Sådan tjekker du om bollerne er færdigbagte

Mad

Er du træt af tørre, kedelige og ubagte boller? Med 5 disse huskeregler, vil du undgå mislykkede boller.

Rammer du aldrig den helt rigtige tekstur og konsistens når du bager?
Rammer du aldrig den helt rigtige tekstur og konsistens når du bager? Foto: istockphoto

At bage sit eget brød og boller, kan være en kæmpe udfordring. Der skal tages mange forbehold og man skal være meget opmærksom under bagningen for at undgå de mest almindelige bagefejl.

Er du en af dem, som endnu ikke har fundet den sikre vej til perfekte hjemmebagte boller, skal du blot huske disse 5 råd. Ved at krydstjekke om bollerne er færdige, vil du med garanti undgå flere mislykkede boller.

1. Bank bollen i bunden

Når du tror dine boller er færdige, skal du tage dem ud af ovnen. For at tjekke om de egentlig er færdige, skal du blot banke dem let i bunden. Er lyden hul og rund, er bollerne færdige.

2. Brug et stegetermometer

Et stegetermometer kan effektivt og nemt vise om dine boller er færdige. Ase Solvej Hansen, Lektor på Københavns Universitet, har forsket i bagværk i mange år, og anbefaler at man bruger et stegetermometer når man bager. Dine boller skal have en kernetemperatur på 100 grader.

På den måde undgår du tørt og klægt brød.

3. En gylden og sprød skorpe

Mange eksperter og erfarne husmødre skal blot kigge på bollerne for at kunne afgøre, hvorvidt de er færdige eller ej. Det du skal holde øje med, er skorpen. Har bollerne en gylden og lettere sprød skorpe, er de formentlig færdige.

Men før du kan bruge dette trick, skal du kende din ovn godt. Nogle ovne fordeler varmen anderledes, hvilket kan resultere i en sprød skorpe, men en blød og klæg midte.

Læs også:

Sådan tilbereder du de helt perfekte æg

Smilende, rørt eller perfekt pandestegte. Æg kan tilberedes på et utal af måder - men hvad er det nu lige helt præcist du gør galt, siden...

4. Tjek din ovn

Har du en gammel og slidt ovn, kan dens varmefordeling have en negativ effekt på dine boller. Er du i tvivl om din ovns varmefordeling og effektivitet, bør du få den tjekket af en professionel. Men inden du ringer efter teknikeren, kan du selv teste ovnens temperatur med et stegetermometer.

5. Følg opskriften

Det lyder måske banalt og essentielt - men når man bager, er det vigtigt at man følger opskriften nænsomt og præcist. Grænsen mellem et succesfuldt bagværk og fiaskoen er ikke lang, og der skal ikke meget til for at ødelægge en omgang boller. Så følg opskriften og bageanvisningen.

12. april 2016
Mere om Mad

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

Sådan fryser du brød, så det bevarer smag og konsistens

Mad Du kender sikkert allerede til tricket med at fryse brød for en længere holdbarhed. Men du kender garanteret også til et frysebrændt og...