2 tomater
3 dl kogte ris
3 dl cremefraiche
1 dl grøntsagsbouillion

Dejen røres sammen ved, at mælken røres ud i mel og tørret pulveriseret brændenælde/dild. Æggene piskes i, og dejen hviler 20 min., før der steges pandekager på en pande med varm olivenolie. Pastinakkerne skæres i små stave, rørhattene renses og skives, og peberfrugt og løg skæres i tynde skiver. Grøntsagerne svitses let på panden, og kogte ris, tomater i tern samt cremefraiche og grøntsagsbouillion tilsættes. Når pandekagerne er færdigstegte, fordeles fyldet på hver halvdel af pandekagerne, og de rulles sammen. Drys persille over.

17 september 2009
0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

7 ting du ikke må gøre, når du bager

Det kan godt være en udfordring at få kage- eller brødopskriften til at blive lige præcis, som man gerne vil have den. Her er nogle tips og...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

1

Fyldte squash

Udhul en squash og kom lækkert og dekorativt fyld i.

0

Spansk frokostret

Piperade stammer fra Basker­landet og er en lækker blanding af solmodne peberfrugter, løg og tomater med æg. 3 store røde peberfrugter ½...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Salat med kyllingelever

Ingredienser (4 pers.): 500 g kyllingelever 1 spsk. olivenolie 1 spsk. akaciehonningSalt, peber300 g rucolasalat 25 g pinjekerner 2 spsk....

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Nem pastatærte med skinke

Ca. 150 g pasta f.eks. skruer, 1 stor gulerod, 1 løg, 100 g champignon, 1/2 squash (lille), 1 spsk olie, 150 g kogt skinke eller hamburgerr...

0

Sandwich med hytteost

Sandwichbrød, 200 g hytteost, 1/2 rød fint hakket peber-frugt, 75 g skinke i tern, 2 hårdkogte hakkede æg, purløg, salt og peber. Tilbehør:...

0

Bradepandekage med ananas

Det skal du bruge:3 æg, 250 g sukker, 250 g hvedemel, 3 tsk bagepulver, 1 1/2 dl mælk, 75 g smeltet smør eller margarine, 12 skiver ananas,...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.