Sådan laver du din egen krydderurtesalt

Mad

Salt får maden til at smage af mere, men for meget salt i kosten kan skade helbredet. En måde at spare på saltet og alligevel få maden til at smage er at lave urtesalt. Saltet blandes med diverse urter, som også giver smag til maden, og man kan på den måde undgå at krydre for meget med salt.

I krydderurtebedet er der adskillige krydderurter, som giver smag til urtesaltet.
I krydderurtebedet er der adskillige krydderurter, som giver smag til urtesaltet. Foto: iStock

Brug timian, citronmelisse og estragon

Klip friske blade af havens krydderurter. Det kan være blade af timian, citronmelisse, estragon, løvstikke, salvie, mynte, isop m.fl. Køb 1 pose groft salt eller atlanterhavssalt og kværn saltet i en foodprocessor sammen med de friske urter. Den grønne pasta, der fremkommer, når alt er knust og godt blandet sammen, kan nu tørres.

Lad saltet tørre et døgn

Pastaen fordeles over et rent viskestykke, og der lægges et andet rent viskestykke over. Placer det i et godt ventileret rum eller lad et vindue stå åbent på en lun sommerdag, så vil saltet tørre i løbet af et døgn. Når saltet er blevet tørt, kan det kværnes en gang til i foodprocessoren og derefter sigtes.

Bland saltet med hørfrø og brug det til bagning

Man kan efter findelingen blande urtesaltet med en håndfuld sesamfrø, birkes eller hørfrø, og saltet kan bruges i brødbagning eller som drys over morgenægget. Det er kun fantasien, der sætter grænser for anvendelsen.
Foto: Anemette Olesen
Kartoffelmaden smager bedst med salt, men det kan lige så godt være urtesalt

Sunde saltvaner

Urtesaltet er en god erstatning for det salt, som vi alle burde skære ned på. Det er ofte vanen, der er svær at ændre, men med et glas urtesalt på bordet vil du drysse mindre salt på maden, simpelthen fordi det smager af mere. Og så kan du lave din egen blanding alt efter smag og behag.

Brændenælder giver næringsrigt kryddersalt

Om foråret kan skud fra brændenælder indgå i urtesaltet. Det giver en vedholdende og pæn grøn farve. Samtidig er brændenælden en næringsrig plante, der tilfører saltet vitaminer og mineraler. 

5 opskrifter på salt med masser af smag

1. Stærkt krydret urtesalt

10 fed hvidløg
1 stykke chili
2 spsk. rosmarin
1 spsk. merian
ca. 300 g salt

2. Vitaminrig forårssalt

100 g brændenældeblade
50 g skvalderkålsblade
1 dl kørvel eller sødskærm
2 dl friskhakkede timianblade
ca. 300 g salt

3. Kryddersalt med bouillonsmag

200 g løvstikke
2 dl persille
2 dl selleritop eller
5 rodender af porre
2 dl estragonblade
1 dl timianblade
300 g salt

4. Urtesalt til bagning

2 dl hørfrø
2 dl birkesfrø
2 dl brændenældeblade
eller persille
1 dl solsikkefrø
2 dl randblomster af
morgenfrue
300 g salt

5. Eksotisk urtesalt

100 g frisk ingefærrod
50 g friske korianderblade
50 g persille
30 g blade af citrongræs
eller skal af økologisk citron
300 g salt
23 april 2009
0

Leksikon med de 8 vigtigste typer mel

Du tror sikkert, du er udlært i meltyperne. Hvor svært kan det være? Hvede til franskbrød og rug til rugbrød? Men så læs lige her - du...

0

Spiseløg - hvad er forskellen på rødløg, salatløg, skalotteløg og...

Hvad er det egentlig for nogle løg, vi bruger i vores madlavning og dyrker i vores haver? Bliv dus med rødløg, salatløg, almindelige løg,...

0

Du har sandsynligvis spist æbler forkert hele livet

Hvor svært kan det være at spise et æble korrekt? Vi mennesker har gnasket den dejlige frugt siden stenalderen, og vi vil ikke belæres om...

0

Disse madvarer må du aldrig pakke ind i stanniol

Styr uden om disse typiske fejl, og undgå uønskede stoffer i dine madvarer.

0

8 ting som kan forsvinde som følge af klimaforandringerne

Klimaet forandrer sig, og det bliver vores madvaner snart også nødt til at gøre. Der vil nemlig snart blive knaphed på mange af vores basisv...

0

Tro ikke på disse 5 myter om syltning

Der er ikke noget bedre end et glas hjemmelavet syltetøj. Men vi er ikke længere så dygtige til gamle tilberedningsmetoder. Så hvad skal...

0

Det sker der med din mad, når en flue lander oven på den

Hører du til dem, der smider din mad ud, når en flue har landet oven på den? Ikke endnu? Så var det måske værd at overveje... For en flue...

0

Derfor er koldt vand bedst til madlavning

Har du indtil nu benyttet varmt vand til din madlavning, så er det på tide at få ændret på køkkenvanen.

0

En verden uden kaffe kan snart være en realitet

Kaffen er en truet art, og klimaforandringerne er synderen. De stigende temperaturer kan i fremtiden sætte en stopper for den globale kaffep...

0

Sådan får du den sidste ketchup ud af flasken

Det er noget af det mest irriterende. I skal have burgere, men ketchupflasken er næsten tømt, og det er umuligt at få den sidste rest ud....

0

Må vandmelon opbevares i køleskabet?

Det er en af de lækreste sommerfrugter, og den skal gerne være iskold, når den skal nydes. Køleskabet er dog ikke det bedste bedste sted at...

0

Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

En af disse madvarer behøver du ikke at skylle i vand. De tre øvrige skal ALTID vaskes. Se hvilke fødevarer, der altid skal under hanen, og...

0

Rysteribs – Danmarks nemmeste sommeropskrift

Rysteribs er en af de bedste danske sommertraditioner. Det er opskriften, der næppe kan gå galt. Den kræver kun et godt håndelag, og at du...

0

Sådan sikrer du dig, at en vandmelon er moden

Slæber du alt for tit umodne og melede vandmeloner med hjem? Så skyldes det måske, at du ikke har lært at LÆSE vandmeloner rigtigt. Her er...

0

Fjerne stenene i kirsebær med en flaske

Hvem har en kirsebær-udstener i skuffen? Det kan ikke være mange. Den er heller ikke nødvendig, når du skal udstene kirsebær. Alt du behøver...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.