Sådan tjekker du om bollerne er færdigbagte

Mad

Er du træt af tørre, kedelige og ubagte boller? Med 5 disse huskeregler, vil du undgå mislykkede boller.

Rammer du aldrig den helt rigtige tekstur og konsistens når du bager?
Rammer du aldrig den helt rigtige tekstur og konsistens når du bager? Foto: istockphoto

At bage sit eget brød og boller, kan være en kæmpe udfordring. Der skal tages mange forbehold og man skal være meget opmærksom under bagningen for at undgå de mest almindelige bagefejl.

Er du en af dem, som endnu ikke har fundet den sikre vej til perfekte hjemmebagte boller, skal du blot huske disse 5 råd. Ved at krydstjekke om bollerne er færdige, vil du med garanti undgå flere mislykkede boller.

1. Bank bollen i bunden

Når du tror dine boller er færdige, skal du tage dem ud af ovnen. For at tjekke om de egentlig er færdige, skal du blot banke dem let i bunden. Er lyden hul og rund, er bollerne færdige.

2. Brug et stegetermometer

Et stegetermometer kan effektivt og nemt vise om dine boller er færdige. Ase Solvej Hansen, Lektor på Københavns Universitet, har forsket i bagværk i mange år, og anbefaler at man bruger et stegetermometer når man bager. Dine boller skal have en kernetemperatur på 100 grader.

På den måde undgår du tørt og klægt brød.

3. En gylden og sprød skorpe

Mange eksperter og erfarne husmødre skal blot kigge på bollerne for at kunne afgøre, hvorvidt de er færdige eller ej. Det du skal holde øje med, er skorpen. Har bollerne en gylden og lettere sprød skorpe, er de formentlig færdige.

Men før du kan bruge dette trick, skal du kende din ovn godt. Nogle ovne fordeler varmen anderledes, hvilket kan resultere i en sprød skorpe, men en blød og klæg midte.

Læs også: Så tit skal håndklædet skiftes

4. Tjek din ovn

Har du en gammel og slidt ovn, kan dens varmefordeling have en negativ effekt på dine boller. Er du i tvivl om din ovns varmefordeling og effektivitet, bør du få den tjekket af en professionel. Men inden du ringer efter teknikeren, kan du selv teste ovnens temperatur med et stegetermometer.

5. Følg opskriften

Det lyder måske banalt og essentielt - men når man bager, er det vigtigt at man følger opskriften nænsomt og præcist. Grænsen mellem et succesfuldt bagværk og fiaskoen er ikke lang, og der skal ikke meget til for at ødelægge en omgang boller. Så følg opskriften og bageanvisningen.

12 april 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...