Sådan tilbereder du de helt perfekte æg

Mad

Smilende, rørt eller perfekt pandestegte. Æg kan tilberedes på et utal af måder - men hvad er det nu lige helt præcist du gør galt, siden de ikke bliver nøjagtig som ønsket?

Foto: Istockphoto

Hvadenten dit æg skal være hårdkogt, have en semi-blød blomme, eller blot se smukt spejlet ud, er der hjælp at hente. Vi har set nærmere på, hvor fejlen eventuelt kan ligge i forsøget på tilberedningen af det perfekte æg.

Spejlæg

Et perfekt, spejlet æg er gyldent og sprødt på den ene side, og har en smuk stivnet hvide med halvflydende blomme på den anden. 

Som hovedregel skal din pande være varmet helt op, og dit stegefedt skal simre og syde. Du skal altså vente med at slå ægget ud i panden, indtil fedtstoffet bobler.

Husk ligeledes på at æggehviden kun koagulerer ordentligt, hvis du sætter låg på din pande, mens ægget tilberedes. På denne måde opnår du en perfekt stegt skorpe og bund, samt en flot, spejlet overflade.

Pocheret æg

Du tror måske at perfekte pocherede æg kun hører kokkeverdenen til. Men du vil blive overrasket over, hvor nemt det er at lave selv.

Et pocheret æg kræver, helt enkelt, at der er nok vand i gryden, således at ægget kan flyde frit rundt. Er der for lidt vand i gryden, risikerer du at æggemassen synker til bunds og går i stykker. 

Læs også: Russisk hakkebøf

Hårdkogt eller smilende

Spørger du rundt i din omgangskreds, er der tusindvis af forskellige metoder til at koge et hårdkogt æg. Fælles for de fleste er dog nok, at de har prøvet at ende op med en tør, smuldrende blomme samt en usamarbejdsvillig skal eller hvide.

Fælles for både hårdkogte- og smilende æg er at æggende skal kommes i en gryde med vand, så vandet dækker bunden. Herpå skal vandet varmes gradvist op. Så snart vandet begynder at koge, tages gryden af varmen, og der lægges låg på. 

Ønsker du dine æg smilende, skal de blot stå i gryden i yderligere 10 minutter. For helt hårdkogte, men perfekte æg, skal de have 14 minutter. Tidsangivelserne afhænger naturligvis af æggets størrelse. Disse tidsangivelser passer på æg af mellem størrelse.

For at undgå at ægget koger videre indeni og derfor når at bliver overkogt, skal de placeres i iskoldt vand. 

Røræg

Røræg eller scrambled eggs... Hvadenten du kan lide det eller ej, er røræg en helt fast (og kærkommen) gæst på det traditionelle brunchbord.

Men hvilke fejl kan man komme til at lave, i jagten på det perfekte røræg? Vigtigst af alt er det at du rører godt i massen under hele processen. Den konstante bevægelse i æggemassen gør, at ægget ikke samler sig i alt for store klatter. Vi ønsker jo gerne en cremet og lækker æggemasse som resultat.

En anden fingerregel for at opnå perfekte røræg er, ikke at tilberede ægget over for høj varme. Du opnår et langt bedre og flottere resultat, jo længere tid du er om at få ægget rørt. Derfor bør svag varme benyttes.

TIP: Du bør først salte dit æg, så snart du er færdig med tilberedningen. Salter du, mens ægget stadig omrøres, risikerer du at trække al væsken ud af ægget - og så ender du ud med en vandet og kedelig masse.  

Læs også: 7 ting du ikke må gøre, når du bager

Kilde: thrillist.com

14 september 2016
0

75 procent af sprøjtegiften i din krop kommer fra disse 10 fødevare...

Vil du gerne have færre rester fra sprøjtegifte i din krop, så er her 10 fødevarer, som du helst bør spise økologisk.

0

Disse frugter og grøntsager kan give dig allergiske reaktioner

Det er ikke kun pollen i luften, der kan forårsage allergi. Nogle oplever allergiske reaktioner, når de bider i et æble eller i noget seller...

0

Hvad er forskellen på frugt og grøntsager?

Hvordan kender man egentlig forskel på frugt og grøntsager? Du er bestemt ikke den eneste, der er i tvivl, men du kan få svaret her.

0

Videnskabeligt bevist: Det er sundt at drikke kaffe

Danskerne drikker 20 millioner kopper kaffe dagligt. Lægevidenskaben har været i tvivl – er det godt eller dårligt for helbreddet? Nu viser...

0

Russisk hakkebøf

Ingredienser (4 pers.):500 g hk. oksekød 1 løg 1 1/2 dl hakkede, syltede rødbeder 1 dl hakket persille 3 spsk. hakkede kapers 2 æg 1⁄2 dl...

0

Rødbedekage

400 g sukker4 æg250 g hvedemel4 tsk. bagepulver4 tsk. stødt kanel1 tsk. stødt nellikeSaften af 12 citron300 g fintrevet rå rødbede3 dl...

0

Kylling i mælk

4 pers.1 stor kylling6 fed hvidløg1 citron3/4 liter mælk80 g salt8-10 salvieblade1 drys hakket persilleTilbehør: kogte kartoflerGnid kylling...

0

Mager chokolademousse

Illustration: Suzanne Moffat4 pers.100 g god mørk chokolade5 dl fromage frais1 12 dl piskefløde1 æggeblomme40 g sukkerRevet skal fra 12...

0

Brød med soltørrede tomater

2 dl mælk25 g gær1 dl A-38 eller fromage frais1 tsk. salt1 tsk. honning2 tsk. basilikum2 tsk. oregano2 tsk. timian75 g hakkede soltørrede...

0

Hannes grønsager i krydret kokosmælk

4-6 pers.1 stort løg2 fed hvidløglidt olivenolie1 tsk. stødt koriander2 tsk. stødte kardemommekapsler2 tsk. stødt spidskommen2 spsk. fuldkor...

0

Pærer med knækglasur

4 pers.1 tsk. smør4 faste pærerKnækglasur:50 g smør3/4 dl fløde1/2 dl sukker1/2 dl hakkede hasselnødder1/2 dl mandelflager1 tsk. kakaoTilbeh...

0

Lam i asparges

6 pers.1 1/2 kg lammeforkød2 bundter persille1 stor dildkvist10 hvide peberkornSalt400 g hvide aspargesmaizenamel til jævning2 pasteurisered...

0

Rødfisk med porrer og squash

Ingredienser: 3/4 kg rødfisk eller anden fast hvid fisk 25 g smør citronsaft salt, peber 4 porrer i mindre stykker 2 squash i halve skiver...

0

Milkshake med yoghurt

250 g frosne bær (fx jordbær/hindbær) 2 dl yoghurt naturel flormelis efter smag Hæld de frosne bær i en blender, og blend frugten til en...

0

Kyllingegryde med mango og appelsin

4 pers. En ret, der er let at lave, smager pragtfuldt, og så er den kalorielet. Retten kan laves med forskelligt kød; kylling, okse- eller...