Skal kød tøs op i koldt eller varmt vand?

Mad

Du kender problemet: maden skal laves, og kødet er ikke tøet op endnu. Så har vi balladen: Hvad er bedst - koldt eller varmt vand? Få svaret her. 

Gæsterne kommer lige om lidt. Kødet er stadig frosset. HJÆLP!
Gæsterne kommer lige om lidt. Kødet er stadig frosset. HJÆLP! Foto: iStock

Der er intet, der kan splitte en familie ad som optøning af kød. Jo, det er der nok - men mens diskussionen raser, så kan det undertiden føles som verdens undergang. 

Der er nemlig to skoler for optøning af kød: Læg kødet i koldt vand eller i varmt vand.

Det er ikke helt enkel at afgøre striden. Der er for det første flere delspørgsmål i spil. De tre vigtigste er:

  • Er det bedst at tø kød op i vand eller ved luftoptøning?
  • Er det hurtigst at tø kød op i koldt eller i varmt vand?
  • Hvor er sundhedsrisikoen størst: Optøning i koldt eller i varmt vand? 

Hvad er bedst: Optøning af kød i vand eller med luft?

Vand er rent faktisk bedre til at tø kød op i, end luft er. Luft har en isolerende evne, som man blandt andet udnytter i termoruder. Den evne er knapt så hensigtsmæssig, når det drejer sig om optøning af kød. 

- Vi ved fra for eksempel termoruder, at luft isolerer rigtigt godt. Og når kød ligger på et bord i stuetemperatur, vil der hurtigt komme et koldt lag af luft omkring det, som isolerer det,« forklarer eksperimentalfysiker Helge Knudsen til videnskab.dk

Helge Knudsen mener faktisk, at det vil være mest effektivt at tø kød op ved at sætte en ventilator op foran det frosne kød. På den måde udskiftes luften hele tiden, og så kommer man uden om problemet med den isolerende luft.

Helge Knudsen bliver dog i interviewet med ham på videnskab.dk ikke spurgt til de sundhedsmæssige følger af denne metode. De kan nemlig være betragtelige, da ventilatoren jo kan sprede eventuelle bakterier fra kødet ud i rummet.

Læs også:

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer...

Hvad er hurtigst: Optøning af kød i kold eller varmt vand?

Helge Knudsen er ikke i tvivl om, at optøning i varmt vand går hurtigst.

- "Det kan ikke være rigtigt, at koldt vand er mest effektivt, når kød skal tøs op. For jo varmere kødets omgivelser er, desto hurtigere vil det tø. Men rent kulinarisk ville jeg nok foretrække kød, der var blevet tøet op i koldt vand." siger Helge Knudsen, der til daglig arbejder ved Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

Hvad er sundest: optøning i koldt eller varmt vand?

Det allersundeste og det bedste for bevaring af kødets aroma er at optø kødet i køleskabet. Har man ikke tiden til det, kommer optøning i koldt eller varmt vand på tale. 

Det husråd, man oftest hører, er, at optøning skal ske i koldt vand. Det skyldes, at bakterier i kødet begynder at vågne til live, når temperaturen sniger sig op over 20 grader. Der er derfor ingen forskere, der direkte anbefaler optøning i varmt vand.

Politiken.dk referer til en amerikansk undersøgelse fra det amerikanske landsbrugsministerium. Konklusionen på den undersøgelse var, at en bøf af en tykkelse på en tomme (2.54 cm) ikke når at udvikle bakterier, hverken hvis den bliver optøet i vand med stuetemperatur i 11 minutter eller i 39 grader varmt vand i 20 minutter.

På det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside er det dog kun optøning i koldt vand, der anbefales. Så selvom en forholdsvis hurtig optøning tilsyneladende kan foregå risikofrit, så er optøning i kold vand stadig det sikreste og den altdominerende anbefaling alle andre steder  

Prioriterede råd til optøning af kød

Her er derfor i prioriteret rækkefølge vores råd til optøning af kød.

Læs også:

Her er grunden til, at du enten hader eller elsker koriander

Der kan ofte være mad som du ikke bryder dig om eller helst går uden om, men når det kommer til koriander, er det en helt anden historie.

  1. Tø kødet op i køleskabet. Det er sundest og bedst for smagen.
  2. Tø kødet op i koldt vand.
    • Kødet skal lægges i en tætsluttende pose og på en måde, så der ikke lækker vand ind til kødet. 
    • Skift det kolde vand ud med nyt koldt vand efter højst 30 minutter. 
    • Tilbered kødet straks efter optøning. 
18 maj 2016
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...