Skønne sommerdrikke

Mad

Få opskrifterne på syv læskende sommerdrikke. Hyldeblomstdrik, is-cafélatte, smoothie med jordbær og melon, rabarbersaft, limonade, iste og slush-ice.

Foto: Inge SkovdalHyldeblomstdrik
Hyldeblomstdrik er perfekt som velkomstdrink blandet med tør hvidvin eller mousserende vin som spumante, cava eller champagne. På en varm sommerdag er hyldeblomstdrik blandet med danskvand og et par skiver lime eller jordbær på myntekviste rigtig godt.






Foto: Inge Skovdal
Is-cafelatte
4 glas

4 espresso eller 2 dl stærk kaffe, 4 tsk. sukker, 1/2 liter mælk, 1/2 liter vaniljeis

Rør sukkeret ud i den varme kaffe, og tilsæt mælk. Kom blandingen i en blender sammen med vaniljeis, blend det, og server straks.
Har du lyst til at variere kaffen lidt, så prøv fx at smelte lidt hakket mørk chokolade i den varme kaffe, tilsæt mælk, og blend med is, eller gør den kolde latte ekstra lækker med lidt cognac, bailey eller cointreau.

På næste side får du opskrifterne på en smoothie med jordbær og melon og en forfriskende rabarbersaft.


#br

Foto: Inge SkovdalSmoothie med jordbær og melon
4 glas

4 dl A 38 eller yoghurt, 1/2 kg friske jordbær, 1/2 kg melon, 75 g sukker.

Kom A 38, jordbær, melon og sukker i blenderen, og blend, til frugten er helt findelt. Server straks. Du kan også blande A 38 med andre frugter. Prøv fx med jordbær, banan og appelsin. Eller med hindbær og tranebærjuice – eller hindbær og fersken. Mængden af sukker afhænger af bærrene og frugternes sødme. Smag dig frem til sidst.

Foto: Inge Skovdal

Læs også: Italienske ruller

Rabarbersaft
ca. 1 liter

1 kg rabarberstilke, 4 dl vand, ca. 200 g sukker.

Snit rabarberstilkene i mindre stykker. Bring derefter langsomt rabarber og vand i kog under låg, og lad det koge ved svag varme, til rabarberne er kogt ud. Sæt mosen til afdrypning i en sigte med et opvredet klæde i.

Kom den siede saft tilbage i gryden, tilsæt sukker, og kog op, til sukkeret er opløst. Smag saften til, skum af, og hæld den på rene flasker. Du kan sagtens lave en større portion, så saften kan gemmes lidt længere. Så skal du blot huske at tilsætte 1 tsk. atamon pr. liter saft.

På næste side får du tre lækre opskrifter på limonade, iste og slush-ice.




#br

Foto: Inge SkovdalLimonade
ca. 1 liter
5 citroner, 150 g rørsukker, 7 dl vand, 1 kvist frisk citronmelisse, isterninger.

Skær en halv citron i tynde skiver. Pres saften ud af resten af citronerne, og rør den sammen med sukker. Rør, til sukkeret er opløst, og bland med vand. Kom citronskiverne og en kvist citronmelisse i en kande, hæld saften over, og lad det trække lidt i køleskabet. Tilsæt isterninger lige inden servering.

Foto: Inge SkovdalIste med citron og mynte
Lav 1 liter god earl greyte eller grøn te. Tilsæt saften fra 1 citron, 100 g honning og 2-3 kviste schweizisk mynte. Sæt teen i køleskabet, til den er helt kold, og server den med isterninger eller knust is.




Foto: Inge Skovdal Slush-ice
Knus isterninger i en blender, som kan knuse is – eller brug evt. en kødhammer. Hæld en god frugtsaft over isen, blend det hurtigt, og server slushene i glas.






5 august 2004
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...