Sådan tilbereder du de helt perfekte æg

Mad

Smilende, rørt eller perfekt pandestegte. Æg kan tilberedes på et utal af måder - men hvad er det nu lige helt præcist du gør galt, siden de ikke bliver nøjagtig som ønsket?

Foto: Istockphoto

Hvadenten dit æg skal være hårdkogt, have en semi-blød blomme, eller blot se smukt spejlet ud, er der hjælp at hente. Vi har set nærmere på, hvor fejlen eventuelt kan ligge i forsøget på tilberedningen af det perfekte æg.

Spejlæg

Et perfekt, spejlet æg er gyldent og sprødt på den ene side, og har en smuk stivnet hvide med halvflydende blomme på den anden. 

Som hovedregel skal din pande være varmet helt op, og dit stegefedt skal simre og syde. Du skal altså vente med at slå ægget ud i panden, indtil fedtstoffet bobler.

Husk ligeledes på at æggehviden kun koagulerer ordentligt, hvis du sætter låg på din pande, mens ægget tilberedes. På denne måde opnår du en perfekt stegt skorpe og bund, samt en flot, spejlet overflade.

Pocheret æg

Du tror måske at perfekte pocherede æg kun hører kokkeverdenen til. Men du vil blive overrasket over, hvor nemt det er at lave selv.

Et pocheret æg kræver, helt enkelt, at der er nok vand i gryden, således at ægget kan flyde frit rundt. Er der for lidt vand i gryden, risikerer du at æggemassen synker til bunds og går i stykker. 

Læs også: Her er de 10 klogeste hunderacer

Hårdkogt eller smilende

Spørger du rundt i din omgangskreds, er der tusindvis af forskellige metoder til at koge et hårdkogt æg. Fælles for de fleste er dog nok, at de har prøvet at ende op med en tør, smuldrende blomme samt en usamarbejdsvillig skal eller hvide.

Fælles for både hårdkogte- og smilende æg er at æggende skal kommes i en gryde med vand, så vandet dækker bunden. Herpå skal vandet varmes gradvist op. Så snart vandet begynder at koge, tages gryden af varmen, og der lægges låg på. 

Ønsker du dine æg smilende, skal de blot stå i gryden i yderligere 10 minutter. For helt hårdkogte, men perfekte æg, skal de have 14 minutter. Tidsangivelserne afhænger naturligvis af æggets størrelse. Disse tidsangivelser passer på æg af mellem størrelse.

For at undgå at ægget koger videre indeni og derfor når at bliver overkogt, skal de placeres i iskoldt vand. 

Røræg

Røræg eller scrambled eggs... Hvadenten du kan lide det eller ej, er røræg en helt fast (og kærkommen) gæst på det traditionelle brunchbord.

Men hvilke fejl kan man komme til at lave, i jagten på det perfekte røræg? Vigtigst af alt er det at du rører godt i massen under hele processen. Den konstante bevægelse i æggemassen gør, at ægget ikke samler sig i alt for store klatter. Vi ønsker jo gerne en cremet og lækker æggemasse som resultat.

En anden fingerregel for at opnå perfekte røræg er, ikke at tilberede ægget over for høj varme. Du opnår et langt bedre og flottere resultat, jo længere tid du er om at få ægget rørt. Derfor bør svag varme benyttes.

TIP: Du bør først salte dit æg, så snart du er færdig med tilberedningen. Salter du, mens ægget stadig omrøres, risikerer du at trække al væsken ud af ægget - og så ender du ud med en vandet og kedelig masse.  

Læs også: Hestebremser: hvilken flue bider, og hvilken efterlader parasitter - klægen eller bremsen?

Kilde: thrillist.com

14 september 2016
0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

0

9 tegn på dehydrering, du er nødt til at kende

Det er desværre let at overhøre, når vores krop fortæller os, at den savner - VAND! Her er 9 tegn på dehydrering, som kan være både nyttige...