Hjemmelavet rabarber-chutney smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad.
Hjemmelavet rabarber-chutney smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad.

Sommerens søde glas

Mad

Bevar og forlæng sommerens sødme. Med chili, vanilje og vodka fornyr du den traditionelle syltning. Se her, hvordan du får udnyttet squash, rabarber, rødbeder, rødkål og græskar.


Syltede rødbeder
2 kg rødbeder
vand
1 l eddike
2 dl æblecider-eddike
½ kg sukker
2 hele chilier
2 spsk. friskhakket rosmarin
10 friske kviste timian
2 løg

Sådan gør du:
Kog de rengjorte rødbeder med skræl ca. 1 time i vand, der lige dækker. Kog en lage ca. 10 min. af eddike, æblecider-eddike, sukker, chilier (flækkede og uden frø), rosmarin, timian og løg i ringe. Kom rødbederne i koldt vand og gnid skrællen af dem. Skær dem i skiver, kom dem på skoldede glas og hæld lagen over. Vent helst et par uger med at nyde resultatet. De smager bedre, når de har fået lov at trække.

Foto: Lene K.
Syltet rødkål
1 rødkål
Ca. 1 spsk. olivenolie
1-2 dl balsamico-eddike
3 spsk. honning
½ tsk. stødt kanel
1 knsp. stødt kardemomme
200 g soltørrede tranebær
1 frisk chili
250 g groft hakkede valnødder/mandler, ristet i 1 tsk. salt

Sådan gør du:

Skær rødkålen i tynde strimler og svits dem møre i olien på panden. Kom eddike, sukker, kanel og kardemomme ved, rør rundt og lad rødkålen simre ca. 5 min. Når rødkålen er kølet af, blandes den med tranebær, chili (flækkes, indmaden fjernes, og skallen hakkes meget fint) og saltristede nødder.

Rabarber-chutney
Foto: Lene K
Linktekst1 kg rabarber
3-4 røde, friske chilier
3-400 g sukker
1 dl eddike
1 håndfuld hakkede mandler
½ dl mørk rom

Sådan gør du:

Skyl og rens rabarberne og hak dem groft. Flæk chilierne, fjern indmaden og hak dem fint. Kom rabarber og chili i en gryde sammen med sukker og eddike. Kog op og lad simre i ca. ½ time. Tilsæt de hakkede mandler og rom til sidst. Kom chutneyen på rene glas. Smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad. Du kan også bruge squash eller græskar i stedet for rabarber, eller du kan blande med rabarber.

Foto: Lene K.Rabarbersaft
3 kg rabarber
3½ dl vand
4 vaniljestænger
Saft fra 2 friske lime
400-600 g sukker
Atamon

Sådan gør du:

Skyl og rens rabarberne, skær dem i skiver og kog dem møre i vand sammen med vaniljestængerne, som blot er flækkede. Når rabarberne er helt udkogte, dryppes saften af gennem et rent klæde lagt over en si eller et dørslag. Kom saften i en gryde sammen med limesaft og sukker. Mængden af sukker afhænger af din søde tand og af rabarbernes sødme. Giv saften et hurtigt opkog. Skum af. Tilsæt atamon og kom den færdige saft på rengjorte, atamon skyllede og skoldede flasker.

Tips til holdbar syltning
  • Det er brugen af sukker og eddike, der konserverer.
  • Du skal spise dine syltede sager inden for et år.
  • Brug rengjorte redskaber og rengjorte glas og flasker.
  • Vask først glassene i enten opvaskemaskine eller opvaskemiddel.
  • Skyl glassene i vand med atamon og skold dem.
  • Opbevar glassene med de syltede sager tørt og køligt.
6. juli 2007
Mere om Mad

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her for holdbarheden i fryseren for smør, ost, mælk og æg. 

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående? 

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske krydderurter lige ved hånden året rundt. 

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og snasket optøet brød så. Det er slut nu.

Dette sted i køleskabet må du IKKE opbevare dine æg

Mad Vi kan godt blive enige om, at køleskabet - i dansk optik - er det rigtige sted at opbevare æggene. Det er dog ikke lige meget HVOR i kølesk...

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.