Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.
Andre spiselige svampe i Danmark, der er lette at genkende i naturen, er markchampignon, almindelig kantarel, og tragtkantarel.

Spiselige svampe - sådan genkender du dem

Mad

Der findes masser af lækre svampe i naturen - med enkle forholdsregler kan du samle et forråd til efterårets lækre gryderetter.


  Foto: Anemette Olesen
   
Spiselig rørhat

Boletus edulis. Svampe med kødfuld konsistens og forsynet med rør på undersiden af hatten tilhører rørhattene. De fleste af dem er gode spisesvampe bl.a. spiselig rørhat eller Karl Johan.

Som en overkrydder

Hatten har form og farve som en overkrydder, og rørene på hattens underside er først lyse med meget fine poremundinger, der sidenhen bliver olivengrønne og får grovere porer. Hele svampen lugter behageligt, og smagen kan nærmest sammenlignes med hasselnødder. Svampen vokser i løvskov og nåleskov.

  Foto: Garden Picture Library
   
Judasøre

Auricularia auricula – judae. Judasøre indsamles fra gamle hyldetræer. Den tørres og opblødes først ved brug. Judas, der forrådte Jesus med et kys, gik hen og hængte sig i et hyldetræ – denne legende har givet navn til svampen.

Samles i fugtigt vejr
Svampen vokser frem på hylden med facon som et øre. Judasøre er blevet brugt som erstatning for kostbare trøfler i pølser m.m. Den indsamles gerne i fugtigt vejr, og kun unge og faste svampe kan bruges. Når den er færdigtørret, kan den knuses som krydderi og kommes på glas.

Grove pandekager med grøntsagsfyld
Dej:
1 spsk. tørret brændenælde eller dild
125 g hvedemel
125 g grahamsmel
2½ dl mælk
1 dl urtete eller vand
2 æg.

Fyld:
2 pastinakker
250 g rørhatte
1 peberfrugt
1 løg
2 tomater
3 dl kogte ris
3 dl cremefraiche
1 dl grøntsagsbouillion

Dejen røres sammen ved, at mælken røres ud i mel og tørret pulveriseret brændenælde/dild. Æggene piskes i, og dejen hviler 20 min., før der steges pandekager på en pande med varm olivenolie. Pastinakkerne skæres i små stave, rørhattene renses og skives, og peberfrugt og løg skæres i tynde skiver. Grøntsagerne svitses let på panden, og kogte ris, tomater i tern samt cremefraiche og grøntsagsbouillion tilsættes. Når pandekagerne er færdigstegte, fordeles fyldet på hver halvdel af pandekagerne, og de rulles sammen. Drys persille over.

17. september 2009
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.