Spis bananen, før den dør

Mad

Der er panik i bananbranchen. En virus er ved at brede sig til den banansort, som udgør 99 % af verdenshandlen. Og det er kun et spørgsmål om tid, før den lægger bananmarkerne i hele verden øde. 

99 % af alle solgte bananer kommer fra samme sort
99 % af alle solgte bananer kommer fra samme sort Foto: iStockphoto

Yes, we have no bananas

Kender du sangtitlen: Yes, we have no bananas? Det lyder, som bare endnu en pudsig sang fra The Great American Songbook, men den er meget mere end det. Den er også et vidnesbyrd om sidste gang banan-apokalypsen ramte verdenen. 

Gros Michel vs. Cavendish

Det var tilbage i midten af det forrige århundrede. Der var det en anden bananart, der dominerede markedet. Den hed Gros Michel, og den var efter sigende meget bedre end den banart, Cavendish, der med 99 % af markedet, dominerer handlen i dag.

Gros Michel blev nemlig ikke lige så let stødt som Cavendish, den modnede meget lettere, holdt sig også meget bedre, og så var den også meget sødere - Æv! Men lige lidt hjælper det, når Panama-sygen rammer...

Panama-sygen

Panama-sygen er en svampesygdom, som først dukkede op i Australien i slutningen af 1800-tallet. Dengang var verden ikke lige så tæt forbundet, så det tog sin tid for sygdommen at sprede sig til det kontintent, som den bare ikke måtte nå - Sydamerika.

Dengang som nu er Sydamerika epicentret for bananproduktionen, og det var Gros Michel, der blev dyrket over det hele. Derfor var katastrofen total, da Gros Michel's uddøen på kort tid i midten af forrige århundrede lagde bananplantagerne øde.

Det tog lang tid for bananbranchen at nå tilbage til fortidens produktionsrater. Da det skete, var det med Cavendish som galleonsfigur. For selvom den var lidt kedeligere, så var den - på det tidspunkt - immun over for Panama-sygen. 

Læs også:

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din...

Ny mutation af Pananma-sygen

Men den slags onder har det med at mutere. For 50 år siden begyndte en ny mutation af Panama-sygen at sprede sig fra Sydøstasien. Den har nu spredt sig til både Mellemøsten og Afrika, og så er det kun et spørgsmål om tid før - Yes, we have no banana...

Kartoffelsygen i Irland

Historien er fuld af paralleleksempler på bananplagen. Den mest kendte og mest afskrækkende er kartoffelpesten i Irland i 18-tallet. Den endte med at tage livet af hundrede tusinder af mennesker og forårsage en irsk masseudvandring til USA.

Problemet var dengang, at alle, der dyrkede kartofler i Irland, holdt sig til én og samme sort, så da denne kartoffelsort blev ramt af en lammende svampesyge, så var følgevirkningerne i et på den tid meget forarmet Irland ekstreme.

Kritik af moderne landbrugsproduktion

Det er den samme fejltagelse, verden er ved at begå med bananerne. 99 % af alle bananproduktion bør ifølge enhver sund fornuft ikke lægges over på kun én banansort. Alle æg bør ikke lægges i samme kurv - så enkelt er det.

Verden dør nok ikke ud af den grund, og hundredetusinder af bananbønner må nok heller ikke lade livet i denne omgang, men Panamasygen leder opmærksomheden hen på den uhensigtigsmæssige måde, verden har organseret visse dele af sin landbrugsorganisation på.

Så skynd dig at spise Cavendish-bananen, før den dør ud. Den sygdomsfrie banan, der til syvende og sidst vil erstatte Cavendish, smager muligvis meget ringere. Allerbedst ville det dog være, hvis bananbranchen satsede på mere end kun én banan. Måske 2 denne gang? 

Kilde: Washington Post

Læs også:

Kaffegrums kan løse dine hverdags-problemer

Oftest havner kaffegrums i skraldespanden, når kaffen er brygget. Men vidste du, at det tørre grums faktisk kan gøre gavn og bruges til...

9. december 2015
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.