Sådan så frugterne og grøntsagerne ud, før mennesker begyndte at dyrke dem

Mad

Vi er så vant til synet af disse 4 frugter og frugter, at vi ikke spekulerer over, at de engang har set helt anderledes ud. Se før-og-efter billederne. 

Du kender helt sikkert disse frugter, men kan du genkende dem?
Du kender helt sikkert disse frugter, men kan du genkende dem? Foto: iStock

Hvem er jeg?

Billede: Flickr, Warut Roonguthau.

I dag kan ethvert barn på under 2 år nævne navnene på de fire frugter og grøntsager i dette galleri. 

Så let ville det ikke være, hvis folk blev præsenteret for planterne og deres frugter, som de så ud, før menneskene begyndte at dyrke og domesticere dem. 

Frugten på billedet blev oprindeligt domesticeret i Sydøstasien. Kender du den?

Bananen

Kunne du genkende bananen? Billedet af den vilde banan på den foregående side er faktisk kun én af de fremtoninger, som vilde bananer kan optræde i.

Moderne supermarkedsbanener ser derimod næsten kun ud på én måde. 99 % procent af de bananer, der bliver handlet i dag, stammer nemlig fra den samme sort - Cavendish.

Læs mere om, hvordan bananer er blevet så ens og risikoen ved denne ensretning.

Jeg ser måske ikke ud af noget

Har du lyst til at sætte tænderne i denne rod? Næppe. Det er ellers stamfaderen til en af de mest populære og velsmagende grøntsager i dag. 

Hvidroden

Gulerodden var faktisk oprindelig en hvid rod. Denne "hvide rod" har vokset vildt i årtusinder. Det første sikre vidnesbyrd på dyrkning af gulerodder var i Afghanistan tilbage i det 10. århundrede e.kr.

På et tidspunkt er der sket en mutation i pigmenteringen, og den orange gulerod er opstået.  

Læs mere om gulerodens historie her.

Kan man sælge dem i dag?

Billedet er malet Giovanni Stanchi mellem 1742 og 1772.

Her har vi været nødt til at gå på jagt i malerisamlingerne efter et eksemplar af denne saftige frugt. Frugtens oprindelsessted er sandsynligvis det sydlige Afrika. Allerede faraoerne i det gamle Egypten dyrkede og satte pris på frugten.

Få kerner - masser af frugtkød

Sådan skal en vandmelon se ud i dag, hvis den skal have nogen chance for at blive langet over disken. 

Der er nogle, der mener, at vandmelonen på Stanchi's billede er umoden, men det er næppe sandsynligt. De mørke kerner tyder på, at vandmelonen var lige til at spise tilbage i rokkoko-tiden.

Så lille var jeg engang 

Kan du gætte, hvilken moderne grøntsag denne bittelille plante er forløberen for? Hvis du kan, så må du være ansat på Landbohøjskolen eller være en sand grøntsagsarkæolog. 

Nu er jeg blevet voksen

Majsen har i den grad haft vokseværk.

På 9000 år har planten vokset sig 1000 gange større end dens stamfader, Teocinte-planten. Teocinte-planten stammer fra Sydamerika og smagte oprindeligt som en tør og rå kartoffel.

Plantens raketagtige vækst tog først for alvor fart, da europæerne kom til Sydeuropa og begyndte at avle på planten, så den passede til deres europæiske smagsløg.

Kilde: sciencealert.com 

21. marts 2016
Mere om Mad

Frikadeller - den hurtige og nemme opskrift

Mad Sådan laver du pandestegte frikadeller, som alle børn vil elske. Vi giver dig også nøglen til, hvordan du giver de klassiske, danske frikadeller et græsk, svensk eller italiensk twist.

Ny undersøgelse: Spiser du økologisk, er du sundere

Mad Ny forskning bekræfter, at de mennesker, der spiser økologisk, generelt lever sundere, end de mennesker, der ikke spiser økologisk.

Pandekagedag - 3 lækre opskrifter

Mad Den første tirsdag efter fastelavn er det pandekagedag - også kendt som hvide tirsdag. Traditionelt skulle der spises godt og fedt på denne...

Mørbradgryde med pølser og paprika

Mad Her er grundopskriften på mørbradgryde. Med den som udgangspunkt kan du udvikle din egen opskrift på den klassiske danske klassiske gryderet. Vores opskrift er kun peppet en lille smule op med chorizo-pølser i stedet for cocktail-pølser. Ellers er alt i denne mørbradgryde, som vor mormor lavede den.

Kan man vende sølvpapir forkert?

Mad Sølvpapir har en blank og en mat side, og den matte er bedre end den blanke til at modtage varme. Læs hvorfor her.

Sådan fryser du mælk, æg og andre mejeriprodukter ned

Mad De fleste mejeriprodukter kan uden problemer fryses ned. Enkelte af dem kan endda holde sig friske i både hele og halve år. Se længden her...

Derfor bør du ALDRIG lade børn spise riskiks

Mad Det er en lækker snack, men desværre er den sundhedsskadelig især for børn.

Svampegiftstof i nødder: Spis ALDRIG disse nødder

Mad Det er ikke alle nødder, der er lige sunde – tværtimod. Læs med og find ud af hvilke nødder, der kan indeholde kræftfremkaldende svampegifts...

Derfor smager ris meget bedre på restauranter end derhjemme

Mad Hvad er det, de gør på restauranterne? Bruger de en anden type ris? Eller skyldes den bedre smag en riskoger? Se her, hvad du skal gøre for...

Gammeldags æbleskiver med kærnemælk og kardemomme

Mad Foretrækker du hjemmebagte, sprøde æbleskiver lige fra panden, så er denne opskrift på gammeldags æbleskiver med et friskt stykke æble i midten helt sikkert noget for dig. 

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger....

Kartoffelsalat: Prøv disse 2 fantastiske opskrifter på hjemmelavet...

Mad Er du på udkig efter den helt rigtige opskrift på kartoffelsalat? Så behøver du ikke at lede længere. Her får du nemlig opskrifterne på to...

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i ovnen og på søde karameliserede mandler lavet på panden.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig...

Sådan vælger du den rigtige olie at stege i

Mad Hvilke former for madolie egner sig egentlig bedst til stegning - og er det egentlig så slemt at bruge smør? Få 5 hurtige råd til sund og...