Hjemmelavet rabarber-chutney smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad.
Hjemmelavet rabarber-chutney smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad.

Sommerens søde glas

Mad

Bevar og forlæng sommerens sødme. Med chili, vanilje og vodka fornyr du den traditionelle syltning. Se her, hvordan du får udnyttet squash, rabarber, rødbeder, rødkål og græskar.


Syltede rødbeder
2 kg rødbeder
vand
1 l eddike
2 dl æblecider-eddike
½ kg sukker
2 hele chilier
2 spsk. friskhakket rosmarin
10 friske kviste timian
2 løg

Sådan gør du:
Kog de rengjorte rødbeder med skræl ca. 1 time i vand, der lige dækker. Kog en lage ca. 10 min. af eddike, æblecider-eddike, sukker, chilier (flækkede og uden frø), rosmarin, timian og løg i ringe. Kom rødbederne i koldt vand og gnid skrællen af dem. Skær dem i skiver, kom dem på skoldede glas og hæld lagen over. Vent helst et par uger med at nyde resultatet. De smager bedre, når de har fået lov at trække.

Foto: Lene K.
Syltet rødkål
1 rødkål
Ca. 1 spsk. olivenolie
1-2 dl balsamico-eddike
3 spsk. honning
½ tsk. stødt kanel
1 knsp. stødt kardemomme
200 g soltørrede tranebær
1 frisk chili
250 g groft hakkede valnødder/mandler, ristet i 1 tsk. salt

Sådan gør du:

Skær rødkålen i tynde strimler og svits dem møre i olien på panden. Kom eddike, sukker, kanel og kardemomme ved, rør rundt og lad rødkålen simre ca. 5 min. Når rødkålen er kølet af, blandes den med tranebær, chili (flækkes, indmaden fjernes, og skallen hakkes meget fint) og saltristede nødder.

Rabarber-chutney
Foto: Lene K
Linktekst1 kg rabarber
3-4 røde, friske chilier
3-400 g sukker
1 dl eddike
1 håndfuld hakkede mandler
½ dl mørk rom

Sådan gør du:

Skyl og rens rabarberne og hak dem groft. Flæk chilierne, fjern indmaden og hak dem fint. Kom rabarber og chili i en gryde sammen med sukker og eddike. Kog op og lad simre i ca. ½ time. Tilsæt de hakkede mandler og rom til sidst. Kom chutneyen på rene glas. Smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad. Du kan også bruge squash eller græskar i stedet for rabarber, eller du kan blande med rabarber.

Foto: Lene K.Rabarbersaft
3 kg rabarber
3½ dl vand
4 vaniljestænger
Saft fra 2 friske lime
400-600 g sukker
Atamon

Sådan gør du:

Skyl og rens rabarberne, skær dem i skiver og kog dem møre i vand sammen med vaniljestængerne, som blot er flækkede. Når rabarberne er helt udkogte, dryppes saften af gennem et rent klæde lagt over en si eller et dørslag. Kom saften i en gryde sammen med limesaft og sukker. Mængden af sukker afhænger af din søde tand og af rabarbernes sødme. Giv saften et hurtigt opkog. Skum af. Tilsæt atamon og kom den færdige saft på rengjorte, atamon skyllede og skoldede flasker.

Tips til holdbar syltning
  • Det er brugen af sukker og eddike, der konserverer.
  • Du skal spise dine syltede sager inden for et år.
  • Brug rengjorte redskaber og rengjorte glas og flasker.
  • Vask først glassene i enten opvaskemaskine eller opvaskemiddel.
  • Skyl glassene i vand med atamon og skold dem.
  • Opbevar glassene med de syltede sager tørt og køligt.
6. juli 2007
Mere om Mad

Nem og hurtig opskrift på smagfulde ingefærshots

Mad Ingefærshots indeholder en masse gode ingredienser, der styrker dit immunforsvar. Idényt giver dig den perfekte opskift på hurtige og smagfulde ingefærshots med æble, der booster dit immunforsvar.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet...

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.