Hjemmelavet rabarber-chutney smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad.
Hjemmelavet rabarber-chutney smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad.

Sommerens søde glas

Mad

Bevar og forlæng sommerens sødme. Med chili, vanilje og vodka fornyr du den traditionelle syltning. Se her, hvordan du får udnyttet squash, rabarber, rødbeder, rødkål og græskar.


Syltede rødbeder
2 kg rødbeder
vand
1 l eddike
2 dl æblecider-eddike
½ kg sukker
2 hele chilier
2 spsk. friskhakket rosmarin
10 friske kviste timian
2 løg

Sådan gør du:
Kog de rengjorte rødbeder med skræl ca. 1 time i vand, der lige dækker. Kog en lage ca. 10 min. af eddike, æblecider-eddike, sukker, chilier (flækkede og uden frø), rosmarin, timian og løg i ringe. Kom rødbederne i koldt vand og gnid skrællen af dem. Skær dem i skiver, kom dem på skoldede glas og hæld lagen over. Vent helst et par uger med at nyde resultatet. De smager bedre, når de har fået lov at trække.

Foto: Lene K.
Syltet rødkål
1 rødkål
Ca. 1 spsk. olivenolie
1-2 dl balsamico-eddike
3 spsk. honning
½ tsk. stødt kanel
1 knsp. stødt kardemomme
200 g soltørrede tranebær
1 frisk chili
250 g groft hakkede valnødder/mandler, ristet i 1 tsk. salt

Sådan gør du:

Skær rødkålen i tynde strimler og svits dem møre i olien på panden. Kom eddike, sukker, kanel og kardemomme ved, rør rundt og lad rødkålen simre ca. 5 min. Når rødkålen er kølet af, blandes den med tranebær, chili (flækkes, indmaden fjernes, og skallen hakkes meget fint) og saltristede nødder.

Rabarber-chutney
Foto: Lene K
Linktekst1 kg rabarber
3-4 røde, friske chilier
3-400 g sukker
1 dl eddike
1 håndfuld hakkede mandler
½ dl mørk rom

Sådan gør du:

Skyl og rens rabarberne og hak dem groft. Flæk chilierne, fjern indmaden og hak dem fint. Kom rabarber og chili i en gryde sammen med sukker og eddike. Kog op og lad simre i ca. ½ time. Tilsæt de hakkede mandler og rom til sidst. Kom chutneyen på rene glas. Smager rigtig godt til grillkød eller en ostemad. Du kan også bruge squash eller græskar i stedet for rabarber, eller du kan blande med rabarber.

Foto: Lene K.Rabarbersaft
3 kg rabarber
3½ dl vand
4 vaniljestænger
Saft fra 2 friske lime
400-600 g sukker
Atamon

Sådan gør du:

Skyl og rens rabarberne, skær dem i skiver og kog dem møre i vand sammen med vaniljestængerne, som blot er flækkede. Når rabarberne er helt udkogte, dryppes saften af gennem et rent klæde lagt over en si eller et dørslag. Kom saften i en gryde sammen med limesaft og sukker. Mængden af sukker afhænger af din søde tand og af rabarbernes sødme. Giv saften et hurtigt opkog. Skum af. Tilsæt atamon og kom den færdige saft på rengjorte, atamon skyllede og skoldede flasker.

Tips til holdbar syltning
  • Det er brugen af sukker og eddike, der konserverer.
  • Du skal spise dine syltede sager inden for et år.
  • Brug rengjorte redskaber og rengjorte glas og flasker.
  • Vask først glassene i enten opvaskemaskine eller opvaskemiddel.
  • Skyl glassene i vand med atamon og skold dem.
  • Opbevar glassene med de syltede sager tørt og køligt.
6 juli 2007
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.