Skal kød tøs op i koldt eller varmt vand?

Mad

Du kender problemet: maden skal laves, og kødet er ikke tøet op endnu. Så har vi balladen: Hvad er bedst - koldt eller varmt vand? Få svaret her. 

Gæsterne kommer lige om lidt. Kødet er stadig frosset. HJÆLP!
Gæsterne kommer lige om lidt. Kødet er stadig frosset. HJÆLP! Foto: iStock

Der er intet, der kan splitte en familie ad som optøning af kød. Jo, det er der nok - men mens diskussionen raser, så kan det undertiden føles som verdens undergang. 

Der er nemlig to skoler for optøning af kød: Læg kødet i koldt vand eller i varmt vand.

Det er ikke helt enkel at afgøre striden. Der er for det første flere delspørgsmål i spil. De tre vigtigste er:

  • Er det bedst at tø kød op i vand eller ved luftoptøning?
  • Er det hurtigst at tø kød op i koldt eller i varmt vand?
  • Hvor er sundhedsrisikoen størst: Optøning i koldt eller i varmt vand? 

Hvad er bedst: Optøning af kød i vand eller med luft?

Vand er rent faktisk bedre til at tø kød op i, end luft er. Luft har en isolerende evne, som man blandt andet udnytter i termoruder. Den evne er knapt så hensigtsmæssig, når det drejer sig om optøning af kød. 

- Vi ved fra for eksempel termoruder, at luft isolerer rigtigt godt. Og når kød ligger på et bord i stuetemperatur, vil der hurtigt komme et koldt lag af luft omkring det, som isolerer det,« forklarer eksperimentalfysiker Helge Knudsen til videnskab.dk

Helge Knudsen mener faktisk, at det vil være mest effektivt at tø kød op ved at sætte en ventilator op foran det frosne kød. På den måde udskiftes luften hele tiden, og så kommer man uden om problemet med den isolerende luft.

Helge Knudsen bliver dog i interviewet med ham på videnskab.dk ikke spurgt til de sundhedsmæssige følger af denne metode. De kan nemlig være betragtelige, da ventilatoren jo kan sprede eventuelle bakterier fra kødet ud i rummet.

Læs også:

Havehus i engelsk stil af genbrugsvinduer

Gamle vinduer gav ny charme i Rikkes orangeri eller havehus.

Hvad er hurtigst: Optøning af kød i kold eller varmt vand?

Helge Knudsen er ikke i tvivl om, at optøning i varmt vand går hurtigst.

- "Det kan ikke være rigtigt, at koldt vand er mest effektivt, når kød skal tøs op. For jo varmere kødets omgivelser er, desto hurtigere vil det tø. Men rent kulinarisk ville jeg nok foretrække kød, der var blevet tøet op i koldt vand." siger Helge Knudsen, der til daglig arbejder ved Institut for Fysik og Astronomi ved Aarhus Universitet.

Hvad er sundest: optøning i koldt eller varmt vand?

Det allersundeste og det bedste for bevaring af kødets aroma er at optø kødet i køleskabet. Har man ikke tiden til det, kommer optøning i koldt eller varmt vand på tale. 

Det husråd, man oftest hører, er, at optøning skal ske i koldt vand. Det skyldes, at bakterier i kødet begynder at vågne til live, når temperaturen sniger sig op over 20 grader. Der er derfor ingen forskere, der direkte anbefaler optøning i varmt vand.

Politiken.dk referer til en amerikansk undersøgelse fra det amerikanske landsbrugsministerium. Konklusionen på den undersøgelse var, at en bøf af en tykkelse på en tomme (2.54 cm) ikke når at udvikle bakterier, hverken hvis den bliver optøet i vand med stuetemperatur i 11 minutter eller i 39 grader varmt vand i 20 minutter.

På det amerikanske udenrigsministeriums hjemmeside er det dog kun optøning i koldt vand, der anbefales. Så selvom en forholdsvis hurtig optøning tilsyneladende kan foregå risikofrit, så er optøning i kold vand stadig det sikreste og den altdominerende anbefaling alle andre steder  

Prioriterede råd til optøning af kød

Her er derfor i prioriteret rækkefølge vores råd til optøning af kød.

Læs også:

Derfor bør du tø dine madvarer op på køkkenbordet

Kender du det; du skulle bare lige huske at tage kødet ud af fryseren og smide det i køleskabet inden du tog på arbejde. Det glemte du i...

  1. Tø kødet op i køleskabet. Det er sundest og bedst for smagen.
  2. Tø kødet op i koldt vand.
    • Kødet skal lægges i en tætsluttende pose og på en måde, så der ikke lækker vand ind til kødet. 
    • Skift det kolde vand ud med nyt koldt vand efter højst 30 minutter. 
    • Tilbered kødet straks efter optøning. 
18. maj 2016
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...