Hjemmelavet rabarber-chutney smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad.
Hjemmelavet rabarber-chutney smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad.

Sommerens søde glas

Mad

Bevar og forlæng sommerens sødme. Med chili, vanilje og vodka fornyr du den traditionelle syltning. Se her, hvordan du får udnyttet squash, rabarber, rødbeder, rødkål og græskar.


Syltede rødbeder
2 kg rødbeder
vand
1 l eddike
2 dl æblecider-eddike
½ kg sukker
2 hele chilier
2 spsk. friskhakket rosmarin
10 friske kviste timian
2 løg

Sådan gør du:
Kog de rengjorte rødbeder med skræl ca. 1 time i vand, der lige dækker. Kog en lage ca. 10 min. af eddike, æblecider-eddike, sukker, chilier (flækkede og uden frø), rosmarin, timian og løg i ringe. Kom rødbederne i koldt vand og gnid skrællen af dem. Skær dem i skiver, kom dem på skoldede glas og hæld lagen over. Vent helst et par uger med at nyde resultatet. De smager bedre, når de har fået lov at trække.

Foto: Lene K.
Syltet rødkål
1 rødkål
Ca. 1 spsk. olivenolie
1-2 dl balsamico-eddike
3 spsk. honning
½ tsk. stødt kanel
1 knsp. stødt kardemomme
200 g soltørrede tranebær
1 frisk chili
250 g groft hakkede valnødder/mandler, ristet i 1 tsk. salt

Sådan gør du:

Skær rødkålen i tynde strimler og svits dem møre i olien på panden. Kom eddike, sukker, kanel og kardemomme ved, rør rundt og lad rødkålen simre ca. 5 min. Når rødkålen er kølet af, blandes den med tranebær, chili (flækkes, indmaden fjernes, og skallen hakkes meget fint) og saltristede nødder.

Rabarber-chutney
Foto: Lene K
Linktekst1 kg rabarber
3-4 røde, friske chilier
3-400 g sukker
1 dl eddike
1 håndfuld hakkede mandler
½ dl mørk rom

Sådan gør du:

Skyl og rens rabarberne og hak dem groft. Flæk chilierne, fjern indmaden og hak dem fint. Kom rabarber og chili i en gryde sammen med sukker og eddike. Kog op og lad simre i ca. ½ time. Tilsæt de hakkede mandler og rom til sidst. Kom chutneyen på rene glas. Smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad. Du kan også bruge squash eller græskar i stedet for rabarber, eller du kan blande med rabarber.

Foto: Lene K.Rabarbersaft
3 kg rabarber
3½ dl vand
4 vaniljestænger
Saft fra 2 friske lime
400-600 g sukker
Atamon

Sådan gør du:

Skyl og rens rabarberne, skær dem i skiver og kog dem møre i vand sammen med vaniljestængerne, som blot er flækkede. Når rabarberne er helt udkogte, dryppes saften af gennem et rent klæde lagt over en si eller et dørslag. Kom saften i en gryde sammen med limesaft og sukker. Mængden af sukker afhænger af din søde tand og af rabarbernes sødme. Giv saften et hurtigt opkog. Skum af. Tilsæt atamon og kom den færdige saft på rengjorte, atamon skyllede og skoldede flasker.

Tips til holdbar syltning
  • Det er brugen af sukker og eddike, der konserverer.
  • Du skal spise dine syltede sager inden for et år.
  • Brug rengjorte redskaber og rengjorte glas og flasker.
  • Vask først glassene i enten opvaskemaskine eller opvaskemiddel.
  • Skyl glassene i vand med atamon og skold dem.
  • Opbevar glassene med de syltede sager tørt og køligt.
6 juli 2007
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.