Sådan laver du din egen krydderurtesalt

Mad

Salt får maden til at smage af mere, men for meget salt i kosten kan skade helbredet. En måde at spare på saltet og alligevel få maden til at smage er at lave urtesalt. Saltet blandes med diverse urter, som også giver smag til maden, og man kan på den måde undgå at krydre for meget med salt.

I krydderurtebedet er der adskillige krydderurter, som giver smag til urtesaltet.
I krydderurtebedet er der adskillige krydderurter, som giver smag til urtesaltet. Foto: iStock

Brug timian, citronmelisse og estragon

Klip friske blade af havens krydderurter. Det kan være blade af timian, citronmelisse, estragon, løvstikke, salvie, mynte, isop m.fl. Køb 1 pose groft salt eller atlanterhavssalt og kværn saltet i en foodprocessor sammen med de friske urter. Den grønne pasta, der fremkommer, når alt er knust og godt blandet sammen, kan nu tørres.

Lad saltet tørre et døgn

Pastaen fordeles over et rent viskestykke, og der lægges et andet rent viskestykke over. Placer det i et godt ventileret rum eller lad et vindue stå åbent på en lun sommerdag, så vil saltet tørre i løbet af et døgn. Når saltet er blevet tørt, kan det kværnes en gang til i foodprocessoren og derefter sigtes.

Bland saltet med hørfrø og brug det til bagning

Man kan efter findelingen blande urtesaltet med en håndfuld sesamfrø, birkes eller hørfrø, og saltet kan bruges i brødbagning eller som drys over morgenægget. Det er kun fantasien, der sætter grænser for anvendelsen.
Foto: Anemette Olesen
Kartoffelmaden smager bedst med salt, men det kan lige så godt være urtesalt

Sunde saltvaner

Urtesaltet er en god erstatning for det salt, som vi alle burde skære ned på. Det er ofte vanen, der er svær at ændre, men med et glas urtesalt på bordet vil du drysse mindre salt på maden, simpelthen fordi det smager af mere. Og så kan du lave din egen blanding alt efter smag og behag.

Brændenælder giver næringsrigt kryddersalt

Om foråret kan skud fra brændenælder indgå i urtesaltet. Det giver en vedholdende og pæn grøn farve. Samtidig er brændenælden en næringsrig plante, der tilfører saltet vitaminer og mineraler. 

5 opskrifter på salt med masser af smag

1. Stærkt krydret urtesalt

10 fed hvidløg
1 stykke chili
2 spsk. rosmarin
1 spsk. merian
ca. 300 g salt

2. Vitaminrig forårssalt

100 g brændenældeblade
50 g skvalderkålsblade
1 dl kørvel eller sødskærm
2 dl friskhakkede timianblade
ca. 300 g salt

3. Kryddersalt med bouillonsmag

200 g løvstikke
2 dl persille
2 dl selleritop eller
5 rodender af porre
2 dl estragonblade
1 dl timianblade
300 g salt

4. Urtesalt til bagning

2 dl hørfrø
2 dl birkesfrø
2 dl brændenældeblade
eller persille
1 dl solsikkefrø
2 dl randblomster af
morgenfrue
300 g salt

5. Eksotisk urtesalt

100 g frisk ingefærrod
50 g friske korianderblade
50 g persille
30 g blade af citrongræs
eller skal af økologisk citron
300 g salt
23 april 2009
Mere om Mad

IKEA laver nu geniale samlesæt til nemme madretter

Mad IKEA har gjort det igen. Denne gang er det madlavning, de har gjort nemmere for os, der trætte af de traditionelle opskriftsudformninger. Læs med og find ud af hvad gigantkæden nu har fundet på. 

Brændte mandler, søde eller saltede - 2 nemme opskrifter

Mad Har du brug for en hurtig opskrift på brændte mandler, så finder du her både en opskrift på saltede mandler med kun tre ingredienser bagt i...

Derfor bør du ALDRIG bruge bagepapir

Mad Du tænker sikkert, at bagepapir er et uundværligt redskab til madlavningen, men faktisk bør du undgå det.

3 smarte måder at fryse avocado på

Mad Avocado smager dejligt og er tilmed utroligt sundt. Men hvad gør du, når du ikke kan nå at spise al den lækre frugt, inden den bliver dårlig? Her får du 3 smarte måder at fryse din avocado på.

12 krydderurter du kan dyrke året rundt kun ved at bruge vand

Mad Disse 12 krydderurter kan du dyrke uden at have grønne fingre. Det kræver minimal tid og du skal ikke have fingrene i jord.

Kan den mugne del af maden bare skæres af?

Mad Det er ikke nemt. Kan du nøjes med at skære muggen fra, eller skal du smide maden ud omgående?

Derfor smager usund mad så godt

Mad Fristelsen fra chips, sodavand og bacon kan være svær at modstå, og det kan være endnu sværere at stoppe, når vi først er gået i gang. Men der findes faktisk en rigtig god forklaring på, hvorfor vi hungrer efter de usunde sager – og måske tilmed en god undskyldning.

Derfor er det en god idé at fryse dine friske krydderurter

Mad At bruge krydderurter i madlavning er en fantastisk måde at forbedre smagsoplevelsen. Ved at fryse friske krydderurter, kan du have friske...

Sådan laver du et æble til madpakken

Mad Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Blåbærmuffins - en supernem opskrift

Mad Er du blevet lækkersulten, får du her en nem opskrift på blåbærmuffins.

11 ting, der ikke bør komme i køleskabet

Mad Der er mange meninger om, hvad der må komme i køleskabet, og hvad der ikke må. Se her 11 ting, du aldrig bør opbevare i dit køleskab.

Bruger du fryseren som skraldespand?

Mad Hver anden dansker glemmer, hvad de opbevarer i fryseren og ender med at smide især kødvarer ud, viser en ny undersøgelse.

Nemme brød på bål eller grill

Mad Nu får snobrødet kamp til stregen. Det tager bare 10 minutter at bage de sunde brød med fyld.

Så længe kan dine madvarer holde sig i fryseren

Mad Hører du til dem, der tror at madvarer kan holde sig for evigt, så længe de er opbevaret på frost? Få helt styr på, hvor længe dine madvarer...

Så længe kan dine madvarer holde sig i køleskabet

Mad Rigtig mange smider madvarer ud, fordi de er usikre på, hvor længe de forskellige ting kan holde sig, men faktisk kan mange madvarer holde...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.